Thursday, August 20, 2009

Permintaan Resipi - APPLE CRUMBLE

Permintaan dari norizah



APPLE CRUMBLE ALA AMERIKA
(sumber : Wan Petom Haris, foto : buku ALMAS)

BAHAN "A"
UNTUK MEMBUAT "DOH GULA"

150 gram mentega
150 gram pastry margarine
200 gram gula icing
3 butir telur
500 gram tepung (diayak dengan sedikit garam)
sedikit esen vanilla


BAHAN "B"
UNTUK MEMBUAT "HOLLANDER FILLING"

250 gram gula
250 gram mentega
250 gram badam kisar atau hazelnut kisar }
70 gram tepung gandum } ..... digaul rata
5 biji telur
1 biji lemon (parut kulitnya)
1 sudu teh serbuk kayu manis


BAHAN "C"
BUAH-BUAHAN

Untuk "APPLE CRUMBLE" gunakan apple hijau secukupnya. Kupas kulitnya dan potong seperti wedges setebal 1.5 cm.

Gaulkan dengan sedikit serbuk kayu manis dan jus lemon.

Untuk "BERRIES CRUMBLE", gunakan buah-buahan berries beku seperti raspberry, black berries, mis dll.


BAHAN "D"
UNTUK "CRUMBLE DOUGH"

120 gram gula
120 gram mentega
150 gram tepung gandum
75 gram badam (dadu kecil-kecil)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh esen vanilla


CARA MEMBUAT DOH GULA :
Mentega dan pastry margarine dipukul hingga kembang bersama-sama gula icing. Masukkan telur, satu persatu dan pukul sehingga lembut. Masukkan esen vanilla. Tuangkan tepung dan gaul hingga rata. Jangan gaul terlalu lama. Kemudian simpan adunan tersebut didalam peti sejuk selama 2 jam atau sehingga ia sejuk.


CARA MEMBUAT HOLLANDER FILLING:
Mentega dan gula di pukul sehingga kembang. Masukkan telur satu demi satu, pukul lagi sehingga ringan. Masukkan parutan kulit lemon dan gaul rata. Kemudian masukkan bahan-bahan kering yang lain, gaul rata dan ketepikan.


CARA MEMBUAT CRUMBLE DOH:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla. Tuangkan bahan-bahan kering dan gaul rata. Adunan dibahagi beberapa bahgian. Padatkan. Simpan adunan didalam peti sejuk sehingga ia menjadi beku. Setelah beku, parut adunan tersebut kasar-kasar, kemudian di simpan kembali didalam peti sejuk, sehingga hendak digunakan.


CARA MEMBUAT "CRUMBLE PIE":

Keluarkan DOH GULA dari peti sejuk dan canai setebal 0.5 cm. Isikan kedalam acuan pie.

Tuangkan HOLLANDER FILLING diatas doh gula, 1/2 penuh. Susun diatasnya hirisan apple hijau atau berries dan taburkan kismis. Kemudian taburkan pula CRUMBLE DOUGH diatas buah-buahanya sehingga rata.

Bakar didalam ketuhar 170 darjah selama 1 jam atau sehingga berwarna kekuning-kuningan dan masak. Setelah masak keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika sebelum dikeluarkan dari acuanya.

Taburkan dengan sedikit snow powder atau serbuk gula icing. Enak dimakan dengan SOS VANILLA.

No comments:

Post a Comment