Resipi ini adalah permintaan dari seorang pengunjung blog, sdri yohanna tashi yg ingin tahu cara2 membuat kek cokelat versi kukus. Resipi ini saya tukil dari lelaman blog teman saya. Diharap ianya dapat menepati citarasa anda2 semua khususnya sdri yg memintanya. Kesemua 3 resipi ini telah dijamin keenakannya, Insya'allah. Terima kasih kepada yg empunya resipi. Semoga ilmu ini dapat kita perpanjangkan....
KEK COKLAT KUKUS (1)
(sumber : sdri ROHA)
Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula halus } gunakan gula yg biasa dan kisar halus
1 cawan serbuk koko } boleh kurangkan sikit jika tak suka pahit
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas mendidih
1 tin kecil susu pekat manis } kalau pakai creamer, gunakan 1 tin besar
5 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat
Caranya:
Sediakan pengukus.
Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
Masukkan dlm bekas dan buat lubang di tengah2nya.
Masukkan telur, gula, susu, minyak dan kacau hingga sebati.
Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata.
Kukus selama 1½ jam. Untuk mengetahui kek sudah masak , cucuk dgn lidi dan kalau lidi ditarik bersih menandakan kek telah pun masak.
Bolehlah dihias dgn topping atau dimakan begitu sahaja.
Perhatian :
Semasa mengukus, pastikan air kukusan mencukupi, kalau kurang ditambah dgn air panas.
KEK COKLAT KUKUS (2)
Sumber: Zaiima
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
3 biji telur
Cara-caranya
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.
Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.
Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata.
Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.
TOPPING COKLAT
Sumber: Kak NoorMasri
Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat:
Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
KEK COKLAT KUKUS (3)
Sumber: sdri Bebop
Bahan-bahannya
1 1/2 ketul (375 gram) butter
1 tin susu cair
2 cawan gula
4 biji telur - dipukul perlahan
1 cawan koko
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-caranya
1. Cairkan butter bersama susu cair, gula. Dah sebati tutup api. Tunggu hingga suam masukkan telur.
2. Ayak bahan kering bersama dan masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan butter. Masukkan juga esen vanilla. Kacau sebati, masukkan dalam loyang 10" yg telah disapu minyak, kukus selama 1 1/2 jam. (Tutup loyang dengan plastic glaze, supaya air kukusan tak jatuh kedalam aduan kek)
yummyy nyeeee.... macam nak try lah..
ReplyDeleteSilakan... semoga berjaya.
ReplyDeleteI dh cuba buat kek ni pd ulang tahun perkahwinan saya..my parents & family suka sgt...lembut,lembab dan gebu..trime kasih
ReplyDeleteTerima ksih kongsi resepi
ReplyDelete