BENDI MASAK ASAM REBUS
Bahan-Bahan
400 gm bendi –dibersihkan
- kalau yg kecil, biarkan sebatang2,hanya belah dua memanjang tp jgn putus, kalau besar dibelah dua, menyerong)
Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang cili merah
2-3 sudu besar udang kering
sedikit belacan
- kisar semua bahan dgn sedikit air
3 cawan air
secukup air asam pekat
garam secukup rasa
½ sudu teh gula (optional)
6 ulas bawang merah (dihiris)
sedikit minyak masak
Cara:
2) Kemudian, di sebuah kuali kecil, panaskan minyak dan goreng bawang merah hingga kekuningan. Tuangkan bawang goreng ni bersama minyaknya sekali ke dalam periuk asam rebus tadi. Kacau rata. Siap utk dihidangkan.
best dah cuba.... i loike it...10q bro
ReplyDeleteyummy!! enak skali...saya dah cuba..Lauk ini saya hidangkan bersama Ikan goring kerisi cecah cili,bawang,air limau & kicap...Power!! Thanks Bro...
ReplyDeleteMummy jam suka masukkan daun kesum kalau masak asam rebus ni, letak nenas pun sedap. Makan dengan sambal belacan, lagi shiok!
ReplyDeleteBR > maryati
ReplyDeleteMekasih kembali dan tq krn mencuba. Alhamdulillah u like it.
BR > Kas's Diary
ReplyDeleteWaduh!!! kecur air liur dgr pasal ulaman bawang, lada dan kicap tu!! Pasti enak.... You're welcome sis.
BR > Mummy Jam
ReplyDeleteA'ah, lagi satu lauk yg biasa arwah mak saya masak, lebih kurang sama mcm ni. Kitorang sebut "Gulai Nenas". Pada lauk tu dibubuh hirisan nenas dan anak ikan kerisi atau apapun jenis ikan. Rasanya masam2 manis...Sedappp...