This is the Nagasari Jagung yg tuhari saya postkan resipinya kat blog. I am actually bringing these to my course class today to share with my fellow course participants.
NAGASARI JAGUNG
Bahan-Bahannya:
1 tin jagung (whole kernel corn)
250 ml santan pekat (bubuhkan secubit garam)
450 ml air
175 gm gula pasir
1 helai daun pandan
(dimasak hingga mendidih dgn api perlahan lalu disejukkan)
200 ml air
1 paket tepung Hoon Kwee
(dicampur dan kacau rata)
Cara:
1) Campuran air dan tpg Hoon Kwee dimasukkan ke dalam periuk dan dikacau sebentar dgn api yg kecil.
2) Kemudian, masukkan air gula dan santan pekat. Teruskan mengacau bancuhan ini dgn api perlahan sehingga menjadi adunan yg hampir pekat. Masukkan jagung dan terus kacau.
3) Apabila adunan menjadi kental, tutup api dan angkat periuk.
4) Bubuh lebih kurang 2 sudu makan adunan ke atas kepingan plastik atau daun pisang dan bungkus dgn rapi. Ini hendaklah dilakukan sewaktu adunan masih panas. Setelah selesai semua adunan, biarkan sebentar sehingga panasnya hilang sebelum dimasukkan dalam peti sejuk .
5) Nagasari Jagung ini enak dimakan ketika sejuk. Selamat mencuba!!!
Resipi Nagasari Jagung tu dah lama copy dah, buatnya je tidak lagi....entah bila la agaknya...
ReplyDeleteCubalah mama, senang jer. Insya'allah menjadi.
ReplyDeleteklu kita buh nagasari jagung tu dlm bekas kecik2 sesuai ke
ReplyDeleteHi anonymous.
ReplyDeleteBoleh juga. Dulu saya ada buat nagasari jagung ni dan bubuh dlm bekas2 kecil utk dijadikan hidangan para tetamu sewaktu majlis pertunangan. Lagi senang- takyah nak bungkus2!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAbg Rozzan.. how many grams of Tepung hongkwee is needed for this resipi?
ReplyDeletecos i have seen 2 differnt packing in shops. one is 90gms n the other 120gm.
Hi manja. I actually use 120 gm of tepung Hoen Kue.
ReplyDeletesemalam dah try buat. tp saya ada stok 85gm tepung honkwee. so dah modified la resepi bro tu. mmg sedap makan ketika sejuk. sekali rase cam puding kastad jagung pun ada.
ReplyDeleteTakpe, aties. Janji menjadi. Mmg sedap!
ReplyDeleteSalam...saya berada di US. Susah nak dapat tepung Hoon Kway. Ada alternatif tak?
ReplyDeleteZarina,
ReplyDeletePerhaps anda boleh substitutekan dgn campuran tpg beras + tpg jagung. Tp saya kurang pasti sukatannya sbb blum cuba. kalau buat nagasari pisang cara lama, kita gunakan tpg beras jer.
200 ml air
ReplyDelete1 paket tepung Hoon Kwee
(dicampur dan kacau rata)
Tak perlu letak santan ke?
Finally been looking for this recipe
ReplyDeleteThank you .