Tuesday, April 21, 2009

MACARONI GORENG




Macaroni goreng(kicap). Just a simple recipe... ala ala mcm orang Cina/Tionghua buat cuma ada sket penyesuaian jer. Maklumlah, kalau tak pedas, nanti tak 'kick' pulak. So, saper nak cuba, silakan. Yg dah tau, cuci mata jer k!



MACARONI GORENG

Bahan-Bahan
500 gm macaroni
2 liter air
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak

Didihkan air dalam periuk dan masukkan macaroni, garam dan minyak masak. Rebus hingga empuk lalu toskan.

Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (saiz besar)
3-4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar udang kering (direndam)

250 gm isi ayam (potong dadu)
1 batang lobak merah (hiris)
beberapa btg jagung muda (potong kecil2)
sedikit cendawan butang (hiris)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat (masin)
2 -3 sudu besar "sweet sauce" (caramel sauce)
1-2 sudu besar kicap manis)
sedikit serbuk lada putih
1 sudu teh minyak bijan
minyak utk menumis
sedikit daun sup/bawang (hiris)

Cara:
1) Panaskan minyak dalam kuali lalu tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan isi ayam dan kacau sebentar.

2) Kemudian masukkan lobak merah, jagung muda dan cendawan. Kacau sebentar lalu masukkan macaroni. Gaul hingga rata.

3) Seterusnya, bubuh serbuk lada putih, semua kicap2 tadi dan minyak bijan. Gaul lagi. Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda.

4) Hidangkan dgn hirisan telur dadar atau telur mata lembu.


Nota:
Anda boleh tukarkan lobak merah/jagung kpd sayur campur (mixed vegetable)


No comments:

Post a Comment