Followers

Saturday, June 20, 2009

DURIAN OH DURIAN!

Sekarang ni rasanya dah musim durian (walaupun kat Spore ni rasanya durian terdapat sepanjang tahun!!). Beberapa hari lalu berkesempatan ikut my sis/bro-in-law pulang ke Gelang Patah, JB. Bukan apa, sekedar nak jenguk2 buah durian yg dah mula nak gugur. Kebetulan saya masih bercuti.

Sebenarnya, keluarga saya, baik sebelah arwah mak atau bapak takde kampong. Kalau ada pun (dengar2 waktu dulu arwah bapak dan keluarga beliau ada tanah di Pengerang, Johor tapi dah lama dijual). So, sesekali pi kampong, oklah, relaks jap.



Cuma sekarang ni, belum tahu apa yg saya nak buat dgn durian yg saya bawak balik tu. Sebenarnya saya beli jer durian tu kat kpg --cuma 10 kg, tapi dapat ekstra lagi 4-5 biji!! . Bukan apa, sekedar nak merasa durian yg baru gugur dari pokok heheh... Kalau kat Spore ni, kdg2 durian "masak atas lori" !!



Wednesday, June 17, 2009

CHERRY CHOCOLATE CAKE




Rancangan asal tuhari nak buat kek blackforest tapi bila teringatkan baru juga buat gateau buah2an yg menggunakan fresh/whipping cream, maka saya pun tukar plan dan buat kek cokelat ni. Bukan apa, actually saja nak cuba pelbagai resipi kek sponge.

Kek sponge merupakan asas bagi membuat pelbagai kek yg kemudiannya dihias dgn bermacam cara dan kaedah. Namun, apabila kek sponge ni dimakan begitu saja, rasanya agak kurang lemak. Ini mmg maklum kerana sesudah diicingkan dan dibubuh pelbagai bahan kat dalam dan permukaan kek tu, hah! barulah ia mendapat nama dan identitinya yg unik dan tersendiri. And, of course, their own distinct taste & flavour. Thats why kek asasnya tak perlu selemak kek mentega atau kek chocolate agar rasanya nanti tak terlalu "muak".

Di sini saya sertakan satu lagi resipi kek sponge yg ada dalam simpanan saya (tak ingat pulak dari mana sumbernya). Resipinya agak mudah diikuti dan utk decornya, terserah pada kreativiti anda sendiri.

KEK SPONGE COKELAT

Bahan-Bahan:

5 biji telur saiz "A" (kira-kira 85 gm) –saya gunakan 6 biji, setiap satu beratnya 70gm
200 gm gula
160 gm tepung kek (kalau tkde, gunakan tpg gandum jer)
25 gm cocoa powder
1 tsp chocolate emulco
40 gm minyak jagung


Cara:

1) Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat

2) Masukkan tepung sedikit-sedikit bersama minyak jagung lalu terus kacau. Anda juga boleh menggunakan tangan anda utk menggaul bahan ini dgn perlahan sehingga rata & sebati . Tapi, buatlah dgn berhati-hati dan jgn terlalu lama agar udara kat dlm adunan kek tu masih dapat dikekalkan.

3) Tuang adunan ke dalam loyang bulat berukuran 9" dan tingginya 3” yg telah dialas pd dasar dan digris.

4) Bakar selama kira-kira 40-45 minit dgn suhu 175C.

5) Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk sebelum dipotong 3 lapisan utk dihias.
HIASAN KEK

Chocolate Ganache
250 gm cokelat masakan
125 ml/gm whip cream
1 sudu besar mentega

* Cairkan cokelat dgn kaedah “double-boiling”. Kemudian angkat dari api dan bubuh whip cream dan terus kacau hingga pekat. Masukkan mentega dan kacau lagi. Siap digunakan.

Sedikit cokelat masakan putih
- Cairkan dan buatlah apa-apa design utk dialaskan pada buah ceri

Secukup buah ceri atau strawberry
Cokelat bar Van Houten (atau apa je jenama) – utk parut dan tabur atas permukaan kek
80 gm hazelnut (dipanggang sebentar dan dicincang)


CARA

1) Kek sponge yg telah sejuk dipotong menjadi 3 lapisan.

2) Ambil satu lapisan (pertama) dan ratakan krim ganache ke atasnya. Kemudian, taburkan hazelnut cincang.

3) Ambil satu lagi lapisan kek dan bubuh ke atas lapisan pertama. Bubuh lagi ganacahe dan taburkan hazelnut cincang.

4) Akhir sekali bubuh lapisan kek yg ketiga dan curahkan lebihan gancahe ke permukaan kek dan sekelilingnya. Ratakan.

5) Susunlah design cokelat putih di permukaan kek dan letakkan buah ceri ke arasnya. Gunakan sedikit cokelat putih (yg masih cair) sebagai “pelekat”.

6) Kemudian, taburkan parutan cokelat van houten dgn rapi.
......
Perhatian
Selalunya, kalau kita nak buat icing/frosting pada kek, kek tersebut harus diterbalikkan dahulu. Jadi, permukaan kek (atas) akan menjadi dasar kek (bawah). Ini agar bila kita menyapukan krim atau ganache ke permukaan kek, ia akan melekat dan tidak terkopek. Ini kerana setiap kek apabila dibakar akan terdapat selapis lapisan halus kat permukaannya yg mudah tanggal jika disentuh atau bila disapu dgn krim.
..........................................................................................

Tuesday, June 16, 2009

SUGAR ROLL

Saya ni tak mahir dgn pembikinan kek roll. Entah kenapa tangan ni blum lagi biasa dgn kaedah menggulung kek. Kadang2 bila nak gulung dah patah, kadang2 separuh jalan kek merekah. Ishh.... tapi bukan salah resipi ya! I guess I'm not cut out for roll cakes. Is there anyone out there yg ahli dalam kek roll ni dan sudi berkongsi ilmu bab kek roll ni?

Selain kek lapis yg memang menjadi minat saya, saya juga tertarik dgn pelbagai jenis, rupa dan perisa kek roll. Bila tgk resipi dan gambar, semangat tu berkobar2. Tapi bila pat nak menggulung tu mcm phobia. Teringat kisah 20 thn lebih yg lalu. Masa tu, bersungguh-sungguh nk buat kek roll- satu bahan gunakan 20 biji telur lagi! Bayangkan betapa hampanya bila kek tu tk dapat digulung. Oleh kerana demikian, saya lapiskan jer kek-kek yg telah dibakar tu. Rasanya tetap sedap.

Kelmarin, saya cuba buat sugar roll - resipinya dari blog Aunty Yochana. Tapi krn malas nak buat krim nya, saya gunakan jem strawberry jer. Walaupun tangan ni berjaya menggulung kek tu tp masih kurang kemas.

OK, di sini saya poskan resipi (wholesale dari blog Aunty Yochana) dalam bahasa Inggeris.


Sugar Roll

Ingrediens:
4 nos. egg white
80 gm. caster sugar
4 nos. egg yolk
1/4 tsp. vanilla essence
100 gm. cake flour
1/2 tsp. baking powder
40 gm. corn oil

100 gm. Butter cream
invert Sugar - very fine sugar


Method:

(1) Whisk egg white for awhile, then add in caster sugar gradually.
(2) Drop in the egg yolk one by one into the beating egg white until finish and continue beating for another 3 mins.
(3) Stop the machine, fold in the cake flour and baking powder.
(4) Fold in cornoil and pour into a 11" x 14" tray or 10" x 14" tray and bake at 200C for about 10 mins.
(5) Take out from tray and leave on the wire rack to cool.
(6) Spread butter cream onto the cooled swiss roll and roll into a swiss roll.
(7) Sprinkle some sugar onto a greaseproof paper and roll the swiss roll to and fro until evenly covered with the help of the greaseproof paper.
(8) Slice and serve.


Sunday, June 14, 2009

PANDAN KAYA CAKE



Pertama sekali saya buat Pandan Kaya Cake ni ialah kira-kira 20 tahun yg lalu. Resipi asalnya menggunakan tepung Optima tapi kerana tpg ni takde dalam simpanan, saya gunakan tepung supersponge cake-mix from Phoon Huat. Ringkas dan mudah dan saya rasa anda boleh membuatnya.

So, inilah resipinya.




PANDAN KAYA CAKE

Bahan-Bahan
250 gm tepung campuran super-sponge Phoon Huat
5 biji telur (saiz sederhana)
50 gm mentega (dicairkan)
50 gm air
1 sudu teh pes pandan

Cara:

1) Masukkan tepung campuran super sponge bersama telur dan air ke dalam mixer.

2) Pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga pekat. Kemudian kurangkan kelajuan kpd sederhana dan pukul lagi selama 3-5 minit.

3) Masukkan mentega cair dan pes pandan lalu gaul hingga rata. (Anda boleh gunakan tangan utk menggaulnya hingga rata. Gaul sekadar kesemua bahan dah sebati, jgn terlalu lama agar udara di dalamnya dapat dikekalkan utk mendapatkan kek yg gebu dan ringan)

4) Bubuh adunan ke dalam loyang bulat 9” dan bakar selama kira-kira 40- 45 minit dgn suhu 160 darjah Celsius.

5) Setelah masak, keluarkan kek dan sejukkan diatas redai. Kemudian potonglah 3 lapis utk disapukan dgn glis kastad.


Glis Kastad
250 ml air
60 gm gula
1 sudu teh (bumbung) instant jelly
125 ml santan pekat (KARA)
secubit garam
30 gm tepung jagung
sedikit pewarna hijau


Cara:

1) Masak gula bersama air hingga mendidih. Masukkan instant jelly dan kacau rata.

2) Sementara itu, campurkan santan dgn tepung jagung dan pewarna hijau.

3) Bila bahan instant jelly mendidih, masukkan bahan tpg jagung ini. Kacau sehingga bahan ini menjadi pekat dan berkilat.

4) Ambil satu bahagian kek dan sapukan custard glaze ke atasnya dan tindihkan dgn kek yg satu lagi. Buat begini utk lapisan yg kedua.

5) Akhir sekali, sapukan rata-rata lebihan glis kastad tadi di permukaan dan sekeliling kek ini dan buatlah pattern/design mengikut pilihan dan citarasa anda. Pada sekeliling kek ini bolehlah di hias dgn kepingan2 badam (almond slices) atau dessicated coconut.



Nota:
Anda boleh mempelbagaikan perisa kek ni mengikut citarasa dan kreativiti anda seperti perisa jagung, durian dan juga cokelat.

Sunday, June 07, 2009

AYAM MASAK PADANG / LEMAK PUCUK UBI

Kalau nak ikutkan hati macam malas jer nak masak, hujung2 minggu ni. Terutama sekali bila dah pergi jemputan walimah, dah kenyang, so takyah masak. Kadang2, buat anak2 , kami beli jer - for a change.

Nevertheless, harini sebelum ke majlis walimah, saya dah siapkan lauk Ayam Masak Padang. Pada pendapat saya, rasa lauk ni iras2 seperti ayam masak merah dgn ayam masak lemak cili padi". Seterusnya, saya juga sempat sediakan lauk pucuk ubi masak lemak. Sebenarnya, dah lama nak masak lauk ni, (mcm mengidam pulak!). Terdapat pelbagai variasi bahan/sayur2an yg boleh kita gunakan utk masak lauk lemak ni seperti daun turi, pisang muda, rebung, kobis, pucuk-pakis dan sebagainya. Cuma bila difikir-fikirkan, mungkin saya dan isteri saja yg makan lauk ni. Anak-anak? -mungkin tak sentuh agaknya!!


Tapi sangkaan saya meleset. Semua anak-anak makan lauk lemak pucuk ubi ni, walaupun awal2 saya dah bagitau ttg 'sayur' yg saya gunakan dlm lauk lemak ni. I'm surprised but pleasantly surprised!

So, inilah resipi utk hari ini bagi mereka yg ingin dan sudi mencuba. Nothing special - sekadar berkongsi pengalaman dan foto ya...


AYAM MASAK PADANG

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (kira-kira 1½ kg) –dibersihkan, potong ikut suka
3 gelas santan pekat (diambil dari 1 biji kelapa)
atau (400 ml santan kotak + 200 ml air)
1 cawan air
¾ cawan minyak masak
4 ulas bawang merah (b.kecil) –dihiris (utk tumis)
8 helai daun limau purut


Rempah Kisar
2½ sudu besar ketumbar
8 btg lada merah
8 btg lada kering
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
3 biji buah keras digoreng
1 inci lengkuas (dititik)
1 btg serai
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih

garam secukup rasa
1 sudu teh gula
jus dari 1-2 biji limau kasturi

Cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk Tumis bawang merah yg dihiris tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, baru masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air.


2. Bila lauk terbit minyak sekali lagi, baru masukkan santan pekat. Biarkan hingga mendidih lalu masukkan ayam, gula, jus limau dan garam. Masak sebentar sehingga ayam empuk dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda


LEMAK PUCUK UBI

Bahan-Bahan
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
2-3 ulas bawang putih
1 btg lada merah (kecil)
1 cm kunyit hidup
3 sudu besar udang kering (direndam)
(kesemua bahan dikisar/tumbuk)

1 ikat daun pucuk ubi (ambil daunnya saja dan rebus hingga empuk)
1 senduk besar kacang hijau (rebus hingga empuk)

200 ml santan kotak }
400 ml air } disatukan
garam secukup rasa


Cara:

1) Bubuh pucuk ubi yg telah direbus ke dalam sebuah periuk.

2) Masukkan pula bahan kisar kedalamnya bersama campuran santan/air. Lepas tu, masukkan kacang hijau tadi. Masak hingga kuah mendidih dan bubuh garam secukup rasa. Matikan api.



Saturday, June 06, 2009

GATEAU (KEK) BUAH-BUAHAN

Kek yg dibuat semalam, agak sempoi jer..... Kalau dah tahu basicnya, Insya'allah menjadi!



GATEAU (KEK) BUAH-BUAHAN

Bahan-Bahan Kek

5 biji telur (saiz besar, kira-kira 70 gm setiap satu)
130 gm tepung Hong Kong (diayak)
150 gm gula
80 gm mentega cair

Cara:
1) Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan pekat.

2) Masukkan tepung (fold-in method) dan seterusnya mentega cair ke dalam adunan telur/gula tadi. Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati/rata. Jangan kacau terlalu lama agar ‘udara’ yg ada kat dalam bahan kek ni tak ler byk keluar.

3) Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat, 8” atau 9” yang telah dialas kertas tracing dan digris dgn mentega.

4) Bakar di dalam oven dgn suhu 170 - 180 darjah Celsius selama kira-kira 30 minit. Setelah kek masak, keluarkannya serta-merta dari loyang dan sejukkan di atas redai kek. Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dihias.


Bahan-Bahan Hiasan
Secukup buah pic dalm tin (dihiris)
Secukup buah anggur atau strawberry
1 biji buah kiwi (dihiris)
secukup nenas dlm tin (dipotong kecil-kecil)
100 gm badam hiris (dibakar hingga kekuningan)

Bahan Krim
250 ml whip cream
(dipukul sehingga pekat)
beberapa titik esen mangga (optional) –dicampur pd krim sebagai perisa

Bahan Glaze
3 sudu besar apricot gel
4-5 sudu besar air
(masak apricot gel ni bersama air sehingga larut dan cair – siap utk digunakan)
Cara Membuat Kek Buah-Buahan

1) Kek sponge yg telah disejukkan tadi, dibelah dua. Sapukan krim rata-rata di atas satu bahagian dan bubuh sedikit buah-buahan jika suka. Tangkupkan di atasnya dgn satu lagi bahagian kek tadi.

2) Kemudian, sapukan krim pada keseluruhan kek sehingga rata. Susun buah-buahan mengikut citarasa dan kreativiti anda sendiri, di permukaan kek. Pada keliling kek, bubuh pula badam hiris yg telah dipanggang tadi.

3) Akhir sekali, gunakan berus lembut dan sapukan apricot glaze rat-rata ke atas buah-buahan yg telah disusun. Ini agar buah-buahan tu kelihatan kilat dan cantik dipandang. Kek yg telah siap, disimpan di dalam peti sejuk.


Nota:

Anda boleh menggunakan apa saja buah-buahan yg anda gemari seperti strawberry, cherry dan sebagainya. Namun di dalam memilih buah-buahan tersebut, pilihlah yg berlainan warna, agar kek tampak ceria dgn pelbagai warna.