Sunday, April 08, 2007

ASAM PEDAS LADA HIDUP

Ingatkan harini nak masak Asam Pedas biasa but unfortunately, cili keringnya masih belum dikisar lagi. Hari dah masuk tghari nie... malaslah nak rendam cili kering, nak blend lagi, so, tukar lerr menu. I'll cook Asam Pedas Lada Hidup. I'm sure most of you can do it yaa.. Just to share mine - pics and recipe.



ASAM PEDAS LADA HIDUP
1 kg ikan (saya gunakan ikan pari) -dibersihkan dan potong ikut suka
15 btg lada merah
10 btg cili padi kampung
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu teh lada hitam
sedikit belacan
(Kisar semua bahan di atas ini hingga halus)

10 btg sayur bendi (yg kecil)
1 btg terung (potong kecil)
sedikit daun kesum
1/2 biji bawang besar hiris
2 btg serai (dititik)
2-3 mangkuk air
secukup perahan air asam
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa atau 1/2 steh gula (optional)
minyak secukupnya (abt 1-2 senduk)

Cara:
1) Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang hiris hingga layu.
2) Masukkan bahan kisar tadi bersama serai titik dan daun kesum. Kacau sekali sekala dan biarkan sehingga garing.
3) Masukkan ikan bersama air, kacau dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan terung, bendi, air asam, garam & perasa/gula. Kacau sebentar & sesuaikan rasanya-masam, masinnya.
4) Biarkan sehingga kuah mendidih dan ikan masak. Matikan api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.



Ha..., kuah lodeh ni saya buat yg simple jer, janji rasanya enak. Tak banyak songeh.. As for the sayur, you can choose whatever you like seperti lobak merah, kobis, nangka muda, rebung muda, dll...

KUAH LEMAK LODEH
1 cawan campuran udang kering dan ikan bilis (direndam)
3 ulas bawang putih
1 ½ biji bawang besar
1 btg lada hidup

½ biji bawang besar hiris
1 btg serai (titik)- optional
50 sen (abt 250 gm) kacang panjang (potong serong)
1 btg lobak merah (hiris sprti lidi mancis)
sedikit sengkuang (hiris memanjang)
sedikit kobis (hiris)
1 btg terung (potong kecil)
2 keping tempeh (potong 4 setiap satu)
2 keping tahu (potong empat setiap satu)-goreng dahulu
2 helai daun salam
1½ mangkuk air (agak2)
500 ml santan Kara
garam secukup rasa.
1 senduk kecil minyak untuk menumis.

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang hingga layu. Masukkan bahan kisar, serai & daun salam lalu tumis hingga garing. Masukkan air, kacau dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan bahan-bahan sayur tadi bermula dgn sayur yg keras. Kacau sebentar. Bila sayur sudah 1/2 masak, masukkan santan bersama garam, tahu dan tempeh. Kacau sekali sekala. Jgn biarkan terlalu lama tanpa dikacau agar kuahnya tidak "pecah santan". Setelah mendidih, matikan api.

* Satu lagi cara yg lebih mudah ialah tanpa menumis, meaning- minyak pun tak digunakan. Anda masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk bersama air dan santan. Kacau2 hingga kuahnya hangat sebelum masukkan sayur-mayur tadi dan garam. Again, perhatikan jgn sampai kuahnya 'pecah santan'.



KACANG/IKAN BILIS GORENG
250 gm kacang
200 gm ikan bilis
3 biji bawang besar (hiris)
2 btg lada hijau (hiris)
2 btg lada merah (hiris)
lada padi (optional, kalau ingin pedas)
kicap manis secukupnya
1 biji jus limau kasturi
2 sudu makan minyak

Cara:
Kacang dan ikan bilis di goreng berasingan.
Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang hiris, lada hijau dan merah hiris sebentar.
Masukkan kicap manis, gaul rata dan matikan api.
Sejukkan sebentar. Kemudian masukkan kacang dan ikan bilis lalu gaul rata-rata.
Perahkan sedikit jus limau kasturi dan gaul rata.

5 comments:

  1. Ermmm..ni ala ala sambal jawa ye. Biasenye saya akan letak tempe yg di racik dan goreng garing garing tapi saya tak pakai limau nipis,saya guna cuka..

    ReplyDelete
  2. Heheh, pakai tempe dan goreng garing tu pun mmg uummpphhh. Tp, kalau saya gunakan tempe, saya suka buat sambal cili yg pedas2 manis tu. mcm sambal "krepek ubi sambal". Nyaman.....

    ReplyDelete
  3. i love asam pedas kalau kuah tu pekat and pedas! power..

    ReplyDelete
  4. HI,

    Actually, ada yg suka kuahnya pekat dan ada pula suka yg cair. Terserah pd citarasa masing2, heheh. Janji rasanya tu power!!

    ReplyDelete
  5. Hi Rozzan. I love your food pages. Saya tinggal di Switzerland and the other day, I buat kenduri, I use your recipes epok2, sambalnya sekali, asam pedas you...semuanya sedap. Keep up your entry. Pahala you share your ilmu! Salam dari jauh.

    ReplyDelete