Wednesday, May 23, 2007

RENDANG DAGING

This is what we have for today's meal. A simple meal of Rendang daging, kacang ikan bilis goreng sambal dan sayur bayam masak air.



















RENDANG DAGING

Bahan-Bahan :
1 kilo daging lembu/kambing (dipotong 10 -12 keping atau ikut citarasa)
500 ml santan pekat KARA
1 paket kerisik
2-3 helai daun kunyit (hiris halus2)
beberapa helai daun limau purut

gula (3- 4 sudu makan)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa jika suka

Bahan Untuk DiKisar
20 tangkai cili kering
12-15 batang cili padi kampong
2 biji bawang besar
8 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1½ inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
3 sudu besar ketumbar }
1 sudu teh jintan halus }
1 sudu teh jintan kasar } ... disangai sebentar

Cara :
1. Masukkan daging ke dalam periuk/kuali bersama bahan2 kisar dan lain-lain bahan kecuali gula, garam dan perasa. Masak di atas api sederhana sehingga daging separuh empuk lalu masukkan gula, garam dan perasa. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat dari api utk dihidangkan.





















Untuk resipi kacang ikan bilis goreng sambal ni, saya gunakan sukatan agak2 jer.

Bahan-Bahan
300 gm kacang tanah
200 gm ikan bilis
1-2 keping tempeh (dipotong kecil2) - optional
1 biji kentang (dipotong kecil2 atau dadu) - optional

*Goreng kesemua bahan di atas secara berasingan dan ketepikan.

20-25 tangkai cili kering (rendam) atau agak2 1 cawan
2 biji bawang besar (sederhana besarnya)
garam, gula secukup rasa
1 sudu mkn air asam (siket je, tak taruk pun takpe)
minyak secukupnya

Cara:
Kisar cili kering bersama bawang besar. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar ni sehingga betul2 garing. Masukkan sedikit air asam, gula dan garam. Sesuaikan rasanya. Pastikan rencah ini pekat, kalau cair nanti bahan2 lain akan cepat menjadi lemau. Matikan api dan sejukkan sebentar. Akhir sekali masukkan kacang, ikan bilis, tempe dan kentang lalu gaul rata-rata. Kalau tak cukup pedas, bubuhlah sedikit cili padi-(sebiji2 jgn dipotong).

No comments:

Post a Comment