Sunday, May 06, 2007

SAMOSA



















Kepada sesiapa yg gemar pada samosa, here's my version.

SAMOSA

Bahan-Bahan
500 gm daging cincang/kisar
2-3 biji bawang besar dipotong dadu

4 ulas bawang putih
2 sm halia
6 sudu besar (bumbung) rempah kari

* Kisar b.putih & halia dgn sedikit air dan campurkan rempah kari.

2 biji kentang (potong dadu)
1 btg lobak merah (yg kecil, potong dadu)
4 sudu besar jagung biji (whole kernel corn)
4 sudu besar kacang pis
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
sedikit garam
1 sudu bsr minyak sapi (optional) dicampur dgn secukup minyak- utk menumis

1 paket kulit popia

Nota: Kalau nak lebih ringkas, gunakan kentang & sayur campuran (mixed vege)-abt 500 gm.

Cara Memasak Intinya :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dipotong dadu. Biarkan sehingga bawang layu sedikit. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing. Sesudah itu, masukkan daging cincang bersama kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air jika perlu dan biarkan sehingga kentang empuk. Akhir sekali masukkan jagung, kacang pis, daun sup/bawang dan garam. Kecilkan api dan biarkan bahan kering sedikit sebelum diangkat dan disejukkan.

Cara Membuat Samosa :
Ambil sekeping kulit popiah lalu dipotong 2 atau 3- horizontally mengikut saiz yg anda kehendaki. Cantumkan di antara satu dgn lain dgn ‘gam tepung’ (campuran air dan tepung gandum). Lepas tu lipatlah kulit untuk menjadi ‘kelungsung’ tiga segi tepat lalu diisi dgn inti samosa. Setelah inti diisi, lipatlah lagi utk menutup samosa. Akhir sekali gamkan pada hujung kulitnya.





No comments:

Post a Comment