tag:blogger.com,1999:blog-33243537.post5745785903235555516..comments2024-03-27T12:58:54.470+08:00Comments on WELCOME TO RSR: KEK GULUNG BATIKBRhttp://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-59627592317386844372012-09-25T11:15:29.412+08:002012-09-25T11:15:29.412+08:00Apa nma paper y di guna utk gulong??..n gulong kek...Apa nma paper y di guna utk gulong??..n gulong kek tu wktu bila?..x bpe nk fhm sgtAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-25550691595818073042012-08-12T20:42:01.785+08:002012-08-12T20:42:01.785+08:00Daniel, tg butter tu tak kiralah jenama apapun. In...Daniel, tg butter tu tak kiralah jenama apapun. Insya'allah menjadi.BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-69940102640595304322012-07-31T04:06:55.860+08:002012-07-31T04:06:55.860+08:00salam bro, boleh tak ganti kan mentega ke butter, ...salam bro, boleh tak ganti kan mentega ke butter, i mean buttercup.. juz asking harap dpt beri penjelasan kerna saya berkenan dgn kek gulung awak ni ;-)Danielhttps://www.blogger.com/profile/10193154933509925420noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-41631852544927416152012-02-06T07:08:39.397+08:002012-02-06T07:08:39.397+08:00BR > Marjeena
Alhamdulillah, anda berjaya membu...BR > Marjeena<br />Alhamdulillah, anda berjaya membuat kek rol ini. Terima kasih juga kpd yg empunya resipi ya. Saya hanya memperpanjangkan ilmu ni. Mekasih atas doa anda ya, Amin...BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-56793035544972824272012-02-06T07:07:24.701+08:002012-02-06T07:07:24.701+08:00BR > anonymous
Terima kasih krn sudi berkunjung...BR > anonymous<br />Terima kasih krn sudi berkunjung ke blog saya. Heheh, skrg x selalu update. Saya anak jati Spura dan tgl di spura gak. Bab kelas mari memasak ni, susah sket buat masa ni.. sbb saya bekerja sepenuh masa... hujung minggu selalu utk famili. Insya'allah di masa hadapan, kalau ada saya bagitau yer!BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-13806950618059955612012-01-23T22:11:40.159+08:002012-01-23T22:11:40.159+08:00saya dah membuat beberapa kali kek ini memangla se...saya dah membuat beberapa kali kek ini memangla sedap...saya mempelbagaikan warna, anak2 saya sangat mengemari kek roll ini...thanks bro kerana mengongsi resepi kekgulung batik...moga ALLAH mencukupi rezeki bro sekeluarga, ameen:)Marjeenanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-71242274598999092812010-03-14T08:14:29.199+08:002010-03-14T08:14:29.199+08:00abg rozz, saya suka go to yr website..sumer nampak...abg rozz, saya suka go to yr website..sumer nampak lawa2 & yum yum...abg rozz tinggal di s'pura atau m'sia? kalo tinggal di s'pura ada anjurkan kelas mari memasak tak?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-17785806089008255222009-12-15T00:44:19.834+08:002009-12-15T00:44:19.834+08:00BR > anonymous
WS. Saya gunakan susu tpg jenam...BR > anonymous<br /><br />WS. Saya gunakan susu tpg jenama Fernleaf.BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-995239879041098462009-12-08T13:52:10.940+08:002009-12-08T13:52:10.940+08:00Salam bro.... Kek gulung ni sungguh meyelerakan......Salam bro.... Kek gulung ni sungguh meyelerakan... Nak juga cuba buat... tapi saya nak bertanya sikit, bro pakai susu tepung jenama apa?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-1835841030394912042009-12-06T20:41:45.774+08:002009-12-06T20:41:45.774+08:00BR > nur@melbourne
W'Salam nur
Thanks for...BR > nur@melbourne<br /><br />W'Salam nur<br /><br />Thanks for the compliment! Tepung Hong Kong pun sgt sesuai utk buat kek. No problem, go ahead & substitute tpg Top kpd tpg HK. Insya'allah, I pray for ur success.BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-57204943454274395972009-12-06T20:40:42.544+08:002009-12-06T20:40:42.544+08:00BR > E-na Zarina
Kebanyakkan kek roll/gulung m...BR > E-na Zarina<br /><br />Kebanyakkan kek roll/gulung menggunakan kaedah all-in method iaitu semua bahan dipukul kecuali mentega. Bila adunan dah pekat, barulah di masukkan mentega. Cara begini memerlukan penggunaan ovalatte iaitu sejenis emulsifier/stabiliser. Tujuannya utk blendkan semua bahan yg digunakan agar mantap dan gebu setelah dibakar kelak. Harap maklum. JIka anda tk taruk ovalette, dikhuatiri kek anda tkkan jadi dgn cantik dan gebu ya. Harap anda faham yer.BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-50113182360077574122009-12-06T20:35:34.682+08:002009-12-06T20:35:34.682+08:00BR > Noor Rikha
Kalau anda nk pastikan kek ni ...BR > Noor Rikha<br /><br />Kalau anda nk pastikan kek ni betul2 dah masak, anda perlu perhatikan suhu dan masa membakar yg diberi dlm sesuatu resipi tu. Ia sekedar panduan jer dan anda kena sesuaikannya sendiri dgn oven anda. Juga, letakkan loyang kek di paras pertengahan oven yg telah dipanaskan dahulu kira2 15-20 minit. Bila nmpk kek dah masak, cuba tekan dgn jari anda ke permukaan kek tu. Kalau bila anda angkat jari anda, permukaan kek tu 'spring' balik, maknanya kek dah masak. Juga perhatikan di keliling kek. Kalau dah tak lekat pada 'dinding' loyang, tu tanda kek dah boleh dikeluarkan dari oven. Kalau terlalu awal dah dikeluarkan, kulit kek akan tanggal selepas digulung. Kalau terlalu garing, kek akan patah bila cuba digulung. Harap maklum ya.BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-46182801459977026962009-12-04T07:17:37.675+08:002009-12-04T07:17:37.675+08:00salam bro Rozzan,
Cantik sungguh "tenunan&qu...salam bro Rozzan,<br /><br />Cantik sungguh "tenunan" batik abg rozzan tu ... nak tanya sikit ... oleh kerana di Melbourne ni susah sikit nak dapatkan top flour, cake flour dsb (rata-rata tepung gandum) boleh tak gantikan dengan tepung hong kong? t/kasih ya!nur@melbournenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-2664564610931518982009-12-03T08:51:01.322+08:002009-12-03T08:51:01.322+08:00Salam bro bole x klu x guna ovallet?Salam bro bole x klu x guna ovallet?E-na Zarinahttps://www.blogger.com/profile/05695090289369669530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-7877046801624041682009-12-02T15:19:09.885+08:002009-12-02T15:19:09.885+08:00paling masalah buat swiss roll ni ialah kulitnya s...paling masalah buat swiss roll ni ialah kulitnya senang tertanggal. Macam mana nak pastikan ia benar2 masak.Noor Rikha Amranhttps://www.blogger.com/profile/12612098855041433321noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-16953131606577219912009-12-02T00:50:33.708+08:002009-12-02T00:50:33.708+08:00WS Sheila.
Hihihi, utk 2 gulung kek tu saya gunak...WS Sheila.<br /><br />Hihihi, utk 2 gulung kek tu saya gunakan separuh botol Nutella yg saiz paling besar tau..... Anak2 pun gembita sesgt..<br /><br />Btw, panggil saya Bro atau Uncle Rozzan yer...BRhttps://www.blogger.com/profile/03002279400999818085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-33243537.post-9389023437378630212009-12-01T07:50:18.907+08:002009-12-01T07:50:18.907+08:00salam kak ..nicenya kek akk..paten batik pun lawa ...salam kak ..nicenya kek akk..paten batik pun lawa yf penting kat dlm tu inti nya tebal ..hem sampai kerumah bau ni...Sheila Shafeareenhttps://www.blogger.com/profile/14137741200209141998noreply@blogger.com