Thursday, September 21, 2006

Lagi Resipi2 Untuk DiCuba.....

Ha... kalau sesiapa yg rajin tu bolehlah cuba resipi2 di bawah ini yg telah menarik perhatian saya. Insya'allah, jika masa mengizinkan, saya juga akan mencubanya. Dan.... kalau sesiapa dah buat tu, kasi ler feedback yer!
















Biskut Chocolate Pecan
Bahan
250 gm chocolate cream biscuits (diramas menjadi abuk)
½ cawan kelapa parut dlm tin (dessicated coconut)
1 cawan kacang pecan (dicincang kasar)
1 sudu makan sebuk koko (diayak)
100 gm dark chocolate couverture (dicincang)
80 gm mentega tanpa garam (unsalted butter)
1 sudu makan golden syrup
1 biji telur (dikocok)
secukup kacang pecan (utk hiasan)
Tambahan 60 gm chocolate compound (cairkan dgn kaedah ‘double-boiling’)
(untuk hiasan)

Bahan Chocolate Topping
100 gm chocolate compound (dicincang)
40 gm mentega tanpa garam
(Cairkan kedua-dua bahan ini dgn kaedah ‘double-boiling’)

Cara
Alas dasar dan tepian dulang pembakar biskut yg tohor, berukuran 12” x 8” dgn kertas timah.

Gaul dan satukan abuk biskut , kelapa, pecan dan serbuk koko di dalam mangkuk. Buat lubang di tengah, ketepikan dahulu. Masukkan chocolate couverture, mentega dan sirap di dalam periuk kecil yg tebal dasarnya (heavy-bottomed pan). Masaklah di atas api kecil dan kacau hingga bahan cair dan halus. Sejukkan sebentar. Kemudian barulah campurkan telur, gaul rata dan tuang ke dalam bahan-bahan kring. Dgn menggunakan senduk kayu, gaul sampai doh menjadi rata. Alih doh ke dulang pembakar dan leperkan sehingga rata dan menutupi seluruh dulang. Dinginkan di dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga doh menjadi beku.

Keluarkan doh dari peti sejuk. Tuangkan semua chocolate topping di atasnya dan ratakan. Masukkan semula ke dalam peti sejuk dan dinginkan sehingga beku. Setelah beku, keluarkan biskut chocolate ini dari dulang dan dgn menggunakan pisau tajam, potonglah persegi kecil mengikut citarasa anda. Hias biskut dgn kacang pecan yg dicelup dgn chocolate cair.




















KEK LAPIS LENGIT PISANG
Bahan
4 biji putih telur
12 biji kuning telur
110 gm tepung gandum }
200 gm tepung aiskrim vanilla } - digaul rata dan diayak
1 sudu teh penuh baking powder }

400 gm mentega
240 gm gula kaster
200 gm pisang (dilumat)
1 sudu teh esen pisang
sedikit pewarna kuning
1 loyang empat persegi (8” x 8” x 3”) - alas dgn kertas kek & gris dgn mentega

Cara
Pukul mentega hingga lembut dan masukkan pisang. Gaul rata dan ketepikan.
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga pekat. Masukkan pula kuning telur satu-persatu dan pukul lagi hingga naik dan kembang. Perlahankan speed mesen dan masukkan kombinasi tepung sedikit-sedikit dan pukul terus sehingga habis semua tepungnya. Hentikan mesen dan masukkan adunan mentega, pewarna kuning dan esen pisang dan gaul adunan dgn senduk kayu hingga rata. Bakarlah selapis-selapis dgn menggunakan api grill sebagaimana anda membakar kek-kek lapis yg lain.

No comments:

Post a Comment