DAGING GORENG BLACKPEPPER
600 gm daging goreng/batang pinang
(rebus dgn secukup air hingga ¾ empuk. Lebihan air rebusan jgn dibuang)
Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam
3-4 sudu besar sos lada hitam (blackpepper)
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
secukup air (1-2 cawan, dari lebihan air rebusan daging tadi)
sedikit minyak bijan (beberapa titik)
1 sudu besar gula (atau secukup rasa)
garam secukup rasa
1 senduk minyak masak (utk menumis)
2 biji kentang (dikupas kulit, potong wedges & digoreng)
2 biji tomato (dibelah 4 setiap satu)
4 btg lada hijau (dibelah dua atau tiga memanjang)
1 biji bawang besar (dipotong gegelang dan digoreng sebentar)
600 gm daging goreng/batang pinang
(rebus dgn secukup air hingga ¾ empuk. Lebihan air rebusan jgn dibuang)
Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam
3-4 sudu besar sos lada hitam (blackpepper)
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
secukup air (1-2 cawan, dari lebihan air rebusan daging tadi)
sedikit minyak bijan (beberapa titik)
1 sudu besar gula (atau secukup rasa)
garam secukup rasa
1 senduk minyak masak (utk menumis)
2 biji kentang (dikupas kulit, potong wedges & digoreng)
2 biji tomato (dibelah 4 setiap satu)
4 btg lada hijau (dibelah dua atau tiga memanjang)
1 biji bawang besar (dipotong gegelang dan digoreng sebentar)
Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu. Kemudian masukkan daging bersama air rebusannya sekali.
2. Masukkan pula sos lada hitam, kicap manis, sos tiram, minyak bijan, gula dan garam. Gaul rata dan biarkan sehingga daging empuk. Kalau kuah agak kering, tambah sedikit air lagi. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda.
3.Masukkan kentang, lada hijau, tomato dan gegelang bawang. Kacau rata dan biarkan sebentar sebelum dimatikan api. Boleh dihidangkan dgn roti atau nasi.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu. Kemudian masukkan daging bersama air rebusannya sekali.
2. Masukkan pula sos lada hitam, kicap manis, sos tiram, minyak bijan, gula dan garam. Gaul rata dan biarkan sehingga daging empuk. Kalau kuah agak kering, tambah sedikit air lagi. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda.
3.Masukkan kentang, lada hijau, tomato dan gegelang bawang. Kacau rata dan biarkan sebentar sebelum dimatikan api. Boleh dihidangkan dgn roti atau nasi.
Bro Rozzan ada resepi ketam black pepper? Teringin sangat nk makan. Terima kasih
ReplyDelete