Wednesday, December 13, 2006

KEK LAPIS HORLICKS-MILO

Mlm ni baru saya berkesempatan membuat kek lapis horlicks-resepi sumbangan Deeyana. Tapi jgn marah eh! Deeyana, saya ubah sikit flavournya. Instead of semua lapisan horlicks, saya membuat lapisan horlicks berselang seli dgn lapisan milo. Hence nama kek pun bertukar Kek Lapis Horlicks-Milo. Maaf ....mintak ampun ye tuanpunya resipi....






























KEK LAPIS HORLICKS-MILO
Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster (saya gunakan 200 gm)
240 gm tepung gandum (saya gunakan tepung Hong Kong)
200 gm Horlicks (saya gunakan 100gm horlicks, 100gm Milo)
1 tin susu pekat (397gm)

Cara:Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dicampur Horlicks manakala yg satu lagi di bubuh Milo. Bakar selapis-selapis hingga selesai.
 

33 comments:

  1. Ish..ish...betullah punya rajin.Bila la dapat jadi jiran sebelah rumah ni?Tak dapat makan...cium bau keknya pun jadilah...hehe...but reallylah kek lapis ni look marbeles.

    ReplyDelete
  2. Thanks Ishzah. Smlm cuti, jadi nak make full use of the time laa kiranya! Boleh share the outcome with sumer org. Sbb Kek Lapis Horlicks ni belum ada yg kasi fotonya.

    ReplyDelete
  3. cantiknya gambar. sapa yang tengok pagi2 ni telan air liurlah nampaknya. nnt saya post another version of horlick milo.

    ReplyDelete
  4. heheh.... next lapis project coming up! Tapikan, buat banyak2 saper nak mkn eh..? kang, bulat2 sumer saya sekeluarga nanti!

    ReplyDelete
  5. Betul cakap Deeyana tu...tok sah kata pagi-pagi je telan air liur tengok kek lapis ni...tengahari petang malam, pun sama! hehehe...

    ReplyDelete
  6. Heheh, kalau Malawi tu dekat, dah saya kirimkan! DHL ke FEDEX ke...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Abang Rozzan. Terima kasih share resepi ni. Shida dah buat tadi. Alhamdulillah mudah nampaknya. Tapi yang kecewa, lapisannya tak berapa nampak. Shida buat nipis sangat. 3 sudu per layer. Berapa sudu yang sesuai ye untuk buat lapisan yang cantik. Nanti Shida upload gambarnya dekat Shida punya FP. Tolong ye abang Rozzan.

    ReplyDelete
  8. W'Salam Shida. Thanks fr dropping by. Actually utk resipi ni abg gunakan 1 1/2 senduk (about 6-8 sudu mkn). Loyangnya pula abt 7"x7". Shida boleh rujuk kat earlier posting, saya ada tunjuk pic ttg senduk bujur yg saya gunakan. Kalau resipinya menggunakan 20 -25 biji telur, saya gunakan loyang 9"x6" atau 10"x7" dan sukatan adunannya abt 2 senduk bumbung. Harap shida faham yer..

    ReplyDelete
  9. 2 hari lepas i buat kek ni,smua orang kata sedap...memang sedap.Tpi kek saya tak secantik kek you la Bro,i will make this again sampai dpt yg trcantik.Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  10. aslm, bangga dgn effort awak wujudkan blog ni, lbh2 lg bhg yg memaparkan kek lapis sarawak. org sarawak sendiri pun boleh makan hati dgn usaha awak ni. perfect! keep up the good work.

    ReplyDelete
  11. WS rahman.
    mekasih sudi mampir ke blog saya. Heheh, saya ni tak pandai mana pun, sket2 jer bolehlah. Anyway, terima kasih di atas kata-kata perangsang anda yaa.

    ReplyDelete
  12. Hi there! I served this cake on the first day of Raya. Wow!! Sedap and habis on the same day. Everyone loves it! Thank you Abg Rozzan.

    ReplyDelete
  13. aslm bro rozzan... i'm ana...thanks 4u resepi nie....mang best kek lapis ne...nak tanya sket....10biji telur kuning telur je ke d guna?? harap dpt bantu org baru belajar....

    ReplyDelete
  14. Hi mala,

    I'm happy you succeed at baking the cake. You're most welcome sis.

    ReplyDelete
  15. WS ana,
    Betul, kek ni gunakan 10 biji telur saja. Tp, keknya besar gak sbb kesemua putihnya digunakan. Gunakan loyang 7"x7". Kdg2 kek lapis tu gunakan 20 biji telur tp putihnya cuma 4-5 biji jer. Harap ana faham yer!

    ReplyDelete
  16. thanks abang Rozzan...ana dah wat smlm cuz ada open house kat sek...tapi ana wat lapisan x btl...lpisan akhir kt atas milo lak...bila rasa mmg sedap ramai puji..mang best resepi kek lapis abg Rozzan......thankx again...:-)

    ReplyDelete
  17. You're welcome ana. Saya tumpang gembira ana berjaya buat kek lapis tu. Semoga sukses juga di masa akan dtg ya!

    ReplyDelete
  18. kalu di kukus kek ni boleh ke x berapa pandai la nak guna oven

    ReplyDelete
  19. Ana,
    Buat kek ni, saya tk pernah kukus. Jadi tk dpt nk beri pendapat. Kalau ana nak buat kek lapis dgn kaedah mengukus, maybe you boleh gunakan resipi kek2 lapis lain yg mmg khusus utk dikukus ya.

    ReplyDelete
  20. salam bro!

    saya dah cuba resipi ni tapi saya rasa texture dia agak keras...kalau kita reduce tepung dia boleh tak? kalau reduce jadi 180gm bro rasa ok tak? tq!

    ReplyDelete
  21. WS anonymous,
    Insya'allah kalau gunakan 180 gm tepung, boleh. For me, saya gunakan telur yg paling besar (saiz AAA) sbb tu sukatan tpgnya ok camtu. Harap maklum.

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum Abang Rozzan. I salutelah bec Kek lapis you ni memang sedap and easy to make. Btw saya modify sikit by adding a tsp of kopi paste kat adunan milo and it turns out very nice, rasa mocha. Tapi pattern kek you memang takleh angzzz. Terima kasih for sharing this recipe.

    ReplyDelete
  23. WS. Thanks for the compliment. Modify?...tak kisah ler, saya pun kdg2 ubah-suai resipi org lain. Pucuk pangkal kek menjadi dan rasanya mengikut citarasa saya. Tahniah krn berjaya membuat kek ni. Practice lagi dan anda akan menjadi mahir suatu hari kelak., Insya'allah

    ReplyDelete
  24. salam bro rozzan..nmpk menarikla kek lapis ni...tapi sy tak th cm mn cr nak bakar...leh tak tlg bg tau cm mn cr nye?guna suhu berape?berape lm nak bakar EACH LAYER EK

    ReplyDelete
  25. Assalamulaikum bro rozzan,nak tnya kek lapis holick milo dlm gmbr 2 guna loyak brpa?kalau nak oven kek lapis holick milo 2 adunan prtama guna api atas dan bwh ke?brpa suhu n brpa minit?hrpa maklum

    ReplyDelete
  26. Jericho,
    Sebagai garispandu, anda boleh bakar setiap lapisan pertama kek anda dgn api atas dan bawah. Lapisan kedua sehingga lapisan akhir gunakan api atas jer. Tak kiralah apa pattern yg anda buat yer. Kalau lapisan kedua anda gunakan api atas bawah juga, kek anda akan kering ya. Loyang utk sukatan kek ini 7"x7". Setiap lapisan lebih kurang 6-8 minit. Harap maklum.

    ReplyDelete
  27. TQ bro rozzan insallah Puasa ne nak buat kek lapis yg bro ajar tu,kalau sucess sukur lh tapi kalau tak brpa sucess sya bwa bro rozzan kbrunei..eheh..so slmat menyambut bulan ramadan yg akan tiba tidak lama lagi..eheh

    ReplyDelete
  28. bro rozzan,saya keliru ada setenggah resepi menggunakan oz didalam resepi ini bagaimana nak tukarkan ke gram

    ReplyDelete
  29. Jericho,

    You're most welcome bro/sis!! :) Nak bawak ke Brunei?? melalui 'parcel' kot.. heheh

    ReplyDelete
  30. nor lyn,

    Kat muka depan blog saya, ada topik pasal "Weights & measures". Cuba klik kat situ. di sana ada boleh buat perkiraan ttg penukaran dari oz kpd gram ya..

    ReplyDelete
  31. Salam bro,
    Recently I ada cuba resipi ni, alhamdulillah it turns out well. My family loves it so much.

    ReplyDelete
  32. As salam, nak Tanya ni susu pekat tu mmg nak kena gunakan banyak gitu ye?

    ReplyDelete
  33. nak tanya x payah pakai overlate ke bt kek ni

    ReplyDelete