Saturday, November 03, 2007

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES




TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES
(Sumber Resipi : Chef Alex Goh)

Bahan A
100 gm keju krim (cream cheese)

Bahan B
60 gm keju cheddar

Bahan C
200 gm mentega
150 gm gula
1/8 sudu teh garam (atau secubit jer!)

Bahan D
1 biji parutan kulit buah lemon
1 biji telur

Bahan E
300 gm tepung
20 gm tepung jagung
1 sudu besar tepung susu
½ sudu teh bicarbonate of soda

Bahan F
150 gm kepingan badam (almond flakes)

Cara:
1. Pukul Bahan A hingga licin. Masukkan Bahan B dan adun hingga sebati.


2. Satukan semua Bahan C dan pukul sehingga lembut. Kemudian masukkan Bahan D dan pukul hingga tidak berbintil-bintil.


3. Akhir sekali, masukkan Bahan E dan adun hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk selama satu jam atau sehingga dohnya keras.


4. Keluarkan doh dari peti sejuk dan uli secara cermat supaya ia menjadi lembut.


5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan menjadi jejalur panjang bersegi-tiga berukuran 28 sm.


6. Selaputkan kesemua tiga bahagian dengan kepingan badam. Balut dgn plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman.


7. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potongkan menjadi 3mm tebal.


8. Letakkan atas dulang bergris atau yg telah dialas dgn kertas minyak.


9. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit atau sheingga kuning keemasan.

Nota dari Chef Alex:
Jangan terlalu memukul adunan sehingga ringan dan gebu.

No comments:

Post a Comment