Friday, July 18, 2008

AYAM MASAK LADA SERATUS

Semalam hidangan harian ialah Ayam Lada Seratus dan Sayur Turi masak Lemak. Saya rasa lauk turi ni dah biasalah kan; pic pun tak snap! So Saya share ler resipi ayam masak lada seratus ni yg pernah saya gunakan daging pada entry yg lalu So, jom lihat sekali lagi yaa...






AYAM MASAK LADA SERATUS


Bahan-Bahan
1 ekor ayam ( 1.3 - 1.5 kg)- bersihkan dan potong 8 bahagian


25 -30 tangkai cili kering (direndam)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
sedikit belacan
(kisar semua bahan2 ini dgn sedikit air)


2 btg serai (dititik)
3 cm lengkuas (dititik)
1 sudu teh kunyit serbuk
1 kotak santan kara (200 ml)
2 biji kentang (potong wedges) -optional
minyak utk menumis (abt 4-5 sudu makan)
2-3 mangkuk air (atau secukupnya)
sedikit air asam,
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 sudu besar bawang goreng (optional)


Cara
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan kunyit serbuk hingga garing. Bubuh/tambah sedikit air jika perlu. Kemudian masukkan ayam dan 2 cawan air lalu masak hingga ayam 1/2 empuk.


Seterusnya, tuang santan, 2 mangkuk air dan kentang. Kacau rata-rata dan masak lagi hingga ayam & kentang empuk. Kalau kuahnya kurang, bolehlah ditambah 1 mangkuk air lagi. Sesudah itu, masukkan garam, gula dan sedikit air asam. Sesuaikan rasanya dan biarkan mendidih sebentar. Akhir sekali, masukkan bawang goreng (jika suka) dan kacau sedikit. Matikan api dan bolehlah dihidangkan.


Nota:
1. Hidangan ini juga enak dimakan dgn roti.
2. Kepekatan kuahnya terserah kpd anda.

No comments:

Post a Comment