Friday, August 14, 2009

BISKUT/COOKIES UTK DIKONGSI BERSAMA

Salam semua. Maaf kerana lama tak update. Bukan apa, masa tak mengizinkan dan diri sendiri pun agak kurang sihat lately. Walau apapun, buat mereka yg permintaan resipinya belum saya penuhi, hapar bersabar ya. Kalau dah dapat informasi / resipi yg di requestkan tu, Insya'allah akan saya berkongsi.

Untuk kali ini, saya nak share beberapa resipi biskut/cookies yg saya tukil dari buku/sumber2 tempatan. Saya belum mencuba resipi2 ini yer! Diharap mereka yg berminat bolehlah mencuba dan memberikan feedback utk dikongsi bersama yg lain.




Coconut Macadamia Pineapple Pinwheels
(sumber : Kalsom Edi)

Bahan
125 g mentega
50 g gula perang

150 g Top flour }
1/4 sudu teh baicarbonate of soda } - diayak
50 g kelapa kering
50 g Macadamia nut dibakar sebentar dan dikisar kasar
(dijadikan satu)

450 g inti nenas atau secukup jem nenas
1/2 biji telur
1/2 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh parutan kulit lemon

Cara:

Putar mentega, vanilla dan gula perang sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur, parutan kulit lemon, jus lemon dan putar lagi sehingga rata.

Masukkan kelapa kering, macadamia kisar dan campuran top flour sedikit sedikit sambil diadun sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 10 minit. Adunan doh dibahagi tiga.

Canai tipis setiap hahagian doh. Sapukan jem nenas diatas setiap doh, lalu digulung ketat dan rapi dengan Cling Wrap. Sirnpan didalam peti sejuk sehingga keras selama 1-2 jam.

Bila doh sudah keras, potonglah setebal 1/2 cm. Atur dalam dulang pembakar yang beralaskan kertas minyak. Bakar dengan suhu 170 darjah Celsius selama 10-15 minit atau sehingga kekuning kuningan.



Chocolate Layered Hazelnut Slices
(sumber : Kalsom Edi)

BAHAN
200 g hazelnut kisar }
50 g gula caster }.. dicampur jadikan satu
125 g mentega
50 g Crisco
180 g tepungTop
50 g gula aising
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
Secukup Hazelnut Cream atau coklat cair

CARA


Putar mentega, Crisco dan gula aising sehingga rata. Masukkan campuran hazelnut kisar dan diadun rata. Alas dulang pembakar dengan kertas minyak berukuran 8 x 8 x 1 inci

Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Canai tipis kedua-dua doh.Masukkan satu bahagian doh kedalam dulang pembakar dan sapukan coklat cair diatasnya. Masukkan kedalam peti sejuk supaya coklatnya beku. Setelah itu tutup bahagian coklat dengan sekeping lagi doh. Tekan pelahan-lahan sehingga mampat dan rata.


Masukkan kembali kedalam peti sejuk selama 1 -2 jam. Setelah dohnya keras, keluarkan dan potong 1/2 cm tebal. Atur dalam dulang pembakar yang beralas kertas. Bakar dengan suhu160 darjah Celsius selama 10 - 15 minit atau sehingga garing.


Mango Sweetheart Cookies
(sumber : Kalsom Edi)

BAHAN
250 g mentega
200 g gula perang
250 g emping jagung (Cornflakes), dikisar halus
100 g kerepek mangga, dikisar halus
200 g tepung Top }
1/2 sudu teh baking powder } ...diayak
1 sudu teh perisa mangga
2 biji kuning telur untuk adunan
1 biji telur dikocok untuk sapu
Secukup badam cincang untuk tabur


CARA
Putar mentega, gula perang dan perisa mangga sehingga gebu. Masukkan telur, putar lagi sehingga rata. Masukkan emping jagung dan kerepek mangga, diadun sehingga rata. Masukkan tepung sedikit sedikit sambil diadun sehingga menjadi doh yang lembut. Rihatkan doh selama 10 - 15 minit.

Canai dan diterap. Atur di dulang pembakar yang beralas kertas, sapukan telur dan tabur badam cincang diatasnya. Bakar diketuhar 160 darjah Celsius selama 10 -15 minit atau sehingga garing.





biskut lemak pecan
(sumber : Muhammad Shahrudin Kasmuri)


Bahan-Bahan
125 gm mentega
125 gm gula caster
30 gm susu double cream
180 gm tepung naik sendiri
30 gm tepung kastard (custard powder)
50 gm oat
60 gm kacang pecan, dikisar


Cara
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Tuang susu dan pukul lagi sampai sebati. Masukkan tepung, kastard dan serbuk kacang. Gaul sehingga rata. Kemudian bentuklah mengikut cita rasa masing-masing. Bakar sehingga garing dengan suhu 180 darjah C.


biskut masam manis
(sumber : Muhammad Shahrudin Kasmuri)

Bahan-Bahan
125 g mentega
200 g gula caster
I biji kuning telur
7h sudu teh esen vanilla
250 g sour cream
200 g tepung naik sendiri }
80 g tepung gandum }
1/2 sudu teh garam }
1/4 sudu teh baking soda } ...... Gaul rata dan ayak
120 g aprikot kering, dihiris
100 g pine nuts


Cara
Mentega dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan kuning telur, sour cream dan vanilla. Pukul lagi hingga rata. Masukkan pula tepung dan hirisan aprikot. Gaul rata dan bentukkan mengikut cita rasa sendiri. Taburkan pine nuts diatasnya dan bakar dengan suhu 180 darjah C sehingga masak dan garing.


macadamia chocolate chip cookies
(sumber : Siti Kalsum Edi)

Bahan
250 g mentega
125 g Crisco
50 g gula perang
90 g gula caster
125 g kekacang Macadamia, dibakar sebentar dan dicincang
125 g chocolate chip
125 g oat
250 g top flour }
150 g tepung naik sendiri } ....diayak
1/2 sudu teh bicarbonate of soda }
1 sudu teh vanilla

CARA
Mentega, Crisco, gula perang dan gula caster dipukul hingga kembang. Masukkan oat, chocolate chip dan kekacang Macadamia. Gaul sehingga rata. Masukkan pula campuran tepung yang telah diayak sedikit-sedikit dan gaul lagi sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit adunan, bentukkan seperti bebola kecil dan tekan sedikit dengan garfu. Aturkan didalam dulang pembakar. Bakar dengan kepanasan 160 — 170 darjah C selama 10 — 15 minit atau sehingga masak.
kepingan walnut
(sumber : Siti Kalsum Edi)

bahan "A"
125 g mentega
75 g gula aising
175 g top flour
50 g kelapa dalam tin
50 g walnut cincang
2 biji kuning telur
2 sudu makan coklat cair

bahan "B"
1 biji telur
100 g gula perang
50 g walnut cincang
25 g mix fruit

Gaul rata semua bahan di atas.


CARA
Satukan semua bahan "A" dan pukul dengan kelajuan yang perlahan sehingga rata. Masukkan kedalam loyang empat persegi 9"x 9" x 1". Tekan-tekan sehingga rata. Bakar dengan kepanasan 170 darjahC selama 10 minit.

Tuangkan bahan "B" diatasnya, lalu dibakar lagi sehingga masak. Setelah masak keluarkan dari ketuhar dan potonglah berbentuk kepingan empat persegi. Kemudian sejukkan dan selepas itu barulah dipicitkan coklat cair diatasnya.


biskut emping rangup
(sumber : Siti Kalsum Edi)


bahan
250 g mentega
270 g gula caster
160 g tepung naik sendiri, diayak
200 g oat
120 g badam cincang
120 g emping jagung, diramas kasar-kasar
2 biji telur yang kecil
1 sudu teh vanilla

CARA
Pukul mentega, gula caster dan vanilla sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga rata. Masukkan emping jagung, oat dan badam cincang. Gaul rata. Masukkan tepung sedikit-sedikit, gaul lagi sampai adunan menjadi lembut. Dengan menggunakan dua sudu teh, sendukkan sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola kecil. Seterusnya atur diatas dulang pembakar dan bakar dengan kepanasan 160 darjah C selama 15 — 20 minit, atau sehingga masak.



biskut buah kanah
(sumber : Siti Kalsum Edi)

bahan
250 g mentega
150 g gula perang atau gula caster
100 g asam gambir, dikisar
200 g tepung gandum }
200 g tepung naik sendiri } --- diayak bersama
50 g tepung jagung }
50 g badam kisar atau
hazelnut kisar
2 biji kuning telur
I sudu teh esen buah

bahan untuk krim
150 g gula aising
40 g mentega
1/2 sudu teh esen buah
1/2 sudu makan jus lemon

CARA

Pukul mentega dan gala perang sehingga kembang dan gebu. Masukkan kuning telur dan esen buah. Pukul lagi sehingga rata. Masukkan asam gambir dan badam kisar. Kacau sampai rata.

Masukkan campuran tepung sedikit-sedikit, dan kacau lagi sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, masukkan kedalam cetak berbentuk buah kanah, tekan supaya mampat dan perlahan-lahan ketuk sehingga tanggal. Atur didalam dulang pembakar dan bakar dengan kepanasan 160 — 170 darjah C, selama 10 - 15 minit, atau sehingga masak. Setelah sejuk, tangkupkan dua keping biskut dengan krim atau jem ditengahnya.

CARA BUAT KRIM
Gula aising dan mentega diadun sehingga sebati. Masukkan esen buah dan jus lemon. Gaul sehingga rata.




biskut manggis
(sumber : Hafizah Adam)
bahan
200 g mentega
100 g gula caster
380 g tepung gandum, diayak
3 sudu makan tepung jagung, diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit gajus, dibakar
1 biji telur, dikocok untuk disapu atas biskut

CARA
Dengan mengunakan senduk kayu, pukul mentega sebentar. Masukkan gula, kuning telur dan vanilla. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan keduadua jenis tepung, sedikit sedikit sambil dikacau hingga adunan menjadi rata dan sebati. Ambil 'h cawan adunan dan warnakan hijau. Ini untuk membuat tampuk dan tangkai manggis. Lebihan adunan diwarnakan unggu.

Ambil sedikit doh unggu, anggaran sebesar ibu jar dan dimasukkan kedalamnya 1 biji gajus. Kepal hingga bulat. Ambil pula sedikit doh hijau, bentukkan seperti tampuk dan tangkai menggis, lalu dilekatkan kepada bebola ungu, sehingga menjadi sebiji manggis yang cantik. Sapu diatasnya dengan telur dan bakarlah sehingga masak.


biskut peanut bijan
(sumber : Hafizah Adam)

bahan "A"
180 g mentega
120 g gula caster
1/2 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pes pandan
2 sudu makan peanut butter

bahan "B"
127 g tepung naik sendiri }
100 g tepung gandum } Gaul rata dan ayak
50 g tepung ubi }
50 g badam kisar
I biji telur, dikocok
Sedikit ceri hijau dan bijan, untuk hiasan

CARA-
Pukul bahan "A" selama 3 minit hingga rata. Kemudian masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul rata. Masukkan pula badam kisar. Gaul hingga menjadi doh yang lembut. Canai setebal 1 cm, terap dengan penerap bunga, sapukan telur diatasnya, tabur sedikit bijan dan hiaslah dengan ceri. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.

6 comments:

  1. salam bro rozan...

    terima kasih di atas paparan resipi-resipi yang amat menarik ini... puasa dah tak lama...

    ReplyDelete
  2. Salam bro...

    Berderet-deret resepi cookies yang bro pamerkan. Terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  3. salam BR, terima kasih. bolehlah cuba nanti, insyallah..
    selamat berpuasa

    ReplyDelete
  4. BR > umi_e

    WS. Terima Kasih kembali. Insya'allah, sambil beramal ibadat sambil buat kuih yer!..

    ReplyDelete
  5. BR > MamaFami

    WS sis. Tu permintaan pengunjung2 yg nak buat persediaan Raya heheh... Harap2 there's one for everyone's liking. You're most welcome.

    ReplyDelete
  6. BR > makcikkantin

    WS. Mekasih kembali. Selamat berpuasa kpd anda sekeluarga juga ya.

    ReplyDelete