Thursday, July 03, 2008

BUBUR TERIGU



Sejenis lagi bubur manis yg memang tak perlu diperkenalkan lagi. Senang dibuat dan enak dijadikan pencuci mulut. Selalunya dimakan sewaktu bubur ni hangat tapi ada yg suka didinginkan dahulu sebelum dijamah. Terserah kepada selera anda ya.


BUBUR TERIGU

Bahan A
200 gm beras terigu (dibersihkan)
3 cawan air
(rebus terigu bersama air sehingga lembut/empuk -kira-kira 30 minit)

Bahan B
300 ml santan pekat (dlm kotak)
300 ml air
50-60 gm gula melaka
50 gm gula pasir
½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Setelah terigu empuk, masukkan kesemua Bahan B. Kacau sekali-sekala dan biarkan sehingga mendidih. Matikan api.

'Dadih' Santan Pekat
100 ml santan pekat (dlm kotak)
30 ml air
secubit garam
Didihkan atas api kecil sehingga pekat sedikit.

Cara Menghidangkan Bubur Terigu
Sendukkan bubur ke dalam mangkuk dan siramkan ke atasnya dgn sedikit santan pekat tadi. Ini membuat bubur terasa lemak lagi.

Bagi sesiapa yg belum pernah lihat, inilah dia rupa terigu...




No comments:

Post a Comment