Followers

Thursday, March 26, 2009

DariNya Kita Datang, KepadaNya Kita Pulang.

Assalamualaikum Wr Wb. Salam sejahtera buat anda semua. Utk makluman anda, buat beberapa ketika ini , saya tidak akan membuat updates oleh kerana sedikit urusan. Abang ipar saya Hj Suptu Bin Abdullah (suami kpd kakak saya Hjh Noriah Ahmad) telah pulang ke rahmatullah, dua hari yg lalu. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang yg soleh, Insya'allah. Amin....

Tuesday, March 24, 2009

TEMPTATION OREO

Salam semua. Maaf kerana lama takde updates. Hari ni nak berkongsi dgn anda semua satu jenis cheese cake yg saya buat semalam. Resipinya saya tukil dari buku Chef Alex Goh, dan yg mana saya postkan di sini wholesale dalam bahasa Inggeris. Insya'allah, kalau ada masa nanti saya alih-bahasakan kepada bahasa Melayu.





TEMPTATION OREO
(by Chef Alex Goh)


Ingredients

Cake Base

Oreo Biscuit Base
( 200 g Oreo sandwich biscuits, finely crushed, 50 g melted butter )


Filling

(A)
750 g Cream cheese
130 g Sugar

(B)
½ tbsp Vanilla essence

(C)
3 Eggs

(D)
200 g Whipping cream

(E)
15 pieces Oreo sandwich cookies, quartered


Method

1. Press the biscuit base onto the bottom of the greased 20-cm springform tin. Bake at 160°C for 10 minutes and set aside to cool.

2. Cream (A) until smooth. Add (B) and cream until well blended.

3. Add (C) one at a time and cream until smooth.

4. Add (D) and cream until well combined. Add (E) cnc stir until well mixed.

5. Pour the cheese filling over the prepared biscuit base.

6. Bake at 160°C for 50 minutes or until centre is almost set. Turn off the oven and leave the cake cool in oven with the door slightly open for 1 hour.

7. Run a small knife around the rim of the pan to loosen the cake. Set aside to cool.

8. Cover the cake and refrigerate for 5 hours or overnight.

9. Unmould the cake. Pour some ganache in the centre. Refrigerate it for 2 hours to let the ganache set.



Tuesday, March 17, 2009

EPOK-EPOK




Hah, epok-epok ni pun sekedar siarang ulangan. Lama dah tak buat since kunjungan kenkawan dari Resipi.Net. Selalunya kalau buat, saya suka goreng epok-epok ni sebentar dan kemudian toskan minyaknya di atas kertas serap minyak dan sejukkan. Bila dah betul-betul sejuk, barulah saya susun baik-baik dalam bekas seperti tupperware dan simpan dalam peti sejuk atau freezer. Bila teringin nak makan barulah digoreng.


Just to refresh, resipinya anda boleh dapati di sini. Cuma kali ini, saya sertakan (for the time being, dendangan lagu ..... epok-epok (heheh), dari adinda allahyarhamah biduanita negara Malaysia. Enjoyssss......



ONDE-ONDE / BUAH MELAKA


Onde-onde merupakan satu lagi kuih melayu tradisi yg tak luput ditelan zaman. Ia juga digelar "buah melaka" - mungkin kerana intinya merupakan gula melaka. Kalau nak memakan onde-onde ni, hati-hati yer kerana gula melaka yg diisi sebagai inti akan cair setelah onde-onde tu direbus. Pagi tadi lupa pulak nak pesan kat dua orang teman sepejabat. Seorang dari mereka bilang, gula drpd kuih ni terpancut ke seluarnya manakala yg satu lagi, terpaksa balik rumah tukar baju -sumer gara-gara pancutan gula yg cair tu!! Nak tergelak pun ada kesian pun ada....

Apa pun, di sini saya nak kongsi resipinya yg mudah utk disediakan. Berasaskan tepung ubi kayu (tpg sagu kanji/tapioca flour) atau tepung pulut (glutinous flour), anda boleh mengadunkannya dgn ubi kayu, keledek atau pun labu yg dah direbus. Berikut adalah resipinya.


Bahan-Bahan

500 gm ubi kayu (kupas kulit,cuci bersih & rebus dgn sket garam hingga empuk)
240 gm tepung ubi/sagu kanji (tapioca flour)
250 gm kelapa parut putih (dikukus sebentar)
secukup gula melaka (kira-kira 200 gm) – dipotong kecil2

pewarna hijau/kuning atau apa2 warna yg anda suka

50 gm air (jika perlu)


Cara:

1) Ubi yg telah empuk dilecek hingga halus. Masukkan tepung sagu sedikit-sedikit sambil diuli hingga lembut dan sebati. Bubuh sedikit air jika perlu.

2) Ambil adunan dan buatlah bebola-bebola mengikut saiz yg anda suka.

3) Kemudian ambil satu bebola dan leperkan. Isikan dgn sedikit potongan gula melaka lalu tutuplah semula sehingga menjadi bulat semula. Buat sehingga semua adunan selesai.

4) Didihkan air dalam periuk. Kemudian, masukkan bebola-bebola ini ke dalamnya dan biarkan sebentar sehingga ia ‘timbul’ ke permukaan air. Ini tandanya onde-onde ni dah masak. Angkat dan toskan lalu disalut/gaul dgn kelapa parut.

Nota :

Dengan saiz onde-onde yg saya buat pagi tadi, satu bahan di atas dapat menghasilkan lebih-kurang 25-26 biji. Kalau saiz yg kecil dan comel2 tu, mungkin lebih dari 30 biji .

Sunday, March 15, 2009

KEK LAPIS TAPAI UBI



Ni kes nak perabihkan tapai ubi yg saya buat tuhari lerr. Kebetulan sket masa dulu, ada yg tanya ttg kek lapis tapai ubi. Sejauh ni saya belum pernah rasa atau pun buat. So, saya cuba olahkan dari beberapa kek lapis terdahulu dan come up with this. Sesiapa yg nak cuba, silakan tapi dgn syarat anda suka makan tapai ubi lerr... Kalau tak pandai makan tapai ubi, cuci mata ker ahh. (Btw, anak saya yg tk suka makan tapai pun kata rasanya sedap kerana rasa tapainya tk begitu kuat). So here it is.


KEK LAPIS TAPAI UBI

Bahan-Bahan A
12 biji kuning telur yg besar (saiz AAA)
4 biji putih telur
220 gm tepung Hong Kong
220 gm gula halus (saya gunakan 220 gm)
½ sudu makan ovalette

Bahan-Bahan B
300 gm mentega
60 gm susu tepung
100 gm susu pekat manis
250 gm tapai ubi (dilecek halus)
secubit serbuk vanilli (optional)

200 gm tapai ubi (dileperkan dan dipecah2kan kpd saiz kecil)


Cara:

1. Pukul Bahan A hingga kembang.

2. Pukul Bahan B hingga sebati.

3. Kemudian campurkan Bahan A dan Bahan B lalu gaul hingga rata.

4. Gunakan loyang berukuran 10 x 7 inci atau 8 x 8 inci.

5. Bakar selapis selapis dgn setiap lapisan menggunakan 2 senduk lauk (bumbung). Pada lapisan ketiga, keenam, sembilan dan dua-belas, bubuhlah tapai ubi yg dah dileperkan tadi.

6. Adunan ini dapat menghasilkan lebih kurang 14 lapisan.


Thursday, March 12, 2009

E471

Salam sejahtera buat semua. Terima kasih di atas perhatian anda ttg perkara E471 yg saya kongsi semalam. Berikut adalah respons saya mengenainya.

Sebagai seorang Muslim, kita wajib prihatin tentang hal2 haram/halal ini terutama sekali ttg makanan, lebih-lebih lagi kehidupan di negara yg berbilang-bangsa ini. Secara asas (basic), carta kat bawah ni memberikan gambaran persepsi atau panduan mengenai pemilihan makan samada halal atau/haram, yg saya tukil dari lelaman MUIS

GUIDE TO HALAL FOOD SELECTION

BASIC PRINCIPLES


According to the Islamic worldview, all food and drinks can be classified under one of the following categories:


1) Halal
‘Halal’ is an Arabic word which means lawful or allowable. Any food or drink which falls under this category is permitted for consumption. Most food and drinks are considered Halal unless they are stated clearly in the Holy Quran and Hadith as forbidden or non-Halal.


2) Non-Halal
‘Non-Halal’, also traditionally known as ‘Haram’, means unlawful or unallowable. As the name implies, any food or drink which is classified as non-Halal is prohibited for consumption. In general, all harmful things are non-Halal. Examples of these include the meat of dead animals and birds, flesh of swine, intoxicating drugs and alcoholic beverages.


3) Syubhah
Any food or drink which lies within the grey area and does not fall clearly under the Halal or non-Halal category is classified as ‘Syubhah’, alternatively called questionable or dubious.
One example of a Syubhah ingredient is lecithin. Lecithin can be derived from plants or animals. It is considered Halal if the lecithin comes from plants but non-Halal should it come from pigs or animals that are not slaughtered in accordance with the Islamic law.


Until the status becomes clear, Muslims should avoid consuming Syubhah food or drinks. The Prophet (pbuh) has given a guideline concerning Syubhah matters. It is reported by Bukhari, Muslim, Abu Daud, Ibn Majah and Darimi, as follow:


الْحَلاَلُ بَيِّنٌ، وَالْحَرَامُ بَيِّنٌ، وَبَيْنَهُمَا مُشْتَبِهَاتٌ، لاَ يَعْلَمُهَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ. فَمَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ وَعِرْضِهِ. وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي الْحَرَامِ...


Which means: What is Halal is clear. And what is Haram is also clear. And in between those two is a dubious area in which many people do not know about. So whoever distanced himself from it, he has acquitted himself (from blame). And those who fall into it, he has fallen into a state of Haram.


Memang betul, ada yg berkata emulsifier E471 boleh bersumber dari glycerin (E422) seperti juga yg tercatat di lelaman Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) mengenai Additives.



Namun begitu, di senarai tersebut juga disebut bahawa E471 merupakan antara bahan yg syubhah. Sebagai seorang Muslim, kita wajib menghindari daripada perkara-perkara yang syubhah melainkan kita dah mendapat kepastian bahawa sumber E471 tu dari sumber yg halal.

Yg menjadi tanda-tanya saya, kalau pihak pengeluar/pembekal dah tahu pasaran produk ni adalah utk negara yg bebilang kaum khususnya pengguna Islam, mengapakah tidak dicatitkan terus dalam kotak minuman tu, sumber E471 yg digunakan? Bukannya susah sangat! Saya dah biasa membaca label produk makanan yg mencatatkan sumber bahan mereka yg mungkin menjadi tanda-tanya khususnya buat orang Islam dan mereka yg "vegetarian". Dgn demikian pengguna boleh membuat pilihan yg tepat tanpa ragu-ragu.



Sebagai consumers (pengguna), saya rasa tak semua orang yg betul2 perhatikan atau faham ttg bahan-bahan yg digunakan dalam sesuatu produk makanan/minuman dan sebagainya, lebih-lebih lagi anak-anak. Asalkan takde perkataan "pork" atau "lard", dah OK lah tu!- boleh dimakan. Yg jelas, kebanyakan bahan-bahan additives ni dicatatkan dlm bentuk kod yg kita, secara umum kurang faham.


Seperkara lagi, tidak semua pengguna yg prihatin dan sanggup meluangkan masa utk menulis kepada si pengeluar produk utk mendapatkan kepastian ttg kehalalan produk tersebut. Bayangkan jika saya berbelanja ke pasaraya utk membeli-belah dan saya dapati 5-6 barangan yg ingin membelinya mengandungi bahan2 yg kurang pasti halalnya. Adakah anda rasa saya "bother" utk menulis kepada ke-enam-enam pengeluar barangan tersebut?? Kalaupun saya menulis utk mendapatkan kepastian daripada mereka, adakah anda fikir saya akan mendapat jawapan, dan bolehkah jawapan tu boleh diguna-pakai?..


Buat diri saya, jika ada produk yg lebih kurang sama di pasaran dgn yg syubhah ni- yg sah halalnya, I will not pursue the matter. Tapi terserahlah kepada diri masing-masing. Saya bukan pakar ttg bab ini cuma ingin berkongsi informasi dan pendangan ikhlas saya. Walhasil, tepuk dada tanya selera.



Akhir kalam, sekali lagi terima kasih kepada semua yg memberikan pandangan dan pendapat anda. Semoga kita semua diberi perlindungan daripada perkara-perkara yg tidak diingini agar kita sentiasa dekat dengan NYA. Wallahu 'alam.

Sunday, March 08, 2009

PARU GORENG BERSAMBAL



PARU GORENG BERSAMBAL
Bahan-Bahan

500 gm paru
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh serbuk jintan halus
½ sudu teh serbuk jintan kasar
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2-3 hiris halia (tumbuk)
½ sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam

minyak (utk menggoreng paru)

Cara:

1) Satukan semua bahan di atas dalam periuk dan rebus dgn secukup air sehingga paru empuk. Sejukkan sebentar

2) Kemudian, hiris/potong paru tersebut mengikut saiz dan ketebalan yg anda suka.

3) Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing. Angkat dan toskan.


Bahan- Bahan Utk Sambal

30 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
sedikit belacan
( Semua bahan di atas dikisar halus )

1 cawan minyak utk menumis (atau secukupnya)
3-4 sudu besar gula
air asam secukup rasa (sket jer, jgn terlalu masam)
garam secukup rasa


Cara

1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga garing dan naik baunya. Bubuh sedikit air sekali-sekala jika perlu*.

2) Setelah bahan kisar tu garing, masukkan air asam, gula dan garam. Masak lagi sehingga pekat sedikit.

3) Kemudian, masukkan pula paru yg telah digoreng tadi dan kacau lagi sehingga rata dan sebati.


Nota:

1) *Kalau ada lebihan air dari rebusan paru tadi, bolehlah digunakan utk dimasukkan ke dalam bahan kisar (sambal) sewaktu proses menumis sambal tadi. Tak perlu guna air yg lain.

2) Sesuaikan kepekatan dan rasa sambal mengikut citarasa anda dan tambahlah apa yg perlu.

Saturday, March 07, 2009

ROTI PERANCIS




Hmmm... resipi roti perancis ni bersumber dari Roshayati. First time cuba, not bad walaupun not that great. Kelaran yg saya buat tak begitu mendalam so tak byk effect kat permukaan roti. Apa pun, just to share. Next time I'll try the recipe dari Chef Alex Goh pulak. Meantime here's the recipe & pics as well.




FRENCH BAGUTTES
Sumber: Roshayati Johari
Bahan-bahannya
360g tepung roti
90g tepung halus
1 camt garam halus
1 camb gula
1 camt bread improver
1 camt softener
3 camt yis
Gaul bahan di atas hingga sebati
250g air
10g shortening
Cara :
1) Bahan yang dah digaul diuli dengan air hingga menjadi doh licin.
2) Masukkan shortening dan uli lagi hingga doh betul2 licin dan tak melekat di tangan.
3) Bahagikan doh kepada 3 bahagian 240g each.
4) Bulatkan doh dan biarkan seketika 10 minit.
5) Canai doh kepada segiempat dan gulung doh. Biarkan rehat 45 minit.
6) Beruskan air 2 kali pada permukaan doh. Kelar sedikit doh dipermukaan.
7) Masukkan loyang berisi air pd bahagian bawah & loyang berisi doh di bahagian atas (steam bake).
8) Bakar roti selama 12 minit pada suhu 190. Keluarkan loyang air. Terus bakar selama 10 minit lagi.


Thursday, March 05, 2009

AWARD ....



My sincere apologies to kakliza and waterlily for this late entry on the award given by them. I accept it with utmost humbleness.

Ingat lagi kakliza dgn saya yer!

" Bro Rozzan - kakliza begitu kagum kerana beliau seorang bapa yg tersangatlah rajin mencuba masakan yg mana kkaliza nampak kkdg tu kakliza pun takleh buat begitu.."



And to Waterlily - I feel honoured & happy that I've managed to spur you on, in this field of food blogging.

" Bro Rozzan - this is THE person yang menjadi catalyst untuk Wlily start cooking blog ni..he (his blog actually) gave me such inspiration to share and to learn about cooking and baking.."

Wednesday, March 04, 2009

KASWI LAPIS




Resipi ini adalah permintaan dari seseorang. Heheh, lupa lak namanya.
Utk mereka yg berminat, bolehlah mencuba dan feedback sbb saya blum mencubanya ya..

KASWI LAPIS
(sumber Pn Hazizah Ghani- Buku Resipi Pesta Perut)

Bahan-Bahan :
500 gm tepung gandum
400 gm gula melaka
200 gm gula pasir
125 gm tepung sagu
1 sudu teh kapur sireh (diambil airnya saja)
1000 ml air

Bahan-Bahan Utk Membuat Serikaya :
6 biji telur
2½ cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa putih)
400 gm gula pasirhalus
2 sudu makan tepung beras
sedikit pewarna kuning dan vanilla


Cara:

Masak gula pasir dan gula Melaka dengan sedikit air dari jumlah air yang diberikan. Masukkan sehelai dua daun pandan. Masak hingga gulanya pekat. Tapis dan sejukkan.

Campurkan tepung sagu, tepung gandum, kapur dan air hingga rata. Masukkan air gula yang telah disejukkan dan kacau lagi.

Curahkan kedalam acuan-acuan tin kecil yang telah disapu minyak dan kukus hingga masak. Sebaik-baiknya kukusan hendaklah dibungkus dengan kain putih, supaya wapnya tidak menitis diatas kuih.

Kemudian lapiskan dengan bahan serikaya dan kukus lagi sehingga serikayanya masak.

Peraturan membuat serikaya:

Pukul gula dan telur. Masukkan tepung beras lalu dikacau rata. Kemudian masukkan santan, vanilla dan sedikit garam. Kacau hingga sebati. Jerang atas dapur dan kacau hingga hangat. Tuang keatas kaswi yang masih dalam kukusan dan kukus sekejap sehingga serikayanya masak.

IKAN BAKAR



IKAN BAKAR

1 kg ikan pari - potong ikut suka (ikan2 lain pun boleh)

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
30-35 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
½ inci halia
1 inci kunyit
3 batang serai
sedikit belacan
3-4 biji buah keras (optional)

(kisar semua bahan di atas)


4 sudu besar sos tomato
4 biji limau kasturi (diambil jusnya)
3-4 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dipotong beberapa bahagian)
sedikit daun limau purut
secukup minyak utk menumis
daun pisang secukupnya
alum foil (kalau nak bakar dalam ketuhar)

Cara

1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik baunya. Masukkan pula daun kunyit dan daun limau dan kacau sebentar.

2) Seterusnya, masukkan sos tomato, jus limau kasturi, gula dan garam. Kacau rata dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa yg kurang. Biarkan sehingga sambalnya pekat sedikit sebelum dimatikan api.

3) Daun pisang dibersihkan dan dipotong ikut saiz yg diperlukan. Begitu juga dgn aluminium foil tetapi biarlah ia lebih besar sedikit dari saiz daun pisang.

4) Alaskan daun pisang tadi dgn alum foil dan bubuh sedikit sambal. Kemudian bubuh ikan dan bubuh lagi sambal diatasnya. Bungkus dgn kemas. Buat begini sehingga habis semua ikan dan sambal.

5) Bakar di dalam ketuhar dgn suhu 200 -225 darjah Celsius selama kira-kira ½ jam.


Nota:
1) Anda juga boleh bubuh sedikit cincalok (kalau yg gemar lerr!) ke dalam bahan kisar tadi.

2) Kalau tak cukup pedas jugak, bolehlah di cicah lg dgn sambal kicap/cili padi. Tak boleh angzzz....

Sunday, March 01, 2009

JEMPUT-JEMPUT PISANG




Jemput-jemput pisang dan lempeng pisang ni tak susah nak buat. Tapi ada juga yg belum pernah buat. Ada yg "tutup mata" pun boleh buat, heheheh.... So, bagi yg nak mencuba saya catitkan di sini lebih-kurang cara saya membuatnya. Utk yg dah tahu, cuci mata jer yer!


JEMPUT-JEMPUT PISANG

Bahan-Bahan
350 gm pisang (tak kiralah pisang apa yg anda nak pakai!)
160 gm tepung gandum }
½ sudu teh baking powder }
½ sudu teh bicarbonate of soda } ........ disatukan
50 gm gula halus
2 sudu besar santan pekat
50-60 gm air
secubit garam
minyak utk menggoreng

Cara:
Pisang dilecek halus bersama gula di dalam sebuah bekas.
Masukkan pula tepung gandum (yg dah dicampur dgn b.powder & bic of soda) ke dalamnya dan kacau hingga rata. Masukkan air, santan dan garam lalu dikacau lagi hingga sebati.
Panaskan minyak dalam kuali dan gorenglah mengikut saiz yg anda suka. Setelah masak, toskan di atas kertas serap minyak.

LEMPENG PISANG




LEMPENG PISANG

Bahan-Bahan
250 gm pisang
120-130 gm tepung gandum
2 sudu makan gula
30 gm gula melaka
60 gm kelapa parut putih
secubit garam
minyak utk menggoreng

Cara:
Pisang dilecek halus dalam sebuah mangkuk. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain dan kacau/gaul hingga sebati. Panaskan kuali leper (saya gunakan jenis "non-stick") dan bubuh sedikit minyak. Tuangkan secukup adunan untuk membuat satu lempeng (saiz mengikut ciatarasa anda) . Biarkan ia masak di sebelah bahagian dahulu sebelum anda terbalikkan utk memasak yg sebelah lagi. Buat begini sehingga kesemua adunan selesai.




TAPAI PULUT




Tapai ni unik sketlah rasanya. Ada orang suka dan ada yang tidak. Terserah kepada masing-masing. Nak buatnya pun ada "pantang-larang" yg memang dah turun-temurun menjadi panduan. Samada anda percaya atau tidak , tepuk dada tanya selera. Walhasil, asal bahan yg kita gunakan tu baik/bermutu seperti ubi kayu, beras pulut dan juga ragi yg digunakan; Insya'allah, menjadilah tapai anda.


Saya ada poskan satu entry ttg tapai ubi pada masa lalu. Cuma kali ini saya buat tapai pulut dan juga tapai ubi. Sebenarnya, saya kurang gemar dgn tapai pulut tapi kerana ingin berkongsi dgn anda semua, saya sertakan resipinya di sini. Ia lebih kurang sama dgn resipi tapai pulut cuma ubinya digantikan dgn pulut.


TAPAI PULUT

Bahan-Bahan
1 kg beras pulut
1 keping ragi (dihaluskan jadi serbuk)
secukup daun pisang (utk membungkus tapai)

Cara:

1) Beras pulut dibersihkan dan dikosek (cuci dgn air). Kemudian kukuslah pulut ini dgn kaedah meng'arun' iaitu dikukus sebentar dalam kukusan dgn sedikit air. Selang beberapa minit, keluarkan pulut dari kukusan, dikacau dan dibubuh sedikit air lagi. Buatlah begini sehingga pulut tanak (masak). Dgn kaedah begini anda boleh pastikan pulutnya tidak lembik. Tapi kalau nak ringkas, kukuslah seperti biasa, iaitu, dgn memasukkan pulut bersama air di dalam sebuah bekas lalu dikukus tapi kurangkan sedikit air daripada biasa agar pulut tu tanak dgn cantik. Sejukkan sebentar.

2) Masukkan 1/4 pulut tadi ke dalam sebuah bekas (periuk pun boleh) yg dialad dgn daun pisang. Taburkan rata-rata serbuk ragi ke atasnya. Bubuh lagi 1/4 pulut dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua pulut selesai digunakan. Tutup periuk rapat-rapat.

3) Ambil sehelai kain putih (atau apa-apa pun kain yg ada!) dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplah selama kurang lebih 3-4 hari.

4) Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan air yg manis. Tak perlu dibubuh gula, 'playcheat' tu namanya. Insya'allah kalau ragi yg kita gunakan baik, dgn sendirinya tapai akan mngeluarkan air yg tersangatlah manis.... sampai takut nak 'hirup' banyak2.

5) Bungkus tapai dgn daun pisang utk menambahkan lagi aromanya. Saya suka makan tapai ubi/pulut setelah didinginkan dalam peti ais. Nyaman.....