Pastri:
Masukkan semua bahan ke dalam sebuah bekas yg besar kecuali tairu. Gaul rata sehingga bahan menyerupai ‘breadcrumbs’. Kemudian, masukkan tairu dan uli sehingga menjadi adunan yg lembut. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk kira-kira 30 minit hingga 1 jam sebelum digunakan.
100 gm lobak merah (potong dadu, rebus dgn kentang)
80 gm jagung dlm tin
secukup cendawan butang (hiris atau potong kecil2)
2-3 sudu besar tpg jagung (bancuh dgn 5 sudu besar air)
secukup lada putih / lada hitam.
4 sudu besar minyak
Cara
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan isi ayam tadi dan kacau sebentar sehingga agak masak.
Cara Membuat Pie
Keluarkan adunan dari peti sejuk lalu dicanai. Anda boleh buat pie mengikut saiz yg anda suka. Setelah adunan dicanai, terapkan dan bubuh ke dalam acuan pie lalu ratakan. Cucuk2 sedikit adunan di dasar acuan. Kemudian, isikan dgn intinya dan tutuplah acuan pie ini dgn sekeping lagi adunan yg telah dicanai. Cucuk2 lagi di permukaannya dan sapukan dgn kuning telur. Bakar dalam oven dgn suhu 180C selama kira-kira 30 minit.
Nota:
1. Anda boleh juga masukkan telur rebus ke dalam inti pie ini. Kalau gunakan telur ayam, setelah direbus, dipotong ke beberpa bahagian kecil. Boleh juga digunakan telur burung.
2. Anda boleh gantikan jagung, kcg peas & lobak dgn sayur campur (mixed vege) dgn sukatan yg lebih kurang sama.
3. Saya gunakan acuan pie bersaiz medium dan menghasilkan kira-kira 14-16 biji pie.
Cantik sungguh chicken pie bro Rozzan nie...dapat berapa biji satu adunan Bro Rozzan?
ReplyDeletecomel2nye...boleh cuba nanti...
ReplyDeleteThanks MamaElla,
ReplyDeleteSorry terlewat reply. Kalau tak silap, 1 bahan dapat abt 14-15 biji
Cuba jgn tak cuba Aishah!
ReplyDeletebro rozzan,pie ni boleh letak di dalam fridge up to how many days?and let say tak nak buat within 1hour dlm fridge,boleh freezekan tak?
ReplyDeleteBR > umm rayan
ReplyDeleteBahan doh tu boleh disimpan dlm fridge tp bila nak buat keluarkan dahulu sehingga 1/2 beku dan boleh dicanai.
salam bro rozzan.. mcm mana rupa acuan pie ye?
ReplyDeleteSaya gunakan acuan aluminium biasa jer yg digunakan utk buat cupcakes. Actually, sebarang jenis acuan pun boleh ya.
ReplyDeletesalam ..kalau tak letak TAIRU .. tak menjadi ke dohnya ? mana nak dapat ye tairu tu ? kat kedai jual bahan kek ada ke ?
ReplyDeleteBro Rozzan....
ReplyDeletesaya try buat tadi... alhamdullillah menjadi...dan dpt about 14 biji... tapi mmg susah nk canai n letak dough dlm aluminium tin tu.... maybe sebab saya biarkan dia lembut dulu baru saya canai....next try akan biarkan dough dia 1/2 frozen....anyway, good recipe.... and mmg DELICIOUS....