Wednesday, July 08, 2009

KUIH GANDUS - Permintaan Resipi




Resipi Kuih Gandus ni pun nampak mudah tapi saya belum mencubanya lagi yer.. Buat sesiapa yg berminat, silalah, pastu feedback k!


KUIH GANDUS
sumber : Hajah Zahara Sudi

Bahan-baham :
600 gm tepung beras
200 gm tepung gandum
2 sudu makan tapai nasi
500 gm kelapa muda parut putih
1200 ml santan dari 1 biji kelapa putih
1 bungkus yeast kering
garam secukup rasa
gula merah (gula tanjung) secukupnya
acuan gandus

Cara:
Tepung beras, tepung gandum, tapai nasi, separuh bahagian kelapa muda, yeast kering, garam, serta santan digaul rata dan dikisar sedikit.

Masukkan separuh bahagian lagi kelapa, gaul rata dan perap selama kira-kira satu jam atau hingga adunan naik berbuih.

Panaskan acuan diatas dapur gas dan sapu sedikit minyak, kemudian tuangkanlah adunan tadi kedalam acuan anggaran tiga suku bahagian, lalu dibakar kira-kira 10 minit atau hingga masak.

Keluarkan dari acuan ketika masih panas dan hidangkan dengan gula merah.

5 comments:

  1. Salam Bro Rozzan,
    Kuih gandus nie masakan jawa kan.. mak mertua saya selalu buat utk breakfast time saya balik kg. Tapi resepinya lain sket dan ada acuan khas untuk memasaknya... tapi yg itu versi mak mertua saya lah..

    ReplyDelete
  2. WS jamie.
    Saya rasa begitulah. Mmg kalau kat Spore ni, kalau kuih gandus, begitulah rupanya. Acuannya memang khas , ibarat separuh bulatan. Saya ingat bila buat nanti,saya nk gunakan jer acuan kuih akak atau baulu.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum bro rozzan, resipi kueh gandus ni,sebenarnye resipi mak saya Zahara Sudi.ini resipi keluarga rekaan mak, resipi asal menggunakan air kelapa.Acuan pulak mak beli di Surabaya satu masa dulu ia itu acuan kueh pukis. baru2 ni mak nampak di pasar Lakin J/B jugak ada, harganye Rm50.selamat mancuba
































































































    ;

    ReplyDelete
  4. BR > rinlily

    WS rin. Terima kasih krn resipi ibu anda. Dapat kita panjangkan sesama mrk yg berminat. TQ also for the info on acuan kuih dan tmpt nak beli. Btw, your mother has a stall in Geylang Serai mkt kan. I think my uncle used to help her at the stall (the old original site)

    ReplyDelete
  5. Salam BR,

    Nak tanya sikit.. tapai nasi tu kat mana nak beli atau bikin sendiri? Yeast pulak pakai brand apa?

    ReplyDelete