Tuesday, May 29, 2007

Permintaan Resipi ROTI WHOLEMEAL & DALCA

Salam dan berbanyak maaf kpd semua yg mengunjungi blog saya. Kebelakangan ini, saya tak dapat update blog ini seberapa kerap yg saya harapkan oleh kerana beberapa faktor seperti kesuntukan masa dan kesihatan. Mungkin juga kerana fatigue atau stress di tempat bekerja... (yg mengenali saya, pasti tau ttg pekerjaan saya yg penuh dgn mental stress, bukan physical stress!) For the past few weeks, mcm malas jer nak buat sesuatu. Bahan2 sumer dah sedia ada, tinggal menunggu masa je ia digunakan. But alas....tak jadi gak. Kesian "kak Su", sorry yer tak dapat tunaikan hajat "epok-epok" anda. Harap2 I'll be alright in the weeks to come.

Anyway, saya ada 'hutang' resipi utk apid dan jc yg meminta resipi roti wholemeal & dalca respectively. So, utk tidak menghampakan anda, di sini saya sertakan resipi2 tersebut. Di harap anda sudi mencubanya.

Untuk resipi roti wholemeal ni, saya tukil dari Forum Resipi Diana di http://resipidiana.20.forumer.com/viewtopic.php?t=143 . Anda boleh melungsuri lelaman FRD utk mengetahui lebih lanjut mengenai roti. Maaf yer D, saya kembangkan resipi anda di blog saya ni sebelum dpt izin anda.

Actually resipi ni menggunakan tepung wholewheat tetapi anda boleh menukarkan kpd wholemeal. Cara membuatnya pula dgn menggunakan Bread Machine. Bagi anda yg tidak/belum memiliki bread machine(mcm saya gak!), anda bolehlah menguli dgn tangan.










WHOLE WHEAT BREAD

Bahan-bahannya
500 gram tepung whole wheat /wholemeal
325 ml air
10 gram majerin
10 gram gula
10 gram garam
2 sudu teh yis segera
½ cawan pumpkin seeds (disangai dengan sedikit garam)

Cara-caranya
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread machine dan tekan butang "WHOLEMEAL". Sewaktu waktu terakhir masa menguli bila ada bunyi “BEEP”, masukkan pumpkin seeds. Dalam masa 3 jam lebih tersedialah Whole Wheat Bread untuk menjadi santapan sekeluarga.

Jika anda tidak mempunyai Bread Machine boleh anda uli menggunakan tangan selama 10 – 15 minit sehingga adunan licin. Kemudian perap selama 45 minit dan tumbuk doh keluarkan angin dan uli sedikit. Kemudian boleh anda bentukkan seperti bun kecil (berat 50 gram) letakkan didalam loyang dan biarkan ia naik dua kali ganda dan kemudian boleh dibakar dalam ketuhar pada suhu 170 darjah C selama 20 minit atau sehingga ia masak.

Pendapat saya :
Jika anda ingin membuat roti jenis loaf: Setelah anda perap adunan selama 45 minit dan tumbuk keluar angin dari adunan roti tu, uli sebentar dan gulung ketat doh utk mengeluarkan baki udara yang masih ada. kemudian masukkan doh ke dlm acuan roti sandwic, (18 cm panjang x 12.7 cm lebar x 11.5 cm tinggi) yang telah dilengser dgn sedikit mentega & tutup. Rehatkan doh lebih-kurang satu jam sehingga kembang & memenuhi 3/4 acuan. Bakar roti pada suhu 170-180C selama lebih-kurang 35 minit atau hingga masak.


Mengenai Dalca, di sini saya sertakan 2 resipi ; satu dari FRD manakala yg lagi satu ialah yg biasa saya buat.














(I) DALCA TULANG RUSUK
(sumber Koleksi Resipi Pilihan Diana)

Bahan-bahannya
300 gm daging rusuk
2 batang lobak merah
1 batang terung panjang
3 biji ubi kentang
2 biji tomato
100 gm kacang buncis
2 cawan kacang dal
8 sudu besar bumbung rempah kari daging
1 biji kelapa (dijadikan 4 cawan santan)
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelagaair asam secukupnya
garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara-caranya
1. Bersihkan daging rusuk dan masukkan kedalam periuk dan diisi air cukup menutupi daging.
2. Rebus daging rusuk dan kacang dal sehinga keduanya masak dan empuk.
3. Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda.
4. Masukkan kentang dan lobak dan dimasak sehingga empuk. Bila kentang dan lobak telah empuk masukkan pula terung dan kacang panjang.
5. Tumis darat: Panaskan minyak dalam kuali yang berasingan. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikut dengan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
6. Masukkan rempah kari daging, gaul rata. Masukkan asam dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan kedalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya. Akhir sekali masukkan tomato. Padamkan api dan sedia untuk dihidang.

Nota: Sewaktu anda merebus daging rusuk dan kacang dal, jika air telah surut boleh ditambah dan masak sehingga daging empuk. Boleh juga anda gantikan daging rusuk kepada daging.



(II) DALCA RUSUK KAMBING

Bahan-bahannya
1 kg rusuk kambing
350 gm dal kacang kuda
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia 1 batang serai (titik)
6-8 sudu besar (mumbung) rempah kari daging atau rempah dalca 3-4 biji kentang (kupas kulit dan belah 2 atau 4)
3 biji tomato (belah 2)
300 gm kacang panjang (potong kecil2)
1 batang lobak merah (potong ikut citarasa)
1 biji terung (potong ikut suka)
3 batang lada hijau
beberapa biji belimbing buluh /mangga muda (belah 2/4)- (optional)
2 senduk minyak masak
secukup cengkih, pelaga & kayu manis
5 tangkai daun kari
1 biji bawang besar hiris
sedikit air asam jawa
2 cawan santan pekat
garam secukupnya
serbuk perasa (jika suka)

PERATURANNYA:

1. Rebus tulang rusuk bersama air secukupnya sehingga empuk.
2. Rebus kacang dal berasingan hingga empuk.
3. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia dgn sedikit air. Campurkan bersama rempah kari/dalca.
4. Panaskan minyak lalu tumis bawang besar hiris, serai, cengkih, pelaga, kayu manis dan daun kari.
5. Masukkan bahan kisar tadi dan kacau hingga garing.
6. Setelah itu, masukkan tulang rusuk tadi bersama airnya sekali. Jikalau airnya kurang, boleh ditambah ikut suka.
7. Kemudian masukkan sayur-sayuran dgn dimulakan yg keras2 seperti kentang dan lobak merah sehingga ianya 3/4 masak. Kemudian baru masukkan yg lain sprti kacang panjang, terung, mangga muda, dll. Lepas tu, masukkan air asam dan kacang dal. Kacau sebentar lalu masukkan santan, garam dan perasa. Kacau lagi dan biarkan sehingga mendidih.
8. Kecilkan api dan biarkan sebentar (kira-kira 5 minit) sebelum dimatikan api dan sedia utk dihidangkan .

Nota: Cara almarhumah ibu saya memasak dalca pula; selain bahan2 di atas, setelah beliau menumis bawang besar hiris, beliau akan taruh kira-kira 1 senduk cili kering kisar dan tumis hingga cili garing. Setelah itu, barulah beliau masukkan bahan2 kisar yg lain.

Sunday, May 27, 2007

SOYA BEAN CURD / TAU HU HWE

Istilah bahasa Inggerisnya Soya Bean Curd. Baik apa pun nama yg anda sebutkan; tau hu hwe ke, taufu fa ke atau apa2, ia tetap memberi gambaran yg sama iaitu susu atau air kacang soya yg dibekukan menjadi seperti "tahu lembik" dan dimakan dgn sirap. Someone taught me to do it almost 20 years back but sad to say, it wasn't a success. It was much too watery. And since in those days, Internet wasn't anything which everyone has the privilege to enjoy, I just couldn't be bothered to pursue the matter. Nak makan beli jer lah kat pasar/ hawker centre. Lately, I've been reading alot from other bloggers/websites and decided to experiment on a recipe which was, a little from here and a little from there. Nevertheless, due credit must be given to them who have shared this recipes in their respective blogs.

So, this is the results and the recipe which I had based upon.


















SOYA BEAN CURD / TAU HU HWE / TAUFU FA

Bahan-Bahan :
400gm kacang soya – direndam lebih kurang 5 jam (mine was soak fr 8 hours)
3 liter air
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gypsum powder (calcium sulphate)
450 ml air kacang soya (diambil dari kacang soya yg telah diperah)
2-3 helai daun pandan

Bahan-Bahan Sirap (Air Gula)

250 gm gula
700 ml air
1-2 helai daun pandan

(Masak gula bersama air dan daun pandan hingga mendidih).

Cara :

1. Rendam kacang soya selama kira-kira 5-6 jam. Kemudian buangkan air dan cuci bersih kacang soya tersebut. Seterusnya kisar kacang soya dengan 3 liter air dan perah dgn menggunakan muslin cloth atau kain jarang. Buangkan segala buih yg terdapat pada air kacang soya itu. Masukkan air kacang soya dan daun pandan ke dalam periuk dan masaklah sehingga ia mendidih. Jgn lama-lama dan gunakan api yg sederhana.

2. Sementara itu, masukkan tepung jagung, gypsum powder dan 450 ml air soya ke dalam sebuah periuk dan kacau rata bahan-bahan tersebut. Apabila, air kacang soya telah mendidih, tuangkan ke dalam periuk yg berisi tepung jagung tadi.

3. Jika terdapat buih-buih di permukaan air tadi, ambil senduk dan dgn hati-hati buang buihnya. Jangan dikacau bancuhan ini. Kemudian periuk ditutup dan dibiarkan sekurang-kurangnya 30 minit untuk Taufu Fa / Tau Hu Hwe set.

4. Hidangkan dengan sirap / air gula. Jika suka anda juga boleh membuat sirap gula melaka seperti berikut :

Sirap Gula Melaka

300 gm gula melaka
50 gm gula kaster
800 ml air (atau ikut citarasa)
1-2 helai daun pandan

Masak kesemua bahan sehingga mendidih dan gula larut.









































Wednesday, May 23, 2007

RENDANG DAGING

This is what we have for today's meal. A simple meal of Rendang daging, kacang ikan bilis goreng sambal dan sayur bayam masak air.



















RENDANG DAGING

Bahan-Bahan :
1 kilo daging lembu/kambing (dipotong 10 -12 keping atau ikut citarasa)
500 ml santan pekat KARA
1 paket kerisik
2-3 helai daun kunyit (hiris halus2)
beberapa helai daun limau purut

gula (3- 4 sudu makan)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa jika suka

Bahan Untuk DiKisar
20 tangkai cili kering
12-15 batang cili padi kampong
2 biji bawang besar
8 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1½ inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
3 sudu besar ketumbar }
1 sudu teh jintan halus }
1 sudu teh jintan kasar } ... disangai sebentar

Cara :
1. Masukkan daging ke dalam periuk/kuali bersama bahan2 kisar dan lain-lain bahan kecuali gula, garam dan perasa. Masak di atas api sederhana sehingga daging separuh empuk lalu masukkan gula, garam dan perasa. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat dari api utk dihidangkan.





















Untuk resipi kacang ikan bilis goreng sambal ni, saya gunakan sukatan agak2 jer.

Bahan-Bahan
300 gm kacang tanah
200 gm ikan bilis
1-2 keping tempeh (dipotong kecil2) - optional
1 biji kentang (dipotong kecil2 atau dadu) - optional

*Goreng kesemua bahan di atas secara berasingan dan ketepikan.

20-25 tangkai cili kering (rendam) atau agak2 1 cawan
2 biji bawang besar (sederhana besarnya)
garam, gula secukup rasa
1 sudu mkn air asam (siket je, tak taruk pun takpe)
minyak secukupnya

Cara:
Kisar cili kering bersama bawang besar. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar ni sehingga betul2 garing. Masukkan sedikit air asam, gula dan garam. Sesuaikan rasanya. Pastikan rencah ini pekat, kalau cair nanti bahan2 lain akan cepat menjadi lemau. Matikan api dan sejukkan sebentar. Akhir sekali masukkan kacang, ikan bilis, tempe dan kentang lalu gaul rata-rata. Kalau tak cukup pedas, bubuhlah sedikit cili padi-(sebiji2 jgn dipotong).

Friday, May 18, 2007

PECAN CHOCOLATE TARTLETS, STRAWBERRY/WHITE CHOCOLATE MUFFINS & MARBLED CREAM CHEESE SQUARES

Salam semua. Maaf kerana telah lama takde updates. Bukan apa, just taking a short break (alasan jer....). Sebenarnya, dah diserang penyakit (mim aliff lam sin). During these times, I actually bought, borrow (fr the National Library) and read quite a number of books. So to start my engine running again, let me share some of the recipes which I find it simple and intend to try at a later date. Hope you too can try them. Otherwise just enjoy the pics yaa!




















PECAN CHOCOLATE TARTLETS
(Makes about 16 tartlets)

For the Pastry
1 cup (150 gm) plain flour
2 tbsp icing sugar
4 tbsp butter
1 egg yolk, lightly beaten
1 tbsp water

Method:
Sift the flour and icing sugar into a large bowl. Use your fingertips to rub in the butter until the mixture resembles coarse crumbs. Add the egg yolk and enough water to form a firm dough. Press the dough into a disk, wrapped in a cling-film and refrigerate for 30 minutes.
Preheat the oven to 180 deg Celsius. Prepare 8 mini tartlets pans.Roll the pastry on a lightly-floured board to 5mm thick.Use a 5cm cookie cutter to cut out rounds and then line the tartlet tins. Prick all over with fork. Bake fr 8-10 minutes or until lightly browned. Let cool completely. Do the same fr the remaining pastry.

For the Chocolate Cream Filling
½ cup (125 ml) heavy (double) cream
10 oz (300 gm) semisweet (dark) chocolate, melted
16 pecan halves, to decorate

Method
Heat the cream in a medium saucepan until it just comes to the boil.Place the chocolate in a large bowland pour over the hot cream over the top. Stir until the chocolate has melted and the mixture is well blended. Refrigerate until the mixture has a piping consistency. Spoon the filling into a pastry bagfitted with a small fluted tip. Pipe the filling inro the cooled pastry cases. Decorate with the pecans.




















STRAWBERRY & WHITE CHOCOLATE MUFFINS
(makes abt 12 muffins)

1½ cups (225 gm) plain flour
2 tsp baking powder
a pinch of salt
½ cup (100 gm) granulated/caster sugar
½ cup (125 gm) butter -melted
½ cup (125 ml) milk
1 large egg
½ tsp vanilla essence
1½ cups (270 gm) white chocolate chips
½ cup (160 ml) strawberry preserves or jam

Method:
Preheat oven to 180 deg Celsius. Line a 12-cup muffin pan with paper cups. (You may use individual muffin moulds too). Sift flour, b.powder and salt into a large bowl. Stir in the sugar.
Beat the butter, milk, egg and vanilla in a medium bowl until well blended. Stir the milk mixture into the dry ingredients, followed by chocolate chips. Spoon three-quarters of the batter into the prepared cups. Spoon 1 heaped teaspoonful of strawberry preserves into each muffin making a hole in the batter. Top with the remaining batter. Bake for 25-30 minute, or until a toothpick inserted into the centre of the muffin comes out clean. Cool the muffins on wire racks.




















MARBLED CREAM CHEESE SQUARES
(makes abt 16-25 squares)

For the Cream Cheese Mixture
1 cup (250 ml) cream cheese, softened
¼ cup (50 gm) caster sugar
2 tbsp finely grated orange zest
3 tbsp fresh orange juice
1 tsp cornflour
1 large egg

For the Chocolate Mixture
7 oz (200 gm) semisweet (dark) chocolate, coarsely chopped
4 tbsp cold butter, cut up
¾ cup (150 gm) caster sugar
2 tsp vanilla essence
2 large eggs, lightly beaten with 2 tbsp cold water
½ cup (75 gm) plain flour

Method:
Preheat oven to 180 deg Celsius. Grease a 9 inch (23 cm) square baking pan and line with parchment paper.

Cream Cheese Mixture
Beat the cream cheese and sugar in a large bowl with an electric mixerat high speed until creamy. Beat in the orange zest and juice and cornstarch. Add the egg, beating until just blended.

Chocolate Mixture
Melt the chocolate and butter in a double boiler over barely simmering water. Set aside to cool. Stir in the sugar and vanilla. Add the beaten eggs, followed by the flour. pour the chocolate mixture into the prepared pan.

Drop tablespoons of the cream mixture over the chocolate base. Use a thin metal spatula to swirl the mixtures together to create a marbled efffect. Bake fr 25-30 minutes, or until sligtly risen around the edges and set in the centre. Cool completely in the pan. Cut into bars.

Monday, May 07, 2007

KEK LAPIS MASAM MANIS (HAW FLAKES)

Yesterday was history - yup, history not becoz it's passed but rather it was the first time I did a steamed layer cake. Personally, I'd rather bake than steam the cake, perhaps becoz I'm very used to baking and feel very comfortable with it. I do steaming only for traditional Malay kuihs. Anyway, I guess there's no harm trying and now let me show you the results after I did Kek Lapis Masam Manis yesterday.

Resepi KEK LAPIS MASAM MANIS ini telah saya postkan kat earlier entry dan ianya saya petik dari Forum Resepi Diana http://resipidiana.20.forumer.com. Saya membuat separuh adunan.



















Kek Lapis Masam Manis(sumber rohana68)

Bahan-Bahan
10 biji telur (5 biji)
1 tin susu manis (1/2 tin)
16 oz mentega golden churn (8 oz)
12 bungkus haw flakes (secukupnya)
2 sudu teh vanila (1 sudu teh)
2 gelas gula (saya gunakan 210 gm)
300g biskut marie [ditumbuk] (150 gm)
1 sudu teh baking powder (1/2 sudu teh)

Cara:
1) Pukul putih telur dan gula sehingga kembang
2) Kuning telur dicampurkan bersama butter dan susu. Gaul sehingga rata.
3) Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
4) Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu diwarnakan kuning, yg satu lagi diwarnakan hijau. (Saya bahagikan kpd 4 bahagian- 4 diff colours)
6) Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna selang selikan dengan haw flakes.

Nota dari rohana68 :
Resepi ni agak manis jadi bolehlah dikurangkan sikit gula.Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.


















MY OBSERVATIONS:

Kek yg dihasilkan rasa tersangat lerrr manis....
Actually resipi calls fr 2 gelas gula utk 1 adunan dan kalau 1/2 adunan 1 gelas gula. Anggaran 1 cawan (bukan gelas) gula ialah abt 240 gm tapi walaupun saya gunakan 210 gm gula, rasanya pun masih terlalu manis! Saya cadangkan anda kurangkan sukatan gula dan gunakan lebih kurang 150 gm sahaja. Usah bimbang kek menjadi tawar sbb kemanisan kek ini juga dtg dari 1/2 tin susu pekat manis yg terdapat dlm resepinya.

Oleh kerana rasanya yg teramat manis (at least too sweet for my liking), dan juga dewasa ini ramai yg sgt prihatin ttg kesihatan diri, camner eh dgn kek ni? Ada sesiapa yg berhajat kot? heheh.....

KUIH TALAM UBI KAYU

Actually Kuih Talam Ubi ini dibuat oleh makcik saya. Resepinya, biasalah kalau orang dolu2 buat, agak2 and campak2 jer... heheh. Just sharing the picure jer k!

Bagaimana pun, untuk anda yg ingin mencubanya, di sini saya ingin berkongsi-sama satu resipi Kuih Talam Ubi dari seorang teman blogger. Untuk empunya resipi ini, mekasih yer kerana sudi berkongsi resipi ini yg Insya'allah pasti enak...





KUIH TALAM UBI KAYU

Bahan- Bahan

Lapisan Bawah

700 gm Ubi kayu yang telah diparut
200 ml air (paip)

* Gaulkan kedua2 bahan ini lalu ditapis sebentar dan ambil sagunya.

180 ml air
210 gm gula melaka
150 gm gula pasir

* Masak kedua-dua gula bersama air sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.

75 g kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh sebuk vanilla
pewarna cokelat (optional) - jika anda inginkan warna ubinya kelihatan lebih gelap.
100 gm ubi - shredded. (optional)

* Satukan kesemua bahan dan gaul rata. Tuangkan ke dlm loyang berukuran 11"x 11"x 2".
* Kukus selama 20 minit. Kerik-kerikkan sedikit permukaannya dgn garfu sebelum dituang lapisan atas.


Lapisan Atas

1160 ml santan
120 gm tepung beras
40 gm tepung kanji
30 gm gula
1 sudu teh garam

* Bancuh kesemua bahan2 lalu ditapis.
* Masukkan ke dalam periuk dan kacau dgn api sederhana sehingga naik wap saja.

* Tuangkan ke atas adunan ubi (lapisan bawah) yg telah dikukus tadi dan kukus kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
* Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong utk dihidangkan.

Sunday, May 06, 2007

SAMOSA



















Kepada sesiapa yg gemar pada samosa, here's my version.

SAMOSA

Bahan-Bahan
500 gm daging cincang/kisar
2-3 biji bawang besar dipotong dadu

4 ulas bawang putih
2 sm halia
6 sudu besar (bumbung) rempah kari

* Kisar b.putih & halia dgn sedikit air dan campurkan rempah kari.

2 biji kentang (potong dadu)
1 btg lobak merah (yg kecil, potong dadu)
4 sudu besar jagung biji (whole kernel corn)
4 sudu besar kacang pis
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
sedikit garam
1 sudu bsr minyak sapi (optional) dicampur dgn secukup minyak- utk menumis

1 paket kulit popia

Nota: Kalau nak lebih ringkas, gunakan kentang & sayur campuran (mixed vege)-abt 500 gm.

Cara Memasak Intinya :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dipotong dadu. Biarkan sehingga bawang layu sedikit. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing. Sesudah itu, masukkan daging cincang bersama kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air jika perlu dan biarkan sehingga kentang empuk. Akhir sekali masukkan jagung, kacang pis, daun sup/bawang dan garam. Kecilkan api dan biarkan bahan kering sedikit sebelum diangkat dan disejukkan.

Cara Membuat Samosa :
Ambil sekeping kulit popiah lalu dipotong 2 atau 3- horizontally mengikut saiz yg anda kehendaki. Cantumkan di antara satu dgn lain dgn ‘gam tepung’ (campuran air dan tepung gandum). Lepas tu lipatlah kulit untuk menjadi ‘kelungsung’ tiga segi tepat lalu diisi dgn inti samosa. Setelah inti diisi, lipatlah lagi utk menutup samosa. Akhir sekali gamkan pada hujung kulitnya.





Thursday, May 03, 2007

ROTI SANDWIC




















ROTI SANDWICH (Sumber : Chef Anuar)

Bahan2
500 g tepung roti
25 g gula kaster
10 g garam
7 g pemantap roti (bread improver)
10 g yis kering
25 g lelemak sayuran (vegetable shortening)
20 g mentega
260 ml air
sedikit mentega utk menggriskan acuan roti

Cara :
1) Campur tepung, gula, garam & pemantap roti. gaul rata dgn tangan. Masukkan yis & gaul lagi dgn tangan.
2) Masukkan mentega & lelemak sayuran. gaul sebati dgn tangan.
3) Tuang air sedikit demi sedikit & uli adunan sehingga menjadi doh lembut.
4) Bulatkan doh, bungkus dgn plastik & rehatkan 20 minit pada suhu bilik hingga kembang.
5) Tumbuk doh dgn tangan sehingga kempis untuk mengeluarkan udara.
6) Gulung ketat doh utk mengeluarkan baki udara yang masih ada.
7) Masukkan doh ke dlm acuan roti (18 cm panjang x 12.7 cm lebar x 11.5 cm tinggi) yang telah dilengser dgn sedikit mentega & tutup. rehatkan doh lebih-kurang satu jam sehingga kembang & memenuhi 3/4 acuan
8) Bakar roti pada suhu 200C hingga masak (lebih-kurang 35 minit)

Nota:
Setelah roti siap dibakar, sapu mentega pada kesemua permukaan roti supaya kulit roti tu lembut.

Inilah acuan roti sandwic yg telah saya gunakan.


Wednesday, May 02, 2007

ROTI BOYAN (BAWEAN)

Salaam. Pada kali ini, ingin saya share dgn anda sarapan yg telah disiapkan pagi tadi iaiatu ROTI BOYAN. It's a simple meal which I'm sure ramai yg boleh siapkan yaa. Kelainan pada Roti Boyan ini ialah saya tambahkan sedikit isi ayam agar rasanya lebih menarik kpd anak2. So, here it is.



ROTI BOYAN (BAWEAN)

Bahan-Bahan untuk kulit roti
1kg tepung gandum
350 ml air suam
150ml minyak sayuran/masakan
3 sudu minyak sapi
1 sudu teh garam

Cara :
1) Ayak tepung ke dalam mangkuk besen yg besar.
2) Cairkan minyak sapi & campurkan dgn minyak masakan. Garam dibubuh ke dalam air suam.
3) Masukkan minyak ke dalam tepung dan gaul rata. Kemudian, masukkan air sedikit sedikit dan uli hingga menjadi adunan yg lembut tapi jgn sampai lembik. Buat beberapa bebola daripada adunan tadi dan biarkan sebentar.

Bahan-bahan Inti
800gm kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
4 biji telur
2-3 biji bawang besar (dihiris atau dadu)
200 gm isi ayam (potong kecil2, perap dgn sedikit ketumbar jintan, garam & digoreng)
secukup daun sup & daun bawang
1 batang cili merah hiris
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh gula
garam secukupnya

Cara:
1) Gaul rata kesemua bahan di atas hingga rata dan sebati .

Cara Membuat Roti Boyan :
Ambil dua biji bebola adunan yg sama besar. Canaikan di atas papan penggiling hingga menjadi bulatan yg nipis. Ambil sekeping adunan tadi dan isikan inti lalu tekapkan dgn sekeping lagi adunan. Kelim tepinya seperti mengelim epok-epok. Kemudian goreng dengan cara terendam (deep frying) dgn api yg sederhana.

Anda juga boleh membuat Roti Boyan ini seperti anda membuat roti canai/prata. Ambil satu adunan tadi dan tebarkan menjadi satu bulatan yg besar. Isikan inti dan lipatkan menjadi persegi empat. Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.

Note:
Actually, adunan yg saya buat tu tertebal sedikit. Anda bolehlah nipiskan sedikit.
Also, roti boyan ini sangat enak jika dimakan bersama sambal tumis ikan bilis….

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-Bahan
2 cawan cili kering kisar
3 biji bawang besar
sedikit ikan bilis (direndam)
sedikit belacan
(Kesemua bahan dikisar halus)

sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
1 cawan ikan bilis (di goreng separuh masak)
Cara:
Panaskan minyak dalam kuali/periuk dan tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing. Masukkan sedikit air jika perlu. Kemudian bubuh air asam, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kecilkan api dan biarkan sebentar sebelum diangkat.