KEK LAPIS NUTELLA
Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu teh ovellette
10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis
260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
220 gm Nutella
180 – 200gm Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek (lebih pun takpe, sedapp..)
Cara:
1) Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)
3) Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.
4) Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.
5) Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Nutella dan dikacau rata.
6) Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan cokelat, bubuh lagi Nutella (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.
contoh :
bro,nk resepi... ;p
ReplyDeletebro, u nie rajin betul melapis kek yer...how i envy u...
ReplyDeletecik rozann,
ReplyDeletetiap lapis, bakar berapa minit ye?
Wow Zan..chocolates...i like...hehehe
ReplyDeletesalam bro, makuda nak tanya texture kek ni camne, moist berminyak ke atau pun skit kering?...tq bro
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletewoo hoo... bestnya...yum2..
ReplyDeleteBR > Anonymous
ReplyDeleteHah, dah salin resipi blum?
BR > Mima's Oven
Thanks sis!
BR > ligo
Abt 6-8 minit
BR > Anonymous (sofea)
Hah, dah cuba blum? Nak kasi rasa tak tau alamat rumah heheh..
BR > Mak uda ida
Kek ni moist dan tk berminyak. Alhamdulillah, tk mengecewakan.
BR > nik
Cubalah.....
loyangnya size apa
ReplyDeleteBR > anonymous
ReplyDeleteSaya gunakan loyang 10" x 7"
Brother, apa pasal kek lapis nutella, bila dah siap bakar kek nya keras tak lembut seperti kek lapis biasa
ReplyDeleteBro, terima kasih...
ReplyDeleteDa try buat.... tapi belum mkn lagi...hehehe...(puasa) Baunye sedap...
Tapi... tak secantik Bro punya... Nie first time buat kek lapis (oven baru)...
Akan cuba lagi...
BR > Anonymous
ReplyDeleteYg saya buat, Alhamdulillah, tk keras. Ada kesilapan kot dari segi proses pembakaran kek tu? Lapis pertama api atas bawah, lapis kedua hingga akhir-api atas jer..
BR > Aishamirafiq
ReplyDeleteWah, dah cuba yer? Senangkan? Insya'allah rasanya sedap...Syabas. Keep up the effort!
Telah mencuba resepi ini baru-baru ni..kek untuk raya..yum sedap
ReplyDeleteTQss Rozzan
boleh tak kek ini dikukus?
ReplyDeleteSo far saya tk pernah kukus kek lapis ni. So tk dpt nk komen pulak arr. Sorry yer.
ReplyDeleteThanks CINTA krn sudi mencuba resipi ni. I'm Happy anda berjaya...
ReplyDeleteSalam bro rozzan
ReplyDeleteI nk tanye lapisan coklat bakar dulu?
den aru bubuhkan nutella atau bile buat lapisan coklat terus bubuhkan nutella???
TQ
Sueryani
WS Sueryani
ReplyDeleteBila dah ratakan adunan cokelat tu, terus taruk nutella tu. Then baru dibakar yer. harap anda faham ya.
salam bro , saya ingin mencuba kek lapis ni . Tapi di sini takde tepung hong kong dan juga horlicks .. boleh tak saya substitute horlicks dengan tepung susu ? apa bezanya texture ataupun rasa kek ni kalau saya gunakan tepung gandum instead of tepung hong kong ? TIA
ReplyDeleteSalam BR, terima kasih sudi berkongsi resepi yg sgt sedap niii.. Pertama kali cuba hasilnya sungguh mengujakan. InsyaAllah akan cuba resepi kek lapis yg lain pula
ReplyDeleteSalam Bro, oven i tkde yg sebelah atas ar.. cuma ade yg sebelah bawah jek.. how eh like that..?
ReplyDeleteBR > Mimi
ReplyDeleteKalau nk buat kek lapis, anda perlu ada oven yg mempunyai api atas bawah yer, yg lebih penting api atas (grill). Harap maklum yer.
tq cik rozan...
ReplyDeletesaya dah cuba beberapa resepi cik rozan...mmg sedap n lembab..anak2 pn suka makan kek lapis
hai abg...
ReplyDeletethis first time i try to make lapis nutella...power..tks abg for the resepi... anak i suka...
Salam bro Rozzan. Saya dah cuba kek ni Raya yg lalu, memang yummy, saudara mara yg datang suka kek ini kerana sedaaaaap!!! Trm kasih bro & saya nak cuba resepi yg lain:)))
ReplyDeleteAs salam.. Klu guna loyang saiz 10x7 guna telor brapa biji ye?
ReplyDeleteAssalamualaikum bro Rozzan,
ReplyDeleteThanks for sharing. Rasa-rasa boleh ke kita olah resipi lapis yang biasa (lapis rempah misalnya), tapi tambah nutella? Kemudian tak perlu tambah rempahnya.
Terima kasih :)
As Salaam Bro, teruja nak mencuba kek lapis ni....Pertama kali nak buat....Mudah2an menjadi...nanti saya post the outcome ya....Barakallah kerana berkongsi ilmu
ReplyDeleteIve tried it bro. Success. Thanx bro.
ReplyDeleteYui zura
Bro tq for sharing so far ur recipe I try success alhamdullilah.. if I dont use ovalet can I omit tis or any substitution? Thanks
ReplyDeleteSalam....can i not use horlicks en here in UK they dont sell HK flour wat flour can i use instead
ReplyDeletegula tu maksudnya gula yg biasa atau gula halus atau mcm mana?
ReplyDeletetak pernah tahu pulak nutella boleh dibuat kek and sedap ke? tak pernah try. sebelum nie try kek coklat je
ReplyDelete