Sunday, July 05, 2009

AYAM MASAK SAMBAL TUMIS

Ni kes dah tak tahu apa nak masak, so back to basic ler nampaknya... Segala macam sambal tumis dah biasa masak- sambal tumis sotong, udang, ikan bilis, dll. Hah, for a change, OK kot!




AYAM MASAK SAMBAL TUMIS

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (kira-kira 1.2 kg)- dibersihkan, buang kulit (optional) dan potong 10-12 kpg
*Gaul potongan ayam dgn sedikit kunyit serbuk dan garam lalu digoreng sebentar sehingga ½ masak.

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
30 tangkai cili kering (rendam)
1 inci halia
3 ulas bawang putih
sedikit belacan

secukup air asam
100 ml santan pekat (kotak)
2-3 cawan air
2 sudu makan gula (atau ikut citarasa anda)
garam secukup rasa
minyak secukupnya (utk menumis)

Cara:

1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu.

2) Setelah itu, masukkan air asam, santan pekat, potongan2 ayam dan air. Gaul hingga rata dan bubuh garam dan gula. Kacau lagi dan kemudian biarkan sehingga ayam empuk dan kuahnya mendidih. Kecilkan api dan biarkan selama 3-5 minit sehingga terbit minyak.

No comments:

Post a Comment