Salam semua. Hah, buat sesiapa yg belum pernah melihat bahan-bahan dan rupa air kathira ni, kat sini bolehlah anda lihat pic nya ya..
Bahan-Bahan sebelum kembang
Bahan-Bahan sesudah kembang
Siap dibancuh dgn air, air gula, susu sejat dan air mawar.
Jemput minum......
Seperkara lagi, bukanlah niat saya utk menyediakan khidmat permintaan resipi. Sesekali tu, kalau mmg ada request dan kebetulan resipi tersebut ada dlm simpanan saya, Insya'allah akan saya kongsi bersama.
Perhaps, anda boleh cuba dahulu googled kat Internet, kalau2 resipi yg anda berhajat ada di blog2 atau lelaman tertentu. Namun, by all means anda boleh request cuma kalau saya tk dapat menunaikan permintaan anda krn sesuatu resipi tu mmg saya takde, harap maaf dan faham yer. Mentelah lagi, sekarang ni bulan puasa dan masa saya terhad. Terima kasih atas kefahaman anda ya.
TERIMA KASIH BR!!!!! This is INDEED helpful yeah! Allah bless u ;)
ReplyDeletethanks bro.. baru saya nmpk gambar khatira, x pernah tgk. baru pesan adik semlm minta carikan khatira tu..
ReplyDeleteSalam Ramadhan Buat Rozan n family,
ReplyDeletePernah dengar dan tengok gambar air kathira tapi tak pernah rasa lagi. Yang pernah buat adalah air kembang semangkuk. Semua bahan2 dlm gambar tu masuk sekali, cara dan bahan2 lain2 ala-ala Laicikang.. Khabarnya bagus utk menyejukkan badan. Kathira ni bubuh susu sejat rupanya ya....
BR > anonymous
ReplyDeleteYou're welcome! Amiinnn....
BR > Dafoddil
ReplyDeleteYou're wecome sis.Hah, dah nmpk boleh lah buat yer. Btw, kathira tu jgn silap ya, nampak je sket tp bila kembang ..banyak jadinya!!
BR > rinnchan
ReplyDeleteW'salam Rinn. Air kathira ni dah sinonim dgn bulan puasa di Spore ni. Cuma kalau yg dibeli kat pasar/bazar ramadhan, kualitinya tk pasti lagi lerr.. Baik buat sendiri, muai dan terjamin rasa/kualitinya. Lemaknya dari susu sejat dan keharuman air mawar yg digunakan.
Salam Bro..terima kasih..kerana telah berkongsi resepi ini....saya memang tercari-cari resepi air ni...Alhamdulillah...oh ya di Utara ni Kathira tu kita panggil getah anggur!
ReplyDeleteBR...katak_ayu buat khatira wana ijau..kat Kuantan pun jual wana ijo...
ReplyDeletesalam Rozzan..jemput masuk kerumah amik kad..
ReplyDeletehello bro rozzan, its wonderful to know that people like you are so selfless ,you are willingly sharing your wonderful recipes to all out there.kudos to you !!!
ReplyDeleteMay god bless you :)
wau nampak macam best!!
ReplyDeletebiji selasih tu just letak air je ke?? atau kena kisar2 jgak??
pastu, nak rendam dalam air sejuk, panas atau suam?
BR > Watierman
ReplyDeleteWS. "Getah Anggur".heheh. Apapun, tak kira;ah apa namanya, janji bila dah menjadi minuman, rasanya sedapp.....
BR > katak_78
ReplyDeleteIjo pun ijo lerr .... Yg pasti enak...Betulakan!
BR > Queenjah
ReplyDeleteWS. Alamak termissed pulak bab kad ni. Maaf yer kak. Ampunzzzz
BR > anonymous
ReplyDeleteThanks dear. Hope God gives me the strength and continued ability to share whatever little things I kow with everyone ya.
God bless you too!
BR > hamba
ReplyDeleteBiji selasih tu direndam jer dalam air paip yg banyak dlm sebuah mangkuk. Nanti dia akan mengembang. Pastu bolehlah digunakan.