Saturday, September 30, 2006
Mee Kurnia dan Banana Tempura
MEE KURNIA
Bahan A
1 kg mee kuning (dicelur sebentar)
½ kg sawi, dicuci bersih & dipotong 4cm pnjg (dicelur sebentar)
¼ biji kobis, hiris (dicelur sebentar)
1 keping kiub pati ayam
½ kg kepak ayam dipotong kecil-kecil
1 paket bebola ikan
½ kg udang sederhana, rebus sebentar
1 biji bawang besar, hiris
sedikit hirisan daun sup &daun bawang
½ cawan bawang goreng
garam & lada putih
minyak utk menumis
sejari lengkuas, dititik
Bahan B
3 biji bawang besar }
2 biji bawang putih } kisar
sedikit halia }
2 sudu makan cili boh
2 sudu makan rempah sup atau kurmah.
Cara
Panaskan minyak dlm periuk. Tumis lengkuas dan hirisan bawang besar sehingga wangi. Masukkan bahan B. Masak hingga rata. Masukkan ayam, cube ayam, lada putih, bebola ikan, garam dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
Cara Menghidang
Di dalam sebuah mangkuk, masukkan mee, sawi, kobis dan beberpa ekor udang. Tuangkan kuah beserta ayam dan bebola ikan. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Mee ini enak sekali dimakan dgn sambal kicap cili padi, cili hijau jeruk atau hirisan cili merah yg di bubuh kicap cair.
Dan.. lepas tu, blehlah buat pencuci mulut ni yg tradisional nie..
ABUK-ABUK SAGU
Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis.
ataupun yg moden sikit nih....
BANANA TEMPURA IN CREPE
Bahan Crepe
2 biji telur
65 gm tepung kek
25 gm gula
secubit garam
parutan ½ biji kulit limau
25 gm susu kotak
25 gm mentega cair
Bahan Tempura
1 biji pisang masak (dibelah dua)
Tepung Tempura (dijual dlm paket)
Cara Menyiapkan Tempura Pisang
Siapkan tempura mengikut keterangan di paketnya. Celupkan pisang ke dalam adunan tepung tempura itu dan goreng seperti menggoreng ‘pisang goreng’. Angkat dan toskan.
Cara Menyiapkan Crepe
Satukan garam, gula dan tepung kek. Masukkan susu, telur, kulit limau dan gaul rata. Panaskan kuali non-stick dan tuangkan satu sudu lauk adunan crepe, ratakan sehingga ia menjadi crepe yg nipis. Setelah crepe masak kekuningan/kecoklatan, alihkan kepinggan. Letakkan sepotong tempura pisang yg baru digoreng. Gulung perlahan-lahan sehingga kemas dan cantik. Hidangkan dgn sos cokelat, strawberry atau sos karamel. Boleh juga di bubuh aiskrim di atasnya.
Cookies/Biskut Yg Mudah
VIENNESE DELIGHTS
Bahan
250 gm mentega
130 gm gula aising
120 gm Top flour (diayak)
150 gm tepung gandum (diayak)
50 ml susu kotak
2 sudu teh esen vanilla
secubit garam
secukup ceri/kacang pistachio/ chocolate chip/badam cincang
secukup chocolate mohrenglanz (coating)
Cara
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan tepung dan susu lalu kacaulah hingga rata. Akhir seklai masukkan esen vanilla. Alaskan tin pembakar dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolate chip dan bakar dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 20 minit. Jika suka, biskut ini boleh juga dihiaskan dgn sedikit chocolate mohrenglanz yg telah dicairkan dgn kaedah ‘double-boil’.
CANADIAN COOKIES (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
100 gm gula perang
300 gm Top flour
80 gm tepung jagung
80 gm Nestum
50 gm badam cincang (dibakar)
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh vanilla
¼ sudu teh garam
Hirisan badam untuk hiasan
Kuning telur (dikocok, utk disapu)
Cara
Mentega, gula perang, vanilla, garam dan susu pekat dipukul sehingga rata dan kembang. Masukkan Nestum, badam cincang, tepung jagung dan Top flour. Gaul hingga rata dan sebati.
Canai dan terap adunan, sapukan kuning telur dan hias badam hiris di atasnya. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius sehingga masak dan kekuning-kuningan.
KURMA DELIGHT (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
100 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
250 gm tepung gandum – diayak }
100 gm tepung jagung }-- disatukan
40 gm tepung kastad }
30 gm serbuk badam }
50 gm Nestum } -- dikisar
50 gm kelapa kering }
Cara
Pukul mentega, gula perang dan vanilla hingga sebati. Masukkan bahan kisar, gaul rata. Masukkan campuran tepung tepung dan gaul lagi sehingga mendapat doh yg lembut. Canai dan terap ikut citarasa anda. Sapukan kuning telur di atasnya dan hiaslah dgn sehiris kurma. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius selama 25 minit atau sehingga masak. Setelah biskut sejuk baru dihias di atasnya dgn gula aising.
Bahan Hiasan (Aising)
1 biji kuning telur- dikocok dgn setitis warna kuning
beberapa biji kurma lembut- dihiris memanjang
50 gm putih telur
150 gm gula aising
15 gm tepung jagung
½ sudu teh esen vanilla
Cara
Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula aising, vanilla dan tepung jagung. Kacau hingga sebati. Ambil sedikit adunan gula ini, masukkan ke dalam sarung plastik (piping bag) dan hiaskan di atas setiap keping biskut, sebelum disimpan.
BLACK FOREST COOKIES
Bahan A
200 gm mentega
240 gm gula perang
½ sudu teh esen vanilla
Bahan B
½ sudu teh garam
80 gm telur (kira-kira1½ biji)
Bahan C
300 gm tepung gandum }
1 sudu teh baking powder } … diayak
Bahan D
20 gm badam (hiris panjang)
150 gm croquant
50 gm kelapa parut kering
150 gm dark chocolate chips
120 gm ceri merah
{40 gm badam hiris panjang -utk ditabur}
Cara
Pukul semua bahan ‘A’ di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan ‘B’ dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan ‘C’ dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan bahan ‘D’ dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris. Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebih-kurang 15-20 minit atau sehingga masak dan garing.
MOCCA LOG COOKIES (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
150 gm gula kaster
430 gm Top flour (diayak)
2 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 susu makan penuh Nescafe
secukup badam cincang (dibakar sebentar)
secukup chocolate coating (Tulip) dan chocolate nugotin dicairkan)
Cara
Pukul mentega, gula dan garam hingga kembang lalu masukkan telur dan vanilla. Pukul lagi sehingga sebati. Tepung dan Nescafe disatukan, masukkan ke dalam adunan mentega tadi dan gaul lagi hingga rata. Adunan ini agak lembik sedikit. Gunakan nozzle bintang dan picitkan keatas dulang pembakar dgn saiz panjangnya cookies ini mengikut citarasa anda. Bakar dgn suhu sederhana selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak kekuningan. Sejukkan biskutnya. Celupkan hujung biskut ke dalam cokelat cair dan salutkan dgn badam cincang. Setelah kering, barulah disimpan dalam botol.
Wednesday, September 27, 2006
Prune Cake
KEK PRUNE
Bahan-Bahan
100 gm buah prune
1 cawan air
50 gm kacang walnut
50 gm badam
50 gm gajus
120 gm gula halus
180 gm mentega
150 gm tepung Hong Kong
6 biji telur (putih & kuningnya diasingkan)
200 gm mixed fruit
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilli
Cara:
1. Buah prune direbus dgn 1 cawan airdan dilecek hingga halus. Sejukkan.
2. Semua kekacang dipotong kasar-kasar.
3. Gaul putih telur bersama kekacang, mixed fruit dan prune tadi. Ketepikan.
4. Pukul mentega, vanilli dan gula hingga kembang.
5. masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga pekat.
6. Campurkan adunan prune tadi ke dalam adunan mentega lalu dikacau rata.
7. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder tadi. Kacau hingga adunan sebati.
8. Tuang ke dalam loyang kek dan bakar selama kira-kira 50 minit - 1 jam dengan suhu 180 darjah Celsius.
Tuesday, September 26, 2006
Update...Jgn tak update....
Baiklah, kerana saya blum ada masa nak cuba apa2 resipi, hari ini saya nak tampal resipi kuih lapis pey pey (jgn tanya naper nama dia gitu eh! wo bu zhi tao) . Nampak kuihnya agak menarik ...
Kuih Lapis Pey Pey
Bahan
2000 ml santan pekat (dari 2 biji kelapa parut putih)
1425 ml santan cair (dari perahan kedua)
980 gm tepung kanji
225 gm tepung beras
905 gm gula pasir
2 helai daun pandan
115 gm gula melaka
2 sudu makan air mawar
sedikit pewarna hijau dan kuning
Loyang 12" (disapu minyak sekeliling)
Cara
Gula, santan pekat dan daun pandan di masak sampai mendidih dgn api sederhana.
Di bekas yg lain, gaul tepung beras, tepung kanji dan santan cair. Tuangkan santan pekat yg panas (perlahan-lahan dan sedikit sedikit) ke dalam adunan tepung tadi sambil terus kacau hingga rata. Adunan dibahagi tiga.
Yg pertama diwarnakan hijau. Yg kedua diwarnakan kuning dan dibubuh air mawar. Yg ketiga dibubuh gula melaka, kacau sampai gula larut, kemudian tapis.
Panaskan kukusan. Panaskan pula loyang. Kukus adunan selapis-selapis sehingga habis. Setiap lapis menggunakan 3 senduk adunan. Kukus hingga masak.
Nota: Setiap kali sebelum dikukus, adunan hendaklah di kacau dahulu.
Dan yang satu ni lagi merupakan satu lauk yg saya gemari antara sbb ialah ..... isteri saya yg masak. hehehe
Beef Blaze
Bahan
1/2 kg daging lembu (jenis goreng)- potong nipis kecil2
2 cm halia (cincang kasar)
8 ulas bawang putih (cincang kasar)
4 tangkai cili padi (dipecah-pecahkan)
3 sudu makan minyak masak
2 batang lobak merah (potong bulat)
250 gm bunga kobis (hiris kecil)
200 gm kacang pepeh (kecipir) -potong serong
4 biji bawang besar (hiris bulat)
Bahan Utk Pekatkan Kuah
1 sudu makan tepung jagung }
4 sudu makan air } gaul rata dan ketepikan dulu
Bahan Utk DiPerap Bersama Daging
2 sudu makan kicap pekat
1 ½ sud makan kicap cair
1 sudu makan gula perang
½ sudu makan sos tiram/sos abalone
½ sudu makan minyak
½ susu teh lada hitam serbuk
Cara
Daging digaul bersama bahan perap dan biarkan setengah jam. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih, halia & cili padi hingga wangi. Masukkan daging, jika perlu masukkan ½ cawan air. Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan sayur-sayuran tadi lalu balik-balikkan dan tuang bahan pemekat kuah. Balik-balikkan sebentar lagi sebelum diangkat. Hidangan ini sesuai dimakan dgn nasi putih.
Friday, September 22, 2006
Salam Ramadhan Al Mubarak
Assalamualaikum semua. Sempena Ramadhan yang bakal tiba hujung minggu ni, marilah sama-sama kita mempertingkatkan iman dan ketaqwaan di bulan puasa yg mulia ini. Semoga amal-ibadat kita mendapat ganjaran pahala dan barakah dari Allah swt dan dikurniakan rezeki yg melimpah ruah.
Buat sumer yg telah kunjungi Blog saya yg tak seberapa nih seperti kakRossya, mamafami, mummyjam, Deeyanas, kakmOn, cikBawang, ladyLee, Diana, maya, nini dan yg lain2...... terima kasih saya ucapkan dan Insya'allah, teruskan usaha anda utk memperkayakan ilmu di dada, di samping terus berkongsi sesama manusia kerana ingatlah, apa yg ada pada diri kita ini hanyalah pinjaman semata dan bersifat sementara. Selamat Berpuasa.
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
"MARHABAN YAA RAMADHAN "
Ikhlas dari,
rozzan
Sushi Anyone???
Thursday, September 21, 2006
Puding Batik
Puding Batik merupakan sejenis puding yg enak dimakan dalam keadaan sejuk. Ia agak mudah dibuat kerana tidak perlu membakar (sesaper yg takde oven lagi tu orait lah kalau nak wat puding ni). Namun demikian, kalau diteliti bahan2 yg digunakan ....ish ish ish saya nasihatkan jgn makan selalu! Bimbang berat badan bertambah nanti.. hehe. Namanya begitu mungkin kerana setelah dipotong, puding ni memberikan corak/pattern ala ala 'kain batik lepas' . Untuk menunaikan request dari maya, di sini saya lampirkan resipinya. Selamat mencuba! (Maaf, pd gambar ini, puding nya telah dihias menjadi barang pengiring hantaran waktu majlis pertunangan. Tak dapatlah nak tunjukkan corak batiknya.)
PUDING BATIK
Bahan
600 gm biskut manis Marie- dipatah2 dua
12 oz (350 gm) mentega
10 biji telur
5 oz (150 gm) gula pasir
10 oz (300 gm) air *
½ tin susu pekat *
3 oz (90 gm) Milo serbuk *
3 oz (90 gm) Nestum
2 sudu besar serbuk koko *
1 sudu teh esen vanilla *
1 paket agar-agar serbuk *
Cara
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul lagi.
Satukan bahan-bahan * di dalam periuk dan masak diatas api (sederhana) hingga mendidih.
Masukkan bahan mentega/telur tadi dan kacau lagi hingga sebati dan mendidih sekali lagi.
Kemudian, masukkan pula biskut Marie yg telah dipatah-patah dua dan kacau perlahan-lahan agar biskut tidak hancur.
Tuangkan ke dalam loyang persegi empat yg telah dialas kertas tracing/kek dan disapu mentega.
Perlahan-lahan tekan adunan ini hingga mampat. (Anda boleh menggunakan sejenis alat menekan kek lapis).
Biarkan puding ini sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk didinginkan selama beberapa jam.
Bila hendak dihidangkan, barulah keluarkan dari peti sejuk dan potonglah seperti anda memotong kepingan2 kek. Selebihnya, simpan semula di dalam peti sejuk.
Lagi Resipi2 Untuk DiCuba.....
Biskut Chocolate Pecan
Bahan
250 gm chocolate cream biscuits (diramas menjadi abuk)
½ cawan kelapa parut dlm tin (dessicated coconut)
1 cawan kacang pecan (dicincang kasar)
1 sudu makan sebuk koko (diayak)
100 gm dark chocolate couverture (dicincang)
80 gm mentega tanpa garam (unsalted butter)
1 sudu makan golden syrup
1 biji telur (dikocok)
secukup kacang pecan (utk hiasan)
Tambahan 60 gm chocolate compound (cairkan dgn kaedah ‘double-boiling’)
(untuk hiasan)
Bahan Chocolate Topping
100 gm chocolate compound (dicincang)
40 gm mentega tanpa garam
(Cairkan kedua-dua bahan ini dgn kaedah ‘double-boiling’)
Cara
Alas dasar dan tepian dulang pembakar biskut yg tohor, berukuran 12” x 8” dgn kertas timah.
Gaul dan satukan abuk biskut , kelapa, pecan dan serbuk koko di dalam mangkuk. Buat lubang di tengah, ketepikan dahulu. Masukkan chocolate couverture, mentega dan sirap di dalam periuk kecil yg tebal dasarnya (heavy-bottomed pan). Masaklah di atas api kecil dan kacau hingga bahan cair dan halus. Sejukkan sebentar. Kemudian barulah campurkan telur, gaul rata dan tuang ke dalam bahan-bahan kring. Dgn menggunakan senduk kayu, gaul sampai doh menjadi rata. Alih doh ke dulang pembakar dan leperkan sehingga rata dan menutupi seluruh dulang. Dinginkan di dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga doh menjadi beku.
Keluarkan doh dari peti sejuk. Tuangkan semua chocolate topping di atasnya dan ratakan. Masukkan semula ke dalam peti sejuk dan dinginkan sehingga beku. Setelah beku, keluarkan biskut chocolate ini dari dulang dan dgn menggunakan pisau tajam, potonglah persegi kecil mengikut citarasa anda. Hias biskut dgn kacang pecan yg dicelup dgn chocolate cair.
KEK LAPIS LENGIT PISANG
Bahan
4 biji putih telur
12 biji kuning telur
110 gm tepung gandum }
200 gm tepung aiskrim vanilla } - digaul rata dan diayak
1 sudu teh penuh baking powder }
400 gm mentega
240 gm gula kaster
200 gm pisang (dilumat)
1 sudu teh esen pisang
sedikit pewarna kuning
1 loyang empat persegi (8” x 8” x 3”) - alas dgn kertas kek & gris dgn mentega
Cara
Pukul mentega hingga lembut dan masukkan pisang. Gaul rata dan ketepikan.
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga pekat. Masukkan pula kuning telur satu-persatu dan pukul lagi hingga naik dan kembang. Perlahankan speed mesen dan masukkan kombinasi tepung sedikit-sedikit dan pukul terus sehingga habis semua tepungnya. Hentikan mesen dan masukkan adunan mentega, pewarna kuning dan esen pisang dan gaul adunan dgn senduk kayu hingga rata. Bakarlah selapis-selapis dgn menggunakan api grill sebagaimana anda membakar kek-kek lapis yg lain.
Rolled Oats Cookies
BISKUT OATS
Bahan-Bahan
375 gm (1 ½ buku)mentega
1 sudu teh vanilli
6 biji kuning telur
2 cawan (mumbung) gula pasir - dikisar halus
1½ cawan tepung naik sendiri
300 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit)
1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit)
Peraturan
Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)
Wednesday, September 20, 2006
Cookies & Biscuits
Triple Chocolate Peanut Buter Cookies
Bahan
125 gm mentega tanpa garam
¾ cawan gula perang yg lembut (soft brown sugar)
1 biji telur, dikocok sebentar
¾ cawan peanut butter
1 cawan tpg gandum, diayak
½ sudu teh soda bicarbonate
¼ cawan serbuk koko
175 gm white chocolate compound
175 gm dark chocolate compound
Cara
Panaskan ketuhar 180 darjah C
Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan pukul sehingga rata. Masukkan peanut butter dan pukul lagi hingga sebati.
Dengan menggunakan sudu logam (metal spoon), masukkan tpg, soda bicarbonate dan srbuk koko. Gaul sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil satu sudu makan rata doh dan bentukkan seperti bebola. Letakkan diatas dulang biskut, kemudian leperkan menggunakan garpu, sambil dicorak menyilang (criss-cross pattern). Ulang sehingga doh habis. Bakar selama 20 minit. Setelah masak biarkan sejuk di dalam dulang pembakar selama 5 minit, kemudian barulah dialih ke redai. Biskut harus betul-betul sejuk sebelum dihias.
Cairkan white chocolate compound dgn kaedah ‘double boil’ sehingga halus. Celup satu pertiga dari setiap biskut dgn coklat putih. Letak semula di redaisupaya cepat sejuk dan kukuh.
Cairkan pula dark chocolate compound dgn cara yg sama dan celup bahagian bertentangan biskut dgn warna coklat pula. Bahagian tengah biskut kosong tidak bersalut. Sejukkan di redai.
BISKUT CORNFLAKE BIJAN HITAM
Bahan
250 gm mentega
200 gm gula kaster
1 biji telur
375 gm tpg gandum atau Top flour }
1 sudu teh baking powder }… diayak
½ sudu teh esen vanilla
40 gm bijan hitam, dibakar sebentar
150 gm cornflake- dihancurkan sedikit
Cara
Pukul mentega, gula kaster dan vanilla dgn kelajuan yg kuat sehingga 3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Perlahankan kelajuan mesen dan masukkan tpg yg telah diayak, bijan hitam serta cornflake. Pukul lagi selama 2 minit
Bentukkan bebola kecil dan atur di dulang pembakar. Bakar di ketuhar 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga garing.
BISKUT MACADEMIA & UMPAI LAUT (SEAWEED)
Bahan
200 gm mentega
130 gm gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur (sederhana)
288 gm tpg gandum atau Top flour }
60 gm tpg kastad }……… diayak
80 gm kacang macademia – dicincang
5 gm umpai laut
Cara
Pukul mentega, gula kaster & esen vanilla dgn kelajuan yg kuat selama 2-3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi selama 2 minit. Dengan kelajuan yg perlahan masukkan tpg yg telah diayak, kacang macademia dan umpai laut. Pukul lagi hingga menjadi doh yg lembut. Bahagi doh kpd 3 bahagian. Letak setiap doh di atas plastik dan gulung ketat-ketat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Setelah itu, keluarkan doh dan dipotong kepingan, setiap satu ½ cm tebal. Atur di dulang pembakar dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga garing.
Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.
BISKUT GAJUS
Bahan
125 gm Crisco
125 gm mentega
150 gm gula kaster
4 biji kuning telur
300 gm Top flour }
1 sudu teh sodium bicarbonate }
1 sudu teh baking powder }
25 gm tpg jagung }
25 gm tpg susu } … diayak
60 gm gajus dibakar sebentar dan dikisar kasar
secukup gajus dibelah dua untuk hiasan
secukup telur utk disapu di atas biskut
Cara
Pukul Crisco, mentega dan gula sehingga kembang dan gebu dgn kelajuan yg deras selam 3-5 minit. Masukkan kuning telur sebiji sebiji sambil dipukul, sehingga bergaul rata.
Dgn kelajuan perlahan, masukkan campuran tpg yg telah diayak, sedikit sedikit sehingga mendapat adunan doh yg lembut. Masukkan pula gajus kisar dan adun hingga rata. Adunan dibahagi sama rata, setiap satu 10 gm. Jadikan bebola kecil dan ditekan di tengahnya lalu dihias dgn gajus. Tekan sedikit lagi supaya gajus melekat dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah C, selama 10-15 minit atau sehingga masak.
Monday, September 18, 2006
Mee Siam Goreng
Mee Siam
1 bungkus mee hoon (rendam sebentar dgn air hangat hingga lembut, toskan)
250 gm taugeh (bersihkan)
1 cawan lada kering kisar (kalau kurang pedas, boleh tambah)
3 biji bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)- digoreng sebentar
2 sudu makan udang kering (rendam, kisar)
beberapa keping fish cake (potong ikut suka)
sedikit belacan (sikit jerr)
3 sudu makan tauco (lecek halus)
3 sudu makan sos tomato
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
minyak utk menumis
daun sup/bawang, bawang goreng, lada merah hiris, hirisan telur dadar, limau kasturi.
Cara
Kisar bawang besar, bawang putih, udang kering, belacan dan campurkan dgn cili kering kisar tadi. Panaskan minyak dalam kuali lalu tumislah bahan2 kisar ini. Setelah garing, masukkan tauco, gula, garam dan kacau lagi. Kemudian masukkan taugeh dan fish cake, udang dan seterusnya mee hoon yg telah dicelur tadi. Akhir sekali masukkan sos tomato dan gaul rata-rata. Angkatlah dari kuali dan bubuhlah bahan taburan di atas mee siam ini.
Nota:
Kalau nak buat Mee Siam berkuah, siapkan rencah tumisnya (i.e bawang besar/putih, cili kisar,belacan) seganda (twice the amt). Tumis rencah ini sehingga garing, masukkan sedikit gula, garam. Ketepikan. Kemudian ambil 1/3 rencah panaskan dan masukkan taugeh dan mee hoon jer. Gaul rata.
Untuk kuahnya, ambil lebihan rencah tumis tadi dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan air (kira-kira 3-4 mangkuk, atau lebih) . Bubuh 1/2 botol tauco yg telah di tumbuk separuh halus, sedikit garam, air asam dan gula. Kacau rata-rata dan biarkan mendidih. Boleh juga dibubuh sedikit kacang tanah yg telah sangai dan ditumbuk kasar2. Sesuaikan rasanya, ada rasa tauco, masam sikit dan manis. Bahan-bahan seperti fish cake, udang hidup, daun sup/bawang, lada merah hiris, telur dadar tidak digunakan.
Untuk menghidangkan, ambil Mee Siam tadi dan bubuh dlm pinggan, tuangkan kuah & taburkan di atasnya hirisan daun kucai, potongan tahu yg digoreng, sedikit bawang goreng, telur rebus, limau kasturi dan sambal tumis biasa.
Sunday, September 17, 2006
Roti John
Roti John
8 keping roti hotdog (belah dua, jgn putus & disapu majerin sedikit)
400 gm daging cincang (disangai dgn sedikit lada hitam/putih & garam hingga kering sedikit)
4 biji telur
3 biji bawang besar (potong dadu)
3 batang cili merah (hiris)
1 batang cili hijau (hiris)
garam secukup rasa
keju slices
Cara
Satukan daging, telur, bawang besar, cili dan garam lalu kacau rata2. Panaskan kuali leper dan bubuh sedikit minyak. Ambil satu roti yg telah dibelah dua dan sapukan bahan daging/telur ini ke atasnya. Tarukkan roti di kuali dan masaklah dgn api sederhana hingga masak. Kemudian bubuhkan keju slices di atas roti john tadi dan masukkan sebentar (abt 1 min) di dalam toaster oven hingga keju cair sedikit. Tangkupkan roti itu semula dan bolehlah dipotong sebelum dihidang.
Cekodok ringkas
Cekodok Ringkas
400 gm tpg gandum
480 ml air
8 sudu makan santan pekat (boleh gunakan coconut cream)
4 sudu makan udang kering (rendam, tumbuk)
segenggam ikan bilis (rendam, tumbuk)
4 biji bawang besar (hiris)
1 biji kentang (potong dadu)
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
Cara
Campurkan semua bahan dan gaul rata. Adunannya jgn terlalu keras kerana resipi tidak menggunakan telur. Cekodok akan garing diluar tapi lembut didalam. Hidangkan ketika hangat dan dicicah dgn sos cili atau sambal cuka.
Saturday, September 16, 2006
JENEKET
JENEKET (pic above)
100 gm tapai ubi
1 biji telur
100 gm gula pasir
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
650 gm tpg gandum
1 sudu teh potas (atau bic.of soda)
1/2 cawan air
Cara
Satukan tapai, telur, gula, garam & pewarna kuning lalu dikisar hingga gula larut. Setelah itu, ambil 1 senduk tpg gandum dan campurkan dgn bahan kisar tadi lalu dikacau rata. Perap selama 1/2 jam. Setelah naik, masukkan lebihan tepung tadi dan uli dgn air yg telah dibubuh potas hingga rata.(kalau adunan lembik, boleh ditambah sedikit tpg). Perap lagi adunan selama 1 jam sebelum dicanai dan digoreng. (Saya bahagikan adunan kpd bola2 sederhana dan leperkan lalu digoreng)
Atau yg lagi satu ni..
JENEKET
600 gm tepung gandum
1 gelas gula dimasak dgn 1 gelas air (abt 280 ml), sejukkan
1 sudu teh potas
1 sudu teh baking powder
Cara
Campurkan semua bahan (kalau adunan lembik, tambahkan sedikit tpg lagi), lalu diperap selama kira-kira 4-5 jam. Sesudah itu bolehlah dicanai dan digoreng.
Atau yg ini sumbangan dari Mama Siti
JANEKEK
Bahan-Bahan
600 g tepung gandum
200 ml air paip
1 tsp (bumbung) potas
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking powder
1/4 tsp pewarna kuning (optional)
Cara:
* Telur dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukul lagi.
*Kemudian masukkan tepung, air, pewarna kuning dan garam lalu di uli rata. (Kalau guna mesin Kenwood gunakan K beater). Diuli rata2, adonan ni lembik.
*Perap adunan selama 8 jam atau semalaman.
*Ambil sedikit adunan, lalu dileperkan ditapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan digoreng hingga masak.
p/s: Taburkan sedikit tepung pd papan dan kayu pengelek. Ambil adunan dan ditepek2kan dgn sedikit tepung dan gelek tipis2. Buat hingga habis barulah digoreng.
Bamiah Arab & Roti Renjis
Bamiah Arab
1 ekor ayam (abt 1.2 to 1.4 kg) atau 1 kg daging
150 gm minyak sapi
100 ml susu cair (evap milk)
20 biji badam/gajus (kisar halus)
6 sudu makan jintan kasar*
1 sudu makan jintan halus*
1 sudu teh lada putih*
10 ulas bawang kecil*
4 ulas bawang putih*
2 cm halia*
3 sudu makan sos tomato
500 gm bendir
4 biji bawang besar (potong dadu)
3 biji tomato buah (potong 2)
2 biji kentang (potong wedges)
3 cawan air (atau secukupnya)
garam secukup rasa
secukup daun ketumbar, sedikit bawang goreng utk tabur
Cara
Bersihkan ayam dan potong 8 atau 12. Kisar bahan-bahan *
Kacang bendir dibersihkan dan potong 2 jika besar. (Saya suka pilih yg kecil, takpayah potong, setakat belah 2 jgn putus).
Ambil sedikit minyak sapi, panaskan dan tumis bawang dadu tadi. (Lebihan minyak sapi digunakan utk menggoreng bendir, kentang). Masukkan rempah kisar dan kacau hingga bawang layu. Masukkan ayam, air, garam dan badam kisar. Bila ayam hampir masak, masukkan pula susu cair dan sos tomato. Biarkan hingga mendidih dan ayam empuk. Kacau lagi lalu masukkan bendir, kentang, buah tomato dan daun ketumbar. Kecilkan api dan biarkan selama 5 minit baru diangkat.
Nota:
Sesuai juga dimakan dgn roti biasa atau roti perancis.
Sebaik2nya, jintan2 di sangai dulu sebelum dikisar.
Kalau yg health-concious, tukarkan minyak sapi dgn minyak seperti minyak soya/canola dan pilihlah susu cair yg rendah lemak..
There are many versions for Bamiah recipes available. This is my version as learnt from my late mother & my aunt.
Roti Kirai/Renjis/Jala
1 kg tepung gandum
300 ml susu cair
950 ml air
3 biji telur
3 sudu teh garam (atau ikut rasa)
sedikit pewarna kuning
Cara
Semua bahan disatukan, kacau rata2 lalu ditapis.
Panaskan kuali leper, sapukan minyak sikit dan mulalah "merenjis' atau 'mengirai'. Sesekali sapukan minyak atas kuali tadi. Ambil dua keping roti renjis ini, tangkupkan dan lipat.
(Boleh menghasilkan kira-kira 30 - 32 keping)
Thursday, September 14, 2006
Fruit Tart
Fruit Tart
550 gm tepung gandum
250 gm mentega
50 gm pastry margarine
1 biji telur
100 gm gula icing
secubit garam
Cara
Mentega, margarine dan gula icing di pukul sebentar hingga rata. Masukkan telur & esen vanilla, dikacau rata lalu dimasukkan tepung gandum. Uli hingga sebati. Sejukkan adunan di dalam peti ais kira-kira 30 minit atau 1 jam sebelum menerapnya. Canai adunan dan terap, lalu diisikan ke dalam acuan tartlett. Cucukkan dasar adunan ini dgn garpu sebelum membakarnya dgn sudu 180 darjah selama kira-kira 25-30 minit. Sesudah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk dahulu sebelum disapu dgn cokelat yg sudah dicairkan tadi.
Untuk Alas Tartlet
secukup chocolate block (for coating)- cairkan dgn kaedah 'double-boiling'
Krim Kastad
Bahan A
250 ml susu plain
50 gm gula
100 gm mentega
(Masak Bahan-bahan A ini hingga mendidih)
Bahan B
250 ml susu plain
40 gm tepung kastad
1 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
sedikit esen vanilla
secubit garam
Cara Membuat Krim Kastad
Bahan-Bahan B ini dikacau rata dan tapis lalu masukkan ke dalam Bahan-Bahan A yg telah mendidih tadi. Didihkan lagi hingga masak.
Cara Menyediakan Fruit Tartlet
Ambil pastry tartlet yg telah disapu cokelat dan bubuh sedikit krim kastad. Susunkan dgn buah-buahan pilihan anda dan akhir sekali sapukan gel di atas buah-buahan tadi.
Buah-Buahan Hiasan
Buah kiwi, peach, strawberry, blueberry, raspberry, etc.
Gel/Jelly Glaze
1) Masak sedikit apricot gel dengan sedikit air lalu sapukan ke atas buah-buahan... atau 2) Masak 1 sudu makan instant jelly dengan 100 gm air hingga mendidih. Sejukkan sebentar sebelum digunakan.