Bulan puasa ni, nampak lauk/juadah/kuih2 kat bazar,kedai, sumernya nak beli. Bila dah buka, makan sket jer dah kenyang. Juadah yg banyak terhidang kat meja tu jadi semacam 'perhiasan' meja arr. Sebaiknya, berbukalah dgn sederhana. Makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang. Takut "terbalik court" pulak. Bila waktu bulan puasa, instead of kurang berat badan, ni makin menjadi2 pulak timbangannya. Mentelah lagi kalau dah kenyang sgt, tak larat nanti nak buat amalan2 sunat yg digalakkan dlm bulan yg mulia ni.
Apapun, tepuk dada tanya selera. Asalkan makanan yg dibeli/hidangkan tak membazir.
hidangan ringkas yang menyelerakan.
ReplyDeleteSedap hidangan itu! My family tak gemar ikan pari...Kami berbuka pun yg simple aje...ade mcm ala-ala hi-tea gitu...serba sikit, jd pilih la nak mkn ape... kari daging digandingkan dgn nasi putih & buat roti jala sikit...
ReplyDeleteBR > Kakda
ReplyDeleteMekasih kak, sempoi jer, heheh...
BR > sonata anak kancil
ReplyDeleteThanks. Mmg betul, berbuka dgn hidangan yg ringkas - itu yg sebaik2 nya. Roti jala dgn kari daging, sedappp tu!!!