Tuesday, December 30, 2008

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1430 & MASEHI 2009

Salam untuk semua dan selamat menyambut tahun baru Hijrah 1430 & Masehi 2009. Sepuluh jari saya susun memohon maaf kerana dalam bulan Disember ni tak banyak updates yg dapat saya buat dek kerana sebab2 yg di luar jangkaan saya. Apa pun diharap ini tidak melemahkan semangat anda utk mencuba resipi2 yg lain.

Kalau tak silap saya, banyak juga permintaan resipi yg blum dapat saya penuhi ataupun tag yg belum saya jawab. Insya'allah, jika masa mengizinkan, akan saya tunaikan. Kalau tak dapat saya penuhi pada kali ini, sekali lagi maaf yer. Insya'allah di lain masa jika ada, akan saya tunaikan. Kpd mereka yg request resipi, diharap bersabar yer! Kalau perlu remind me again via email ya!

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan terima kasih kepada anggota-anggota Resipi.Net yg telah sudi berkunjung ke rumah saya minggu lepas. Maaf ler jika layanan atau sambutan kurang memuaskan....ataupun juadah yg disediakan tak menepati citarasa anda. Thanks MamaZieza (beliaulah ketua rombongan...heheh), Penyulawa, Mel dan yg lain2 yg datang berkunjung.

Berikut adalah beberapa foto yg sempat saya abadikan. Jom lihat.



Kasihan Penyulawa....dah berapa hari tak tidor ekkk... (ekcelli, beliau demam....tapi Mustaffa Centre jadi kot??? )


Penyulawa...sewaktu bersembang-sembang dgn my famili members...


Apa entah yg terbayang di mata Penyulawa..sehinggakan bila gambar disnap, mata terpejam dan tersenyum lebar..... Ingat cik abg kot....


Mamazieza (cip rombongan) diapit dgn puteri2 kesayangan saya


Khusyuk Rinnchan tengok rancangan TV Suria...


Bincang apa eh?? Serius nampak...sampai Mamazieza dok kat bawah


Group photo


Juadah ringkas







KEK LAPIS MIXED FRUIT



Kek Lapis Mixed Fruit ni merupakan salah satu juadah yg saya sediakan minggu lalu sewaktu menerima tetamu dari Resipi.Net. Resipinya lebih kurang sama dgn Kek lapis Prune dgn sedikit olahan je. Rasanya seperti kek buah-buahan atau fruit cake. So, kpd sesiapa yg ingin mencuba, this is the recipe.


KEK LAPIS MIXED FRUIT

Bahan-Bahan :
15 biji kuning telur
3 biji putih telur
8 oz gula halus
12 oz mentega
4½ oz tepung Hong Kong }
1 sudu teh baking powder } .... diayak bersama
120 gm mixed fruit (atau lebih, ikut suka anda)
3/4 sudu besar ovalette
60 gm gajus (cincang dan bakar sebentar)
1 sudu teh serbuk vanilli
sedikit pewarna lemon yellow (optional)

Peraturan :

1) Pukul mentega dan vanilla sehingga kembang..... Bahan (A).

2) Pukul telur, tepung, baking powder, gula dan ovalette dgn high speed hingga pekat (kira2 sepuluh minit)..... Bahan (B)

3) Satukan Bahan (A) dan (B). Bubuh pewarna kuning lalu kacau rata-rata.

4) Sediakan loyang 9" x 6". Alaskan dgn kertas tracing/parchment lalu griskan dgn mentega di dasar loyang dan sekelilingnya.

5) Bakarlah selapis selapis dgn lapisan pertama menggunakan api atas bawah. Lapisan kedua hingga akhir, anda boleh gunakan api 'grill' (api atas jer). Lapisan pertama dibiarkan plain. Lapisan kedua dibubuh mixed fruit, lapisan ketiga dibubuh gajus, dan seterusnya hingga selesai.




Dan...yang di bawah ni siaran ulangan heheh..Pudding Batik yg orang rumah request buatkan utk teman beliau pada 26 Dec lalu.







Yang pic kat bawah ni pula, just a suggestion jikalau anda nak bubuh kekata buat majlis tersebut. Saya tak buat, cuma gunakan photo express & edit the pic jer yaa. Kalau nak buat, perhaps gunakan sugar icing supaya lebih tahan lama.


Saturday, December 20, 2008

MEE BAKSO

Mee Bakso merupakan salah satu hidangan yg tak asing di negara jiran Indonesia. Resipinya mudah dan rasanya "lumayan". Di internet, terdapat pelbagai resipi utk membuatnya tapi yg pasti asas kuahnya adalah stok daging lembu dan juga daging yg diadun menjadi bebola-bebola. Selainnya adalah mengikut kreativiti dan selera anda sendiri.

Actually, dah lama saya nak buat Mee Bakso ni, cuma masa jer yg belum sesuai. Alhamdulillah hari ni dapatlah saya membuatnya. Saya rasa ramai yg dah tahu camner nk buat. Tapi bagi mereka yg belum tahu dan ingin mencubanya, di sini saya sertakan resipi yg mudah utk diikuti.




MEE BAKSO

Bahan-Bahan
1½ kg mee kuning (dicelur sebentar)

secukup sayur kobis (dihiris)
secukup sayur sawi (disiang & potong ikut suka)
secukup lobak merah (dihiris)
(Kesemua sayur dicelur sebentar)

Bahan Sup/Stok
1 biji bawang besar atau 6 ulas bawang merah }
4-5 ulas bawang putih }
2 cm halia }.....ditumbuk/kisar
1 ibu jari lengkuas (titik)
1 btg serai (titik)
1 sudu teh lada hitam
½ sudu teh lada putih
sedikit cengkih, pelaga dan kulit kayu manis
1 kotak kiub pati daging lembu
2 liter air
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis

500 gm bebola daging lembu

Cara:1) Panaskan minyak dalam periuk lalu masukkan bahan kisar, serai, lengkuas, cengkih, pelaga dan kayu manis. Tumis sehingga garing.

2) Masukkan air, kiub pati daging lembu dan juga bebola daging tadi. Kacau sebentar dan pastikan kiub tu larut. Kemudian bubuh lada hitam/putih & garam. Biarkan sehingga kuahnya mendidih. Matikan api.

Cara Menghidangkan Mee BaksoBubuh mee ke dalam sebuah mangkuk. Bubuh sedikit kobis, sawi & lobak merah. Kemudian tuangkan kuah/sup tadi dan susun bebola-bebola daging. Akhir sekali, taburkan bawang goreng ke atasnya. Mee ini enak dihidangkan dgn sambal cili padi.

Sambal Cili Padi (sukatan agak2 jer)
1 peket cili padi
3-4 ulas bawang putih
kicap manis
garam, gula, cuka (atau jus limau kasturi)

*Tumbuk cili padi bersama bawang putih. masukkan kicap manis, garam, gula dan cuka. Sesuaikan rasanya.

Nota:
1) Anda boleh juga gantikan mee kuning dgn bee hoon.
2) Saya campurkan sos tomato dgn sos cili dan bubuh sedikit ke dalam hidangan mee bakso tu.


Sunday, December 14, 2008

CUSTARD PUFF, ECLAIR & FRUIT TART

It's been a while since we've last met. By that, I meant one of closest friend and classmate since 1976. Back then we were in Commonwealth Sec School. Yeah, we did call, email and sms once in a while but that's that. So when we get the opportunity to meet, I guess it's a worth looking up to, and a lot of catching up to do. How time really flies.


Safaruan Mohd Noor. Yup that's his name, or Wan as we would called him - a popular guy during our time in school. With his musical talent (esp playing the guitar), I guessed he's melted & broken many girls' hearts, heheh.... Now he's happily married to a long-time sweetheart with four kids in tow. (You win me on this ya!! coz I've three!)


Another fact abt him.... he was the son of a popular local TV personality (dramatist), the late Encik Mohd Noor Juri (Al- Fatehah to him), an activist with the Malay theatre group "Perkumpulan Seni" or PS. Currently with a local Nasyid group SOLIHIN, they have released a debut album with the same title. Safaruan has also contributed & composed 2 songs, one of which Secebis Kasih dan Dunia Sementara. Congrats! Syabas to you & SOLIHIN. May Allah's blessings be with all of you in your path towards spreading the teachings of Islam.




OK, OK, back to topic. Actually I wanted to do quite a few bit of stuff to bring to the place where we're having barbeque since I'm having my Saturday off yesterday. However, due to unforeseen circumstances, I had to report for work. So, contingency plan came in. Fried noodles scrapped!, marinated chicken wings, hotdogs, ccustard pff & eclairs still on but .. my fruit tarts will come without the usual custard base filling, something which I really adore. So, I guess, I have to rely on my whipped cream to do a quick and fast job of making a cushion for all the strawberries, peaches, pineapples & kiwi fruits to sit on!!! . If I really had the choice, nope, I'd rather toil to make the custard base as I believe in not only making the food taste good but also look good & presentable.







We went there after the Asar prayers and stayed for a good three a half hours. I suppose it a time well spent and a good way to strengthen 'tali silaturrahim' amongst us. Too bad, some of our other close friends are not available. I really miss the good old days back then, when all of us were together, happily enjoying ourselves and probably not worrying about our futures! So, if you happen to read this... Musa, Zaini, Ishak, Rahim and the rest..do keep in touch ya!

Friday, December 12, 2008

CHICKEN PIE (PAI AYAM)



Sekedar nak berkongsi resipi Pai Ayam (Chicken Pie) yg saya buat beberapa hari lalu. Resipinya saya ambil dari salah sebuah laman di Internet tetapi saya ubahsuai sedikit utk mendapatkan hasil yg menepati citarasa saya. So, here it is.


CHICKEN PIE

Pastri:
400 gm mentega
500 gm tepung gandum
100 gm tairu biasa (plain yoghurt)
2 sudu teh gula
2 biji kuning telur
secubit garam

Cara
Masukkan semua bahan ke dalam sebuah bekas yg besar kecuali tairu. Gaul rata sehingga bahan menyerupai ‘breadcrumbs’. Kemudian, masukkan tairu dan uli sehingga menjadi adunan yg lembut. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk kira-kira 30 minit hingga 1 jam sebelum digunakan.

Inti:
500 gm kentang (potong dadu, rebus hingga empuk, toskan)
100 gm lobak merah (potong dadu, rebus dgn kentang)
2 biji bawang besar (potong dadu)
50 gm kacang peas
80 gm jagung dlm tin
secukup cendawan butang (hiris atau potong kecil2)
300 gm isi ayam (potong dadu)
2-3 sudu besar tpg jagung (bancuh dgn 5 sudu besar air)
1 sudu besar gula (optional)
1-2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
1/2 sudu teh serbuk buah pala (optional)
secukup lada putih / lada hitam.
4 sudu besar minyak
1 biji kuning telur + 2 sudu besar susu segar (utk sapu atas permukaan pie)

Cara
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan isi ayam tadi dan kacau sebentar sehingga agak masak.
2) Seterusnya, masukkan cendawan, kentang, lobak, kacang peas & jagung. Kacau hingga sebati lalu bubuh garam, gula, lada putih/hitam & serbuk buah pala. Kalau bahan agak kering, bubuh sedikit air dan gaul lagi.
3) Kemudian tuangkan campuran tpg jagung bersama air tadi. Gaul rata-rata. Sesuaikan rasanya dan matikan api.

Cara Membuat Pie
Keluarkan adunan dari peti sejuk lalu dicanai. Anda boleh buat pie mengikut saiz yg anda suka. Setelah adunan dicanai, terapkan dan bubuh ke dalam acuan pie lalu ratakan. Cucuk2 sedikit adunan di dasar acuan. Kemudian, isikan dgn intinya dan tutuplah acuan pie ini dgn sekeping lagi adunan yg telah dicanai. Cucuk2 lagi di permukaannya dan sapukan dgn kuning telur. Bakar dalam oven dgn suhu 180C selama kira-kira 30 minit.


Nota:
1. Anda boleh juga masukkan telur rebus ke dalam inti pie ini. Kalau gunakan telur ayam, setelah direbus, dipotong ke beberpa bahagian kecil. Boleh juga digunakan telur burung.

2. Anda boleh gantikan jagung, kcg peas & lobak dgn sayur campur (mixed vege) dgn sukatan yg lebih kurang sama.

3. Saya gunakan acuan pie bersaiz medium dan menghasilkan kira-kira 14-16 biji pie.

Sunday, December 07, 2008

TAG DARI EIJA / ZANIE


WORK STATION

Rules:
snap work station anda then... taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda...iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada. sekiranya tag ini berkembang... pasti akan ada banyak link-link di bawahnya...kalau tak... terencat la dia... ha ha ha...lastly...tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...pass la pada siapa-siapa..

Oleh kerana kesuntukan masa, tak dapat ler saya pass tag ni kpd yg lain, setakat di sini jer arr.

Saturday, December 06, 2008

SALAM AIDILAHDA

Kepada semua pengunjung, kami sekeluarga ingin mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidil Adha". Semoga kita semua sentiasa di bawah perlindunganNya, diberkati amal ibadah kita dan mendapat rahmat & hidayah drpd Nya, Insya'allah.
"Labbaikallahummalabbaik. Labbaikalaa syariikalakalabbaik. Innalhamda wanni'mata lakawal mulk. Laa syariikalak"

Friday, December 05, 2008

BINGKA PISANG

Been quite bz lately sbb tu takde updates. My apologies. Ada tag dari kawan2 pun yg belum sempat disempurnakan. Anyway, mekasih kpd Zanie & VG. Insya'allah, bila ada kelapangan nanti saya akan update ya. Meantime, mekasih ummi for this award. Harap2 otak ku betul2 kreatif lah yer! Tapi kdg2 buntu jugak nak fikirkan apa nak share dgn kawan2. Kena makan brain-booster kot!



So, pada kesempatan ini, saya nak share resipi bingka pisang yg saya adaptasikan dari resipi bingka beras. Bukan apa, saja nak perabihkan pisang kepok yg tak sempat menjadi "goreng pisang". Drpd terbuang, lebih baik dibuat juadah kot! heheh.. So, resipi yg mudah dan takkan mengecewakan.



Bahan-Bahan

250 gm tepung beras*

220 gm gula pasir* (kurangkan sedikit jika anda penawar)

500 ml santan pekat*

700 ml air*

1 sudu teh garam atau secukup rasa*

400 gm pisang kepok/raja (dipotong kecil-kecil)

1 helai daun pandan (disimpul)



Cara

1. Masukkan semua bahan * kedalam bekas lalu dikacau hingga rata.

2. Kemudian tapis kedalam sebuah periuk dan masukkan daun pandan.

3. Masak/kacau di atas api yg sederhana sehingga adunan pekat dan licin.

4. Masukkan potongan-potongan pisang tadi dan gaul sebentar.

5. Tuang ke dalam loyang yg telah disapu minyak pada dasar dan kelilingnya. Ratakan permukaannya.6. Bakar di dalam oven sehingga masak dgn suhu 180-200 darjah selama kira-kira 50 minit - 1 jam.

Friday, November 28, 2008

TAHNIAH!!



Penantian selama sembilan bulan kini berakhir setelah kelahiran puteri comel pada 26 November 2008. Pasangan Norazela & Syawaluddin kini sah menjadi ayah dan ibu kepada ANOUSHA WARDAH yg dilahirkan di ehem.ehem.. hospital tersohor Singapura (takyah sebut, org Spore mesti tau!).

Kami sekeluarga mengucapkan tahniah buat Nora & Syawal, dan juga kpd nenek & atuk Anousha. Heheh... atuk di sini pun happy sesgt sbb Anousha berkongsi birthday sama dgn atuk yer!! Next year, Insya'allah kita bleh celebrate sama-sama eh!!


Thursday, November 27, 2008

AWARD



Terima kasih Cik Mat Gebu di atas award ni. Baru sekarang berkesempatan nak update di blog saya. Ada syarat pulak tu. Ni lah yg tak manja...... tapi tkpe, saya cuba yer!

Syarat menerima award ini adalah seperti berikut :

Sapa yang dapat award nih harus letak dalam blog masing-masing.
Link semula kepada orang yang bagi award ni kat anda.
Beri award nih kpd 7 orang bertuah (heheh...)
Tinggalkan mesej pemberitahuan yang anda dah beri award kpd orang tersebut.

Oleh kerana nak pilih 7 orang jer mcm tak cukup gitew, kerana ramai kengkawan kat alam siber ni, saya harap sesiapa yg berkunjung ke blog saya, sudi2kanlah menerima award ni dan paparkanlah di blog masing-masing yer! Semoga dgn ini akan mengeratkan lagi tali silaturrahim di antara kita, Insya'allah.

Wednesday, November 26, 2008

PUDDING JAGUNG




Pudding Jagung ni mudah dibuat. Seingat saya, ianya merupakan salah satu juadah yg mmg saya gemari sewaktu dibangku sekolah dulu. Cuma dulu, saya main ngappp jer! Nak buat tak tahu.

Sekarang ni saya nak share resipinya kpd sesiapa yg sudi nak mencubanya.


PUDDING JAGUNG

Bahan-Bahan
5 biji telur
380 gm gula pasir/halus
180 gm tepung kastad
180 gm tepung gandum
600 ml santan kotak }
600 ml air } disatukan
1 tin jagung (krim)
½ tin jagung (whole kernel)-buang air & ambil biji jagungnya saja
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
1 sudu teh vanilli

Cara:
1. Masukkan gula, tepung kastad & tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk yg besar. Kacau sebentar lalu pecahkan telur ke dalamnya. Gaul rata.

2. Kemudian bubuh pula jagung krim, jagung biji, santan pekat, air, dan vanilli. Kacau rata-rata sehingga sebati lalu bubuh garam secukupnya.

3. Bubuh adunan ini ke dalam sebuah periuk dan kacau sebentar di atas api yg sederhana sehingga adunan memekat.

4. Akhir sekali, masukkan adunan yg telah pekat ke dalam loyang yg telah disapu sedikit minyak, lalu kukus sehingga masak (kira-kira 20 minit).

5. Keluarkan loyang dari kukusan dan tunggu sehingga pudding benar-benar sejuk sebelum dipotong.

Nota:
1) Kalau anda sukakan pudding yg lebih lemak, lebihkan sukatan santannya dan kurangkan sukatan air.

2) Saya gunakan loyang bulat berukuran 11". Anda boleh juga gunakan loyang empat segi.

Sunday, November 23, 2008

MENU - LEMAK TURI, AYAM MSK MERAH, TELUR BERLADO & SAMBAL KUINI

Sekedar berkongsi menu sempoi hujung minggu ni. - tu pun kalau masak lerr... Kdg2 hujung minggu dapur tak berasap!!! sebab, dah hujung2 tahun ni banyak jemputan ke majlis walimatul urus. Kalau pi rumah sedara rapat pulak, dah mkn, tapau lagi. So, rehat sket lah perkakas kat dapur tu yer..




Utk resipi, sila rujuk ke link ini




Bahan-Bahan
1 ikat daun turi dibersihkan dan diambil daunnya saja
2 biji keledek (potong kecil)
200 ml santan kotak
2-3 cawan air
garam secukup rasa
secubit perasa (optional)
1-2 sudu besar minyak (utk menumis)

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 btg kecil cili merah (boleh ditiadakan)
1 cm kunyit hidup (atau 1 sudu teh kunyit serbuk)
2 sudu besar (bumbung) udang kering

Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar. Kacau sebentar.
2. Masukkan air dan sedikit santan bersama keledek. masak hingga keledek empuk baru masukkan daun turi, lebihan santan tadi dan juga garam.
3. Kacau hingga kuahnya mendidih sebentar sebelum dimatikan api.

Nota:
1. Secara umum, Lauk Lemak ni, tak kiralah yg menggunakan sayur turi, pucuk paku/pakis, daun ubi, nangka, dll, boleh dimasak dgn kaedah 'melebur'. Maksudnya, tak perlu ditumis dgn minyak. Kesemua bahan kisar dimasukkan ke dalam periuk bersama air/santan yg mencukupi lalu dimasak hingga mendidih barulah dimasukkan sayuran tadi agar sayur tu tak ler layu sgt. Nanti hilang vitaminnya pulak!


2. Oleh kerana penggunaan jangka panjang serbuk perasa taklah begitu baik, cuba elakkan drpd menggunakannya. (sesetengah org ckp, takut botak pula kepala nanti!!). Bubuhlah sedikit gula (1/2 hingga 1 sudu kecil) ke dalam masakan anda sebagai ganti.


Bahan-Bahan
10 biji telur
secukup minyak masak
(telur direbus & kemudian digoreng dgn minyak sehingga kekuningan)

Bahan Kisar (tak perlu terlalu halus)
4 btg cili merah (kalau nk pedas boleh tambah dgn sedikit cili padi )
1 biji bawang besar
1-2 ulas bawang putih
sedikit cuka (optional)
air dari perahan 3 biji limau kasturi
garam, gula secukup rasa
minyak utk menumis

Cara
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga garing. Masukkan cuka, perahan air limau, garam & gula. Akhir sekali masukkan telur. kacau rata dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa yg perlu.



Bahan-Bahan:
1 biji buah kuini (jgn terlalu masak) - dipotong kecil2
3 batang cili merah
3-4 batang cili padi (optional)
sedikit belacan Penang (disangai hingga garing)
secukup air asam
gula secukup rasa
secubit garam (tak perlu bubuh kalau belacannya dah masin)

Cara:
Tumbuk belacan bersama cili merah dan cili padi. Masukkan air asam, garam dan secukup gula. Masukkan pula buah kuini dan digaul rata. Boleh juga diperahkan sedikit jus limau kasturi.

AWARD

Heheh.. mekasih kakliza dan mariam81 utk award yg diberikan ini. Thank you. Nanti saya gantung kat dinding sebelah.

dari kakliza

dari mariam

Monday, November 17, 2008

KEK LAPIS PRUNE (raspberry)



Kek Lapis Prune ini saya buat dgn kaedah dan bahan asas membuat kek lapis sarawak (harap2 betullah yer! apa yg saya cakap nie..) . Secara asas, kek lapis sarawak, teksturnya lembab (moist) dan menggunakan perisa seperti horlicks, sekaya, jem dan sebagainya. Berdasarkan kreativiti seseorang, selepas dibubuhnya perisa pada kek tersebut, barulah diberi nama-nama yg unik. Apapun, anda juga boleh membuat kek lapis sarawak ini dgn membubuh perisa yg anda gemari, dgn warna pilihan dan akhir sekali, letakkan nama kek anda sendiri. Seperti kekata yg biasa kita dengar "kita yg buat dia" -so, nak taruk apa nama sekali pun orait ler!!

Secara biasa, kek lapis prune yg biasa saya buat tiada pewarna dan tiada perisa tambahan. Tapi kali ini saya telah membubuh jem raspberry sebagai perisa dan saya kurangkan penggunaan susu pekat manis. Secara keseluruhan, kek lapis jenis ini memang moist (lembab) dan mudah utk membuatnya. Dan, jika anda tidak gemar dgn buah prune bolehlah ditukar dgn kismis atau bahan2 lain seperti coklat. Terserah kpd citarasa anda. Sebab, enak utk orang tak semestinya sedap buat kita dan sebaliknya.

OK, now the recipe..

KEK LAPIS PRUNE
Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu besar ovalette (boleh ditiadakan)
10 biji telur saiz sederhana
1/2 tin susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm horlicks
100 gm jem raspberry
200 gm prune (dipotong kecil-kecil)
sedikit pewarna merah

Cara:
Pukul mentega, gula & ovalette hingga kembang (kira-kira 5 minit). Masukkan telur sebiji sebiji dan terus pukul. Masukkan pula susu pekat manis lalu dikacau lagi. Kemudian masukkan horlicks dan tepung. Kacau lagi hingga rata dan sebati. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu dibiar plain manakala yg satu lagi dibubuh jem raspberry dan pewarna merah. Bakar selapis selapis sehingga masak. Pada setiap lapisan kedua dibubuh buah prune.

HIDANGAN MUDAH

Dan ini pula, sebagai cuci mata jer- siaran ulangan sbb resipinya mmg dah ada pd entry2 yg lalu. Entah camner, bila semak2 pic yg lalu, hampir sama hidangannya. Tapi kali ini bila buat sambal tomato gunakan belacan Penang, mmmm... begitu umpphhh....