150 gm tpg gandum
120 gm mentega
150 ml air
4 biji telur
2 sudu kecil gula halus
secubit garam
Cara:
Air, mentega, gula halus dan garam dimasak hingga mentega cair. Masukkan tpg gandum dan kacau hingga sebati sehingga tak melekat di periuk. Tuangkan adunan ini ke dalam mixer dan dipukul hingga rata, pekat. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul terus. Setelah itu masukkan adunan dalam piping bag bertiub bintang lalu paipkan ke atas dulang pembakar. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan dahulu dgn suhu 180 C hingga kekuningan. Sejukkan puff ini dan dibelah dua jgn putus. Paipkan kastad cokelat ke dalamnya. Akhir sekali sapukan cokelat cair di atasnya.
Bahan Kastad Cokelat
250 ml susu segar
200 ml krim segar
30 ml tpg kastad
100 gm cokelat masakan
40 gm gula halus
Cara
Satukan semua bahan dan masak di atas api hingga pekat.
Hiasan
chocolate coating
badam hiris atau cincang
Bahan-Bahan
70 gm tpg gandum, 60 gm mentega, 125 ml air, 1 sudu kecil gula kaster, 2 biji telur, secubit garam.
Cara : Mentega, air, gula kaster dan garam dimasak hingga mentega cair. Masukkan tpg gandum dan dikacau hingga sebati supaya tidak melekat di periuk. Tuangkan adunan ke dalam mixer dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Paipkan adunan di atas dulang pembakar dgn menggunakan piping bag bertiub bintang. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan hingga kekuningan. Puff ini kemudian dibelah dua (jgn putus) , paipkan krim kastad ke dalamnya dan susunkan hirisan buah-buahan di atas/dalamnya. Kilatkan dgn instant jelly atau apricot jel.
Bahan Krim: 250 ml susu segar, 100 ml krim segar, 20 m gula halus, 15 gm tpg kastad
Cara : Satukan semua bahan dan masak di atas api hingga pekat.
Rossya kalau buat cream puff pun suka letak atas krimnya denga fruit cocktail yang sudah di tapis air gula nyer... sedap..
ReplyDeleteMmg sedap arr.. tapi takleh mkn banyak2. lebar nanti!!
ReplyDeletekrim segar maksudnya whipping cream
ReplyDeleteYup, betul :)
ReplyDeleteDi bakar brape lama?
ReplyDelete