Sunday, March 07, 2010

PUTU PIRING (Permintaan Resipi)

Permintaan dari seorang pengunjung, roz. Resipi ni saya tukil dari sebuah buku masak tempatan "Hidangan Warisan Kita".



PUTU PIRING
sumber : Puan Hjh Asfiah Hj Abdullah

Bahan-Bahan
600 g tepung beras, diayak dan dijemur sebentar
450 g gula melaka
300 ml air kelapa
450 ml air sejuk
1 biji kelapa parut yang dibuang kulit arinya
5 helai daun pandan, disiat-siat


Cara :

1. Tepung dan daun pandan dikukus selama 5 minit. Angkat dan jemur pula sehingga ia kering.

2. Campurkan air kelapa dan air sejuk. Kemudian dimasukkan ke dalam tepung tadi lalu digesek gesek sehingga keadaan tepung tadi menjadi lembap berderai.

3. Gaul sedikit garam bersama-sama kelapa parut. Kukus selama 15 minit.

4. Gula melaka dihiris halus-halus.

5. Siapkan kukusan putu piring. Alaskan acuan putu piring dengan kain bersih lalu dibubuh dengan separuh adunan tepung. Bubuh pula gula melaka dan tutupkan dengan separuh lagi tepung. Tutuplah acuan ini rapat-rapat dan kukuslah is hingga masak.

6. Apabila masak, keluarkan dari acuan dan aturkan di dalam piring yang sudah dibubuh kelapa parut.

18 comments:

  1. Alhamdullillah.... Dengan sukacitanya saya ucapkan ribuan terimakasih pada abg rozzan atas resepi ini.akan saya cuba dan beri feed back nanti... InsyaAllah, salam dari kami di Melbourne, Roz :)

    ReplyDelete
  2. WS. Harap2 resipi ni menepati citarasa anda ya sbb saya blum mencubanya. Heheh, xde alat pengukusnya!

    ReplyDelete
  3. Salam bro Rozzan....

    dah lama akak tak tinggalkan jejak kat sini....you sehat? anak2 dan isteri? moga semuanya sehat ya. take care - kak QJ.

    ReplyDelete
  4. Hmmm... Teringin sekali nak cuba membuatnya tapi saya pun tak ada alat pengukusnya. Agak2 kat mana eh boleh dibeli alat ni?

    ReplyDelete
  5. wah..putu piring arr Zan..boleh u buat meniaga ye..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam,ni nak beritahu yg kami dah cuba dan menjadi.1st time cuba ikut resepi ni tapi agak tawar so kita tambah garam n ubi parut kat tepung to get d flavour d 2nd time, tapi tepung agak kering, alhamdullillah, semlm our 3rd time try dah pas rasanya....tapi masih bole d biaki lagi n cuba nak haluskan lagi tepung ni.tamu kami pun suka dpt d jamu dgn kue ni. trimakasih banyak2 yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. camana nk atasi tepung kering ya...tambah air ya

      Delete
  7. wah...bestnye..boleh la cube2 buat nnti ..time kasih kerana berkongsi resepi ini :)

    ReplyDelete
  8. BR > QueenJah

    WS kak. Saya sihat cuma bz sket... Famili pun sihat Alhamdulillah. Harap2 akak pun begitu juga yer!

    ReplyDelete
  9. BR > Rosie

    Heheh, saya pun kurang pasti kat mana nk beli alat pengukusnya.. Saya nk makan beli jer , hihihi..

    ReplyDelete
  10. BR > Roz

    Alhamdulillah, practice makes perfect! Heheh, dah buat pas kat sini sket arr....

    ReplyDelete
  11. BR > Cadlynn

    Wah, you pun rajin nk cuba jugak yer. Ni mesti dah ada pengukus nya eh?

    ReplyDelete
  12. BR > anonymous

    Heheh, saya tkde alat mengukusnya, camner nk niaga, hihihi..

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas resipe putu piring ni..baru dapat beli alat kukusan putu piring di Kg.jawa Melaka tp kena tempah baru dpt. Saya beli yang hanya 4 tempat sahaja. Harga RM140!

    ReplyDelete
  14. Salam...mane nk dptkan acuan die?sy mengidam nk mkn dan nk buat sendiri...

    ReplyDelete
  15. As salam, nanti saya cuba resepi ni, semalam cuba resepi lain, tak jadi2. 2 try masih gagal. N siapa nak tempah acuan cuba tanya m.ikhwanrazak@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. aslmkum.. nk tanya.. air kelapa tu air kelapa muda ke tua?

    ReplyDelete
  17. aslmkum.. nk tanya.. air kelapa tu air kelapa muda ke tua?

    ReplyDelete