Monday, January 15, 2007

LONTONG & KUAH LODEH

Yesterday, I managed to prepare a simple dish of Lontong together with Prawn Sambal. And I'm sure, this recipe is quite common, so I just post the pic w/o the recipe ya!

However, for the benefit of those who have yet to try Lontong with Kuah Lodeh, this is a simple recipe for Kuah Lodeh which I'm sure you'll never go wrong..



KUAH LODEH

Bahan Kisar:
5 sudu makan udang kering (rendam sebentar)
3 sudu makan ikan bilis (rendam sebentar)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 cm lengkuas
1/2 cm halia
3 sudu makan cili kering kisar
1 cm kunyit hidup
(Kisar semua bahan di atas hingga halus)

1 batang kecil lobak merah (potong seperti lidi mancis-halus)
1 biji kecil sengkuang (hiris memanjang kasar2 sedikit)
1/2 biji kobis kecil (hiris)
8-10 btg kacang panjang (hiris serong)
4- 5 btg jagung muda (hiris serong)
2 keping tahu (kecil) -dipotong empat diagonally, digoreng.
2 keping tempe (setiap keping potong 2 atau 3)
2 mangkuk besar (abt 1 liter) santan pekat dari 1 biji kelapa - (atau 500 ml santan kotak dicampur dgn 500 ml air)

1 btg serai (dititik)
2-3 helai daun salam
2 senduk minyak atau secukupnya
garam secukupnya
sedikit gula

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan daun salam dan sebahagian air/santan dan kacau. Kemudian masukkan sayur-sayuran tadi bersama tempeh, garam & gula. Kacau sekali sekala dan biarkan ia mendidih. Perhatikan agar kuahnya jangan 'pecah santan'. Kalau kuahnya agak pekat, boleh ditambah sedikit air lagi. Setelah itu, masukkan tahu goreng tadi. Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Matikan api setelah sayurnya lembut. Hidangkan bersama hirisan lontong, serunding, sambal tumis dan telur rebus.


No comments:

Post a Comment