Saturday, August 26, 2006

Kuih-Kuih Talam

Kuih Puteri Salat merupakan salah satu kuih talam yg selalu arwah ibu saya sediakan pada waktu minum petang. Yg lain termasuklah Talam Ubi, Talam Keladi, Talam Berlauk, Bubur Sum-Sum dan banyak lagi. Di sini saya sediakan resipi Puteri Salat, selamat mencuba.


PUTERI SALAT

UNTUK LAPISAN BAWAH
1 mangkuk beras pulut ( 500 gm )
1 cawan kelapa parut
1 mangkuk santan air
garam secukup rasa

* Kukus pulut bersama kelapa, santan dan garam hingga tanak.



UNTUK LAPISAN ATAS (SERIKAYA)
3 cawan santan pekat
1¾ cawan gula pasir (boleh kurangkan kpd 1 ½ )
6 biji telur (dikacau sedikit)
4 sudu makan tpg gandum
6 helai daun pandan (hiris & kisar halus dgn sedikit santan, ambil patinya)
sedikit pewarna hijau (optional)
1 susu teh vanilli
garam secukup rasa

* Semua bahan disatukan dan dikacau rata-rata lalu ditapis.


PERATURAN
Pulut yg telah dimasak diratakan dalam loyang.
Tuang bahan serikaya ke atas pulut tadi.
Kukus hingga masak (kira-kira 40 minit)

2 comments:

  1. Naila Zakiyah M AriffinMonday, April 27, 2009

    Salam dari England! I am an ardent fan of your page...stumbled upon your page masa desperate nak buat kek. Dah tu jumpa resipi Puteri Salat! Best! I followed yours tapi half the measurement coz takde bekas besar...but importantly is I tak kukus coz takde kukusan...I guna microwave aje and it was perfect!!! Thanx Bang!

    ReplyDelete
  2. WS sis. Thanx fr visiting. I'm glad you're able to do th Puteri Salat (though with a little improvisations!) Keep itup. ..and you're most welcome.

    ReplyDelete