Tuesday, August 29, 2006

Makanan Kaum India

Saya memang menggemari makanan kaum India seperti Thosay, Capati, Naan, Beef/Mutton Steak, Bone Steak, Rojak India dan banyak lagi. Kebanyakannya telah saya cuba dan hasilnya Alhamdulillah amat menggalakkan.

Pada kesempatan ini, saya sertakan resipi Bone Steak untuk dikongsi bersama. Kalau anda dah pandai membuatnya, takyah lagi nak pi beli kat Beach Rd tu lerr..


BONE STEAK (SUP TULANG)

Bahan-Bahan
1 kg tulang kambing
1 inci halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 batang serai (dititik)
1 sudu teh garam
(Campurkan semua bahan di atas di dalam sebuah periuk lalu tuangkan secukup air sehingga tulang nya tenggelam. masak hingga empuk – kira-kira 1 jam )

½ sudu teh lada hitam*
10 tangkai cili kering (atau ikut citarasa)*
4 ulas bawang putih*
1 sudu makan ketumbar*
½ sudu teh jintan halus*
7 ulas bawang merah*

(* dikisar halus )

minyak untuk menumis
¾ botol tomato sos
2 sudu besar pes tomato
1 sudu besar kicap pekat
gula dan garam secukup rasa
1 biji bawang besar (hiris tebal)
1 biji kentang (potong memanjang)
2 biji tomato (potong empat)
sedikit kobis (hiris)
2 batang lada hijau (hiris kasar)
2 biji telur (kocok sedikit)
30 sen daun ketumbar
30 sen daun pudina


PERATURAN
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan pes tomato, sos tomato, kicap, garam dan gula. Sesuaikan rasanya, jgn terlalu masam. Masukkan tulang tadi dan air rebusannya. Kalau air nya kurang bolehlah ditambah lagi. Kacau rata dan biarkan 10 minit. Kemudian masukkan bahan selebihnya. Akhir sekali, masukkan telur dan kacau sedikit hingga telurnya rata dan taburkan daun ketumbar/pudina.


WADEH UDANG

Bahan-Bahannya :
350 gm kacang dhal hitam yg telah dibuang kulit (rendam 1 malam)
500 gm tepung gandum
4 biji bawang besar (potong dadu)
3 tangkai daun kari (dihiris)
1 sudu teh soda bicarbonate atau 1 sudu makan yeast
300 gm udang hidup
1 sudu teh garam
5 batang lada hijau
2 cm halia
1 sudu teh serbuk lada hitam
air secukupnya

Peraturannya :
Kisar halia dan lima batang lada hijau dengan sedikit air.
Kisar kacang dhal sehingga halus. Campurkan semua bahan yang disebut tadi termasuk bawang dadu, daun kari, garam, soda bicarbonate dan serbuk lada hitam. Adun sehingga rata semuanya.

Perapkan adunan ini selama 3 jam. Dengan tangan yang basah, ambil sedikit adunan dan bulatkan seperti donut. Letakkan udang pada adunan itu lalu digoreng dengan minyak yang banyak.

[ Resipi ini adalah dari seorang Guru Masak (Kak Intan) dan saya telah pun mencubanya]

No comments:

Post a Comment