Baked this bread last night. After comparing some bread recipes, I decided to experiment with a recipe which I normally used but with a little modifications. Even though the results are not that perfect, overall, the taste is quite alright. I guess I need to get a better quality chocolate or maybe cut down on the quantity used. Here the pics. & recipe.
ROTI PRUNE & COKELAT
Bahan A
340 gram tepung roti
35 gram tepung gandum
75 gram gula
1 sudu teh garam halus
25 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
¾ paket yis kering (abt 8 gm)
200 ml air
1 biji telur (pukul sikit)
60 gram shortening
120 gm buah prune (yg telah dibuang bijinya)
120 gm cokelat plain (atau milk chocolate) -potong kasar2
Cara:
Satukan Bahan A dan masukkan dalam mixer. Masukkan telur dan air lalu dipukul dgn dough hook sehingga adunan agak licin dan rata (kira2 10-15 minit). Kemudian masukkan shortening dan pukul lagi hingga adunan menjadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
Biarkan doh selama 50 minit hingga 1 jam. Selepas itu, tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Tujuannya ialah untuk menghasilkan roti bertexture halus. Biarkan ladi selama 10 minit.
Sesudah itu, masukkan buah prune dan cokelat tadi. Uli lagi sebentar selama 1-2 minit. Kemudian bentukkan adunan utk memasukkan kedalam acuan roti sandwic. Biarkan adunan naik sekali lagi (lebih kurang 30 minit).
Bakar selama kira-kira 50 minit atau sehingga masak dgn warnanya kekuningan. Keluarkan roti dari acuan, sapu sedikit mentega ke seluruh roti dan sejukkan diatas redai.
sedap lah ehehhe dyg nak wat gak,tp xde sape nak makan!
ReplyDeleteA'ah lah dayang, kalau buat, kita sorang je yg makan..lupakan saja lerr. Cuci mata ker k!
ReplyDelete