Friday, September 08, 2006

Tart Keju, M&M Cookies & Cheese Straw

Tart Keju
Bahan-Bahan Pastry
450 gm mentega
3 biji kuning telur
100 gm keju (Kraft)-parut & lecek halus
1 sudu teh vanilli
1 kg tepung gandum
1 biji putih telur
100 gm gula halus

Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas
(diparut, jgn buang airnya. Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar)

Cara
Mentega, kuning, putih telur, gula halus, keju dan vanilli digaul dengan tangan hingga sebati lalu masukkan tepung. Uli hingga rata. Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti. Hias dgn citarasa sendiri lalu dibakar hingga masak. ...
(resipi dari Ceria keluarga)


Biskut Cokelat M&M
1
biji telur
200 gm mentega
150 gm tepung jagung
50 gm badam kisar
150 gm gula tepung (powder sugar)
200 gm tepung gandum
80 gm tepung Optima
secukup chocolate chips dan M&M untuk hiasan
sedikit badam cincang

Cara:
Mentega, telur dan gula dipukul hingga rata.
Masukkan tpg gandum, tpg Optima, tpg jagung, badam kisar dan cincang lalu gaul hingga rata. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan lalu hiaskan dgn chocolate chips dan M&M (jgn terlalu besar kerana adunan akan mengembang bila dibakar). Bakar hingga masak dgn suhu ketuhar yg sederhana

..... (resipi dari Ceria Keluarga)- anak2 pasti suka makan dan....suka tolong jugak buat cookies nie! sbb senang membuatnya.

Cheese Straw
400 gm plain flour
100 gm cornflour
250 gm butter
250 gm cheese (grated)
1 egg (beaten)
pinch of salt & pepper

Method
Mix both flours together with pepper and salt. Add butter (rub-in method) and add in the grated cheese. Mix all the ingredients well and then add in the beaten egg. Roll the dough and cut into desired shape and glaze with egg yolk (optional). Bake till golden brown.

..................crunchy, recipe from my cousin Kak Aini

15 comments:

  1. hi Bro Rozzan,
    Can u please advise whether the keju kraft in Tart Keju is the "keras"type or the kraft philadelphia cream cheese, the softer type usually used for making cheesecake?

    Thks in advance,
    Susanna, Perth

    P/s I love ur blog - so many sedap Malaysian resipe, tht i miss!

    ReplyDelete
  2. Hi Susanna,
    Sorry for the late reply.

    The Kraft cheese use is the hard one. You'll need to grate them.

    regards
    BR

    ReplyDelete
  3. Hi Bro Rozzan,
    Thks for the info. Better late than never! :)

    Susanna

    ReplyDelete
  4. Salam Bro Rozzan
    Nak tanya sikit ...tepung optima tu macam mana ya? Kalau tak ada boleh ganti tepung apa?
    Terimakasih.

    Salam Ramadhan dan AidilFitri
    dari Auckland, New Zealand.

    Blog ni jadi sumber inspirasi bila nak masuk dapur!!Good job.

    ReplyDelete
  5. W'Salam Afidah

    Kalau anda takde tpg Optima, anda bolehlah substitutekan kpd tpg spongecake mix. Its similar.

    Thanx for visiting ya!

    ReplyDelete
  6. Hi bro rozzan,
    saya da mencuba resepi M&M cookies ur blog...menjadi, memangla sedap...terimala kasih dari saya utk rozzan yg tak lokek brkongsi resepi...btw Selamat Hari Raya Aidil Fitri..

    ReplyDelete
  7. Hi anonymous
    terima kasih kembali. Alhamdulillah, saya juga gembira anda berjaya membuat biskut M&M tu.

    ReplyDelete
  8. powder sugar tu..is it icing sugar?

    ReplyDelete
  9. BR > iriandy

    Yes its abt the same. You can use either one.

    ReplyDelete
  10. Hello, sy Josie dari Kuching, Sarawak. Boleh share latest evergreen lapis recipe?sy dh cuba your choc peppermint lapis & lapis batik sutera. Very good. TQ.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Bro Rozzan
    Thank you very much for sharing all the wonderful recipes.
    I love your blog. Spent free time trying some recipes.
    Regards
    Aishah, United Kingdom

    ReplyDelete
  12. slm abg....nk tanyer psal tepung optima...apa fungsi tepung tu???lau kte skip bahan tu adakah ia akan wat biskot tu kurang sdap??sy ada baca yg abg ada ckp lau tkde tepung optima bole ganti guna tepung spongkek kan.....bole tlg xplain tntg fungsi tepung tu???susah nk cari kt area jb ni....thanks yer

    ReplyDelete
  13. BR > lurvlyn_bmy80

    Pada pendapat saya, kalau anda tkde tpg optima atau spongecake mix, tka menjadi masalah krn penggunaannya pun tk begitu byk dlm resipi tu. Cuba tukarkan kpd tpg HongKong atau Top flour. Takde jugak, pakai jer all-purpose flour yer. Actually, kalau digunakan utk biskut, tpg optima tu sekedar memberikan texture biskut yg ringan jer... Harap malum yer.

    ReplyDelete
  14. Salam.... Can I noe untuk cheese straw nak kena pakai wat type of cheese?? TQ

    ReplyDelete
  15. salam abg rozzan, nak tanye, biskut M&M tu nak bakr berapa lama & suhu berapa...xde tulis pn...semangat nk mencuba nih.

    ReplyDelete