Thursday, February 26, 2009

KEK LAPIS DWI-BERRY



Buat kek lapis ni malam semalam - sejenis lagi kek lapis sarawak. Saya gunakan resipi yg lebih kurang asas dari kek lapis sarawak and add in the flavour. If you are game enough, cubalah!

Oleh kerana saya gunakan jem strawberry dan blue berry, so saya namakan Kek Lapis Dwi-Berry. Atau anda ada cadangan kot ttg nama yg sesuai. Apapun, ekcelli, apa yg ada pada nama yer, asalkan rasanya sedap! Betul tak?

KEK LAPIS DWI-BERRY

Bahan-Bahan
450 gm mentega
160 gm gula
½ sudu besar ovellette

10 biji telur (saiz besar)
200 gm (½ tin) susu pekat manis

300 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
80 gm jem strawberry + pewarna merah
80 gm jem blueberry + pewarna biru
50 gm keju parut

Cara:

1) Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang.

2) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul.

3) Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.

4) Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.

5) Ambil 12 senduk adunan dan biarkan plain (utk 3 lapis bawah & 3 lapis atas; 1 lapis 2 senduk adunan). Lebihan adunan dibahagi dua. Satu warnakan biru dan yg satu lagi merah lalu masukkan ke dalam botol plastik.

6) Bakarlah 3 lapis plain. Taburkan sedikit keju parut pd setiap lapisan. Utk lapisan ke empat hingga 13, picitkanlah adunan merah/biru berselang seli, menyerong (diagonally). Setelah selesai, bakarlah 3 lagi lapisan plain.

Wednesday, February 25, 2009

PISANG GORENG



Hah, pisang goreng ni saya goreng semalam malam. Di antara pisang2 seperti pisang raja, kepok, nangka & tanduk/(lang), saya paling gemar gunakan pisang raja kalau nak buat pisang goreng. Begitu harum dan wangi aromanya setelah digoreng.

Sebagaimana yg umum diketahui (atau ada yg belum tahu), kalau di M'sia, khususnya Johor, kalau makan pisang goreng selalunya dgn sambal kicap. Apa, sambal kicap??? Hah, tak cuba tak tahu. Cubalah, sedap....

Anyway, sampai sekarang ni saya masih mencari-cari resipi 'batter' atau adunan tepung utk menggoreng pisang yg rangup ketika panas dan tetap rangup walaupun setelah ia sejuk. Ada sesiapa yg nak kongsi.....




OK, yg ini cara saya buat semalam.

Pisang Goreng
1-2 siseh pisang

Adunan Tepung (Batter)
150 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung beras
½ sudu teh kapur
1 - 1½ cawan air (jgn terlalu cair)
1 sudu teh gula
1 susu teh garam
sedikit pewarna kuning

*Campurkan semua bahan dan kacau rata-rata.

Tuesday, February 24, 2009

BEEF STEAK

Salam sejahtera semua. Maaf yer, been quite bz of late and unable to update as frequent as I would like to. Kadang2 tu, lepas solat Isyak je terus tertidur.....zzzzzzzzzzzz.

Ok, di sini saya nak bekongsi ttg beef steak yg saya buat Ahad lalu.




BEEF STEAK

Bahan-Bahan

1 kg daging lembu

10-15 tangkai cili kering (atau ikut citarasa)*
3 sm halia*
4 ulas bawang putih*
1 sudu makan ketumbar*
1 sudu teh lada hitam*
½ sudu teh jintan halus*
10 ulas bawang merah* ……… (* dikisar halus )

1 batang serai – titik
1 cawan minyak + 1 sudu makan minyak sapi
½ botol tomato sos
2 sudu besar pes tomato
2 sudu besar kicap pekat manis
2-3 sudu besar gula (atau ikut citarasa anda)
garam secukup rasa

1 biji bawang besar (hiris tebal)
1 btg lobak merah (potong ikut suka)
1 biji kentang (potong wedges)
2 biji tomato (potong empat)
sedikit kobis (hiris)
2 batang lada hijau (hiris kasar)
2 biji telur (kocok sedikit)
½ cawan bawang goreng (optional)
secukup daun ketumbar

Peraturan:

1) Panaskan minyak/m.sapi. Masukkan bahan2 kisar & serai titik lalu tumis hingga garing.

2) Masukkan daging dan secukup air (kira-kira 3-4 cawan) lalu masak hingga daging ¾ empuk.

3) Kemudian, masukkan pes tomato, sos tomato, kicap, bawang besar hiris, lobak merah, kentang, kobis, lada hijau, garam dan gula. Kalau airnya kurang bolehlah ditambah lagi. Masak sehingga daging empuk dan sesuaikan rasanya, jgn terlalu masam. Seterusnya, masukkan bawang goreng & tomato. Kacau rata.

4) Akhir sekali, masukkan telur dan kacau sedikit hingga telurnya rata dan taburkan daun ketumbar. Matikan api.Nota: Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Apa2 yg kurang bolehlah ditambah seperti gula, garam, sos tomato, dll.


Saturday, February 14, 2009

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE




Yup..... this cake again. Just to share another simple deco which you can make with this lovely cake. But frankly, again this time I'm not able to taste the cake nor cut it coz my daughter farah wants to share with some of her classmates. I only managed to touch the cake, smell it. That's about all. Melepas lagi ..., jilat tapak tangan ler!!! Hah itu kata orang tua-tua dulu.


Anyway, just the pics ya. Resipi dah ada diposting yg lalu.





Thursday, February 12, 2009

JENEKET....lagi




Jeneket lagi.... buat makan petang. Semalam malam dah prepare adunannya, disimpan selama 8 jam atau lebih pun takpe! Cuma kali ni saya olah dua resipi jeneket (from my previous entry) dan satukan menjadi resipi...ketiga kot!!! Jom lihat.




JENEKET

Bahan-Bahan

100 gm tapai ubi
1 biji telur (saiz besar, kalau kecil gunakan 2)
200 gm gula pasir
1 sudu teh garam
¼ sudu teh yis segera
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna kuning
600 gm tpg gandum
1 sudu teh potas (atau bic.of soda)
½ cawan air
secukup minyak utk menggoreng

Cara :

Satukan tapai, telur, gula, potas, yis segera dan baking powder lalu dikisar hingga gula larut. Tuang ke dalam bekas besar. Setelah itu, masukkan air, pewarna kuning & garam. Akhir sekali masukkan tepung dan uli hingga rata. Perap selama 8 jam.

Panaskan minyak dalam kuali . Ambil sedikit adunan, lalu dileperkan ditapak tangan (biar tipis sedikit) atau dicanai leper. Kemudian, masukkan ke dlm minyak yang banyak dan goreng dgn api sederhana sehingga masak.


Nota:
Jika hendak mencanai adunan, taburkan sedikit tepung pada papan dan kayu penggelek. Anda bolehlah membuat bebola-bebola daripada adunan tadi. Kemudian ambil satu bebola lalu dicanai / gelek nipis2 lalu digoreng.

ASAM PEDAS MELAKA



Kalau disebut asam pedas, tentunya terbayang lauk 'gulai' ikan yg secara asasnya menggunakan cili kering, bawang, b. putih, lengkuas & kunyit. Arwah emak saya menyebutnya "gulai ikan" - tak kiralah ikan duri, pari, kerisi, tenggiri dan sebagainya. Yg saya ingat kalau dimasak lauk ni, pastinya teramat lerr pedas... kerana arwah bapak mmg suka lauk yg pedas2 sbb tu suara beliau 'muda' selalu heheh. Kalau beliau angkat telefon, org pasti katakan yg ianya adik saya. Begitulah powernya jika makan lauk-lauk pedas. Kalau lauk tak cukup pedas, cili merah/padi dibuatnya ulam, dimakan begitu saja.... bayangkan!

Berbalik pada asam pedas; selain Singapura, di negeri2 di semenanjung Malaysia pun terdapat pelbagai jenis asam pedas yg sememangnya sinonim dgn negeri tersebut seperti asam pedas Johor, Melaka, dll. Harini, teringin pulak nak tukar selera dgn memasak lauk Asam Pedas Melaka. Setelah saya googled kat internet, kesemua resipi yg saya jumpa hampir serupa dgn sedikit jer kelainan. Yg pasti ialah penggunaan bunga kantan, jintan manis, halba, biji sawi dan daun kari.

Oleh kerana ini adalah kali pertama saya membuatnya, saya berfikiran terbuka dan cuba utk 'mengenali' rasa asam pedas ini. Mengapa saya berkata demikian?... kerana saya dah terbiasa, kalau daun kari, biji sawi, halba, jintan - bahan2 ni sumer selalunya digunakan utk masak lauk kari. Kalau asam pedas di Spore ni, selalunya tak digunakan bahan2 tersebut. Pertama kali saya rasa, hati ni berkata, "aku masak lauk kari ikan ke asam pedas ikan ni?" Mcm terdapat konflik antara kari dan asam pedas. Namun, setelah 'merasanya' beberapa kali (blum makan lagi, baru rasa jer), Alhamdulillah, the taste not bad.., boleh tahan. For a change, why not? Even though, perhaps, it's an acquired taste.

So, kalau sesiapa nak cuba resipi Asam Pedas Melaka ni, this is how I do it with a slight modification. Terima kasih saya ucapkan kepada yg empunya resipi!




ASAM PEDAS MELAKA

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
3 ulas bawang putih

Bahan Tumis :
1 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)

1 sudu besar pes asam jawa (campurkan dengan 1 cawan air)
750 ml (3 cawan) air
2 biji tomato (potong 2 atau 4)
2 batang terung kecil (belah 4 memanjang)
8-10 biji bendi (saya tk taruk sbb stok takde)
2 tangkai bunga kantan - dipecahkan
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
1 kg ikan duri/tenggiri (atau apa-apa ikan pun boleh)
2/3 cawan (abt 150 -180 ml) minyak masak

Cara :

Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan, bunga kantan dan air. Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit. Kemudian, masukkan tomato. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.

Wednesday, February 11, 2009

BUBUR CACA



BUBUR CACA

Bahan-Bahan
1200 ml air
800 ml santan pekat (dlm kotak)
300 gm keledek (dipotong dadu)
300 gm keladi (dipotong dadu)
½ tin jagung (whole kernel corn)
½ tin kacang merah ginjal (red kidney bean)
100 gm “bobo caca” (guntingan adunan tpg berwarna-warni)
2-3 sudu makan sagu biji
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
200 gm gula (boleh dikurangkan /ditambah ikut citarasa sendiri)
4 helai daun pandan (disimpul)

Cara:

Keledek dan keladi dikukus sebentar sehingga empuk.

Masak air di dalam periuk besar sehingga mendidih. Masukkan guntingan adunan tpg (bobo caca) dan masak sehingga ia lembut. Masukkan pula santan pekat, sagu biji, gula, garam dan daun pandan . Masak sehingga kuah mendidih dgn cara mengacau sekali- sekala agar kuahnya tak “pecah santan”.

Masukkan pula keledek, keladi, jagung dan kacang merah ginjal. Kacau rata dan masak sebentar (3-5 minit) sebelum dimatikan api. Hidangkan ketika panas atau setelah disejukkan dalam peti ais.

Nota :
Sejurus selepas bubur masak, kuahnya kelihatan banyak. Jangan bimbang kerana ia akan memekat setelah ia sejuk.

TOM YAM




Tom Yam merupakan sejenis sup yg terkenal bukan saja dari negara asalnya Thailand tetapi di seluruh dunia. Rasanya masam2 pedas dgn keharuman aroma dari herba yg digunakan seperti serai, daun limau purut, lengkuas, air limau nipis, sos ikan dan sebagainya.

Di negara Thai, sup tom yam ni selalu dimasak dgn menggunakan bahan utama seperti udang (tom yam kung), ayam (tom yum gai), ikan (tom yum pla), ataupun campuran makanan laut (mixed seafood) (tom yum talay atau tom yum po taek) dan cendawan – selalunya straw atau oyster mushrooms. Sup ini selalunya dihias dgn hirisan daun ketumbar.

Hah... yg atas tu adalah petikan dari Wikipedia yg telah saya terjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Saya rasa ramai yg dah tau camner nak buat sup tom yam ni. So di sini saya sekedar nak berkongsi ttg sup tom yam yg saya buat semalam. Jom lihat resipi dan cuci mata ya...




TOM YAM

Bahan-Bahan
1 ekor ayam, seberat 1.2 -1.3 kg (dibuang kulit & dipotong 12)

15 tangkai cili kering (direndam)
5 ulas bawang putih
1 cm halia
....... dikisar halus

8 batang cili padi (ditumbuk kasar)-boleh dikurangkan ikut citarasa
10 batang cili padi (utk dimasukkan sebiji-biji)
4 batang serai (dititik)
3 cm lengkuas (dititik)
1 biji bawang besar (dihiris kasar)
5-6 kiub pes tom yam
8 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
3 biji tomato (dipotong 2 atau 4)
1 – 1½ liter air (atau ikut citarasa)
1 sudu teh gula
garam secukup rasa (atau jika perlu)
80 -100 ml minyak utk menumis
1 batang lobak merah (potong ikut suka)
100 gm bunga kobis/broccoli
1 tin kecil button/straw mushroom (potong ikut suka)
1 tin jagung muda


Cara-cara

Panaskan minyak dlm periuk. Masukkan campuran cili kering, bawang putih, halia, serai, lengkuas dan cili padi (tumbuk) dan tumis hingga garing dan wangi. Kalau perlu bubuh sedikit air.

Masukkkan kiub pes tom yam, (hancurkan sedikit agar mudah larut), potongan2 ayam dan 1½ liter air. Bubuh sekali daun limau purut. Masak sebentar (kira-kira 8-10 minit) sehingga ayam ½ masak. Kemudian masukkan bawang hiris, lobak merah, cendawan, bunga kobis, jagung muda dan cili padi. Masak lagi sehingga ayam empuk.

Kemudian, masukkan tomato, gula, garam (jika perlu) dan air limau nipis. Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda dan tambahlah apa yg perlu. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar, kacau sebentar lalu matikan api.


Nota :
1) Saya tak gunakan sos nampla (ikan) krn penggunaan sos ikan ni optional.
2) Sukatan air yg diberi adalah sebagai garis pandu & jenis sayur-sayuran dan sukatannya tergantung kpd citarasa anda.
3) Anda boleh hidangkan sup ini dgn mee, kue teow atau pun bee hoon.

Sunday, February 08, 2009

KEK LAPIS MUHIBBAH



Terdapat beberapa versi Kek Lapis Muhibbah yg saya dapati pabila saya googled di internet. Saya kurang pasti pula samada resipi ini ada di dalam buku masak Puan Rabiah Amit. Tapi, rata-rata dalam pengamatan saya , kek lapis muhibbah ni mempunyai perisa strawberry, di samping bahan2 lain yg biasa seperti horlicks dan susu pekat. Di sini saya sertakan resipi yg saya tukil dari 2 sumber utk dikongsi bersama dan resipi (versi saya) yg telah saya olah dan saya gunakan utk membuat kek lapis muhibbah ini.


KEK LAPIS MUHIBBAH (versi bakar)
Sumber : http://resipimcik.blogspot.com/ ..thanks

Bahan:
10 biji telur
1 tin mentega (454 gm)
100 gm horlick
1 tin susu manis
1 tin gula halus (guna tin mentega)
2½ gelas tepung gandum (300 gm)
1 botol kecil jem strawberry

Cara:
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masuk telur satu persatu - gaul sebati dan rata
3. Masuk tepung - gaul sebati
4. Bahagi adunan kpd 2 bahagian
(a) satu bahagian campurkan dengan jemb.
(b) satu bahagian lagi campurkan dengan horlick dan susu
5. Bakar berlapis seperti kek lapis yang lain.


KEK LAPIS MUHIBBAH (versi kukus)
Sumber : http://www.rtb.gov.bn/

Bahan-Bahannya:
400 gm gula caster
200 gm horlicks
200 gm jem strawberry
200 gm susu cair
16 oz mentega
16 oz tepung gandum
10 biji telur ayam (putih dan kuning nya di pakai)
1 sudu teh essen strawberry emulco
pewarna rose pink dan kuning lemon
Acuan di gunakan 10x10x3 inci untuk 1 biji, 7x10x3 inci untuk 2 biji.

Cara membuatnya:
1) Mentega dan gula hendaklah di pukul sampai putih dan gebu, kemudian baru lah di masukkan telur satu persatu sampai habis, pukul lagi sampai sebati.

2) Masukkan pula tepung dan kacau lagi. Bila sudah semua sebati, boleh lah adunan tadi di bahagi dua bahagian, masing-masing di bubuh warna. (Sebelum memasukkan bahan sampingan nya terlebih dahulu, kurangkan yang satu bahagian tadi sebanyak 200 gram dan masukkan dalam bahagian yang satu tadi). Tujuan nya adalah bagi mengseimbangkan banyak kek tadi.

3) Dalam bahan yang lebih 200 gram hendaklah di masukkan jem, essen strawberry emulco dan warna pink rose dan adunan kedua yang sudah kurang tadi hendak lah di masukkan horlicks, warna kuning lemon dan susu ideal kemudian sebatikan.

4) Sediakan acuan dan masukkan adunan kuning tadi sebanyak 2 senduk nasi kemudia kukus. Bila sudah masak, masukkan pula adunan berwarna pik rose dan kukus lagi, buatlah seterusnya sampai habis di lapis berselang seli warna.





Dan di bawah ni adalah cara saya. Saya telah menggunakan 3 perisa jem utk membuat kek ini, tapi kalau anda ingin mengekalkan hanya perisa strawberry ok jugak lah. Jom lihat.



KEK LAPIS MUHIBBAH

Bahan-Bahan:
10 biji telur
500 gm mentega
½ sudu besar ovalette
100 gm horlick
1 tin (397gm) susu manis (boleh kurangkan kpd 300 gm)
200 gm gula halus (saya kurangkan drpd sukatan asalnya 400 gm)
300 gm tepung Hong Kong
60 gm jem strawberry
pewarna merah
1 sudu teh esen strawberry (optional)

60 gm jem nenas
pewarna kuning
1 sudu teh esen nenas (optional)
60 gm jem orange
pewarna orange
1 sudu teh esen orange (optional)

1 sudu makan chocolate emulco
1 sudu besar koko serbuk

Cara:

1. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang (kira-kira 5-6 minit).

2. Seterusnya, masukkan telur satu-persatu dan pukul lagi.

3. Kemudian, masukkan susu pekat dan gaul/kacau. Kalau gunakan mixer, dgn speed yg paling rendah.

4. Akhir sekali, masukkan tepung dan horlicks sedikit sedikit hingga habis sambil gaul rata dgn senduk atau gunakan mixer.

5. Bahagi adunan kepada 4 bahagian. 3 bahagian dgn sukatan 8 senduk adunan setiap satu. Yg 1 bahagian lagi mempunyai 12 senduk adunan.

6. Bubuh jem strawberry, nenas dan orange pada 3 bahagian ini beserta pewarna & esennya sekali. kacau rata. Yg 1 bahagian lagi dibubuh chocolate emulco & serbuk koko. Gaul/kacau rata.

7. Alaskan loyang 9"x6"x3" atau 8"x8"x3" dgn kertas tracing & griskan dgn sedikit mentega pada dasar dan keliling loyang. Panaskan ketuhar sebentar pada suhu 180 darjah sebelum anda membakar kek lapis ini.

8. Lapisan pertama -gunakan api atas + bawah, bubuh 2 senduk adunan cokelat dan bakar sehingga masak.

9. Lapisan kedua sehingga akhir, gunakan api grill jer dgn suhu kurang lebih 200-210 darjah (atau ikut suhu oven anda). Jumlah lapisannya sebanyak 18 lapis. Setiap lapisan memakan masa lebih kurang 5-7 minit.


Nota:
Anda boleh menyesuaikan kek ini dgn perisa dan pewarna yg anda suka.


Tuesday, February 03, 2009

KEK LAPIS HOLIDAY INN


Did this Kek Lapis Sarawak last night. Resipi ini saya tukil dari buku pakar kek lapis Sarawak yg tersohor Puan Rabiah Amit. Saya cuma kurangkan sedikit sukatan gulanya. Utk penggemar kek2 lapis, this is quite easy to do and you won't go wrong. You may wish to give it a try. All the best.



KEK LAPIS HOLIDAY INN

Bahan-Bahan A
14 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gm tepung Hong Kong
250 gm gula halus (saya gunakan 220 gm)
1 sudu makan ovalette

Bahan-Bahan B
300 gm mentega
4 sudu besar susu pekat manis
75 gm susu tepung
1 botol kecil jem nenas (saya gunakan 200 gm)

pewarna makanan hijau, kuning dan merah

Cara:


1. Pukul Bahan A hingga kembang (kira-kira 8-10 minit).

2. Pukul Bahan B hingga sebati (kira-kira 5 minit).

3. Kemudian campurkan Bahan A dan Bahan B lalu gaul hingga rata.

4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Gunakan loyang berukuran 8 x 8 x 3½ inci. Lapiskan warna hijau, kuning, merah dan warna asal dgn setiap lapisan empat sudu makan adunan.

5. Ulangi proses ini hingga habis.



Nota:
Saya bahagikan adunan kpd 4 bahagian dgn setiap bahagian mengandungi 8 senduk adunan (senduk bujur yg biasa saya gunakan utk membuat kek lapis). Setiap lapisan saya gunakan 2 senduk; 1 warna dapat 4 lapisan. So, keseluruhannya, 16 lapisan. Saya gunakan loyang berukuran 9" x 6" x 3"


Monday, February 02, 2009

ROTI COLEH & SHAMEEM KAMBING/LEMBU



Roti Coleh ini saya rasa tergolong dalam senarai roti seperti capati, puri, roti mariam, bhatura dan yg lain2 yg "sewaktu dengannya". Resipi ni dah lama dalam simpanan dan telah beberapa kali saya membuatnya pada masa lalu. Pada pertama kali saya mencuba dgn mengikuti 100% resipi asalnya, it was a not much of a success. So, saya olahkan sedikit and come up with the recipe below. But of course, tak semua resipi tu perfect & kadang2 tu kita kenalah adjust a bit here & there. Kpd anda yg ingin mencuba, silakan.


ROTI COLEH

Bahan-Bahan:
400 gm tepung gandum
2 sudu makan tepung naik sendiri
120 gm tepung semolina (suji)
300-350 ml tairu
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
secukup minyak utk menggoreng

Cara:
Satukan tepung gandum, tpg naik sendiri, tpg suji dan garam. Gaul hingga rata.
Kemudian masukkan tairu sedikit-sedikit ke dalam adunan tepung dan uli sehingga menjadi adunan yg lembut. Perap adunan selama kira-kira 3 jam.

Ambil kira-kira 60gm adunan (atau ikut citarasa anda), canai nipis lalu digoreng hingga kekuningan. Hidangkan dgn lauk kheema daging atau pun SHAMEEM KAMBING/LEMBU (resipi dibawah)
Nota:
Roti Coleh ini enak dimakan ketika hangat. Kalau dah sejuk, seperti roti capati, dll, tekturnya akan 'keras'/liat sket. Dan, jika anda tak gemar dgn tpg suji, tukarkan saja dgn tepung biasa - iaitu, gunakan tepg gandum sebanyak 520 gm.




SHAMEEM KAMBING/LEMBU

Bahan-Bahan A
1 kg daging kambing atau lembu- potong ikut suka
3 biji bawang besar – dihiris halus, dijadikan bawang goreng
(minyaknya diketepikan utk digunakan lagi )
2 sudu makan minyak sapi
1 jari halia (ditumbuk/kisar)
3 ulas bawang putih (ditumbuk/kisar)

Bahan B
3 biji tomato didadu
2 btg lada merah dibelah dua
3 btg lada hijau dibelah dua
1 sudu makan tomato puri
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan rempah beriani
3 sudu makan tairu
40 gm badam/gajus dikisar
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
1 pokok daun pudina
2 pokok daun ketumbar
2 cawan air (atau secukupnya)
1 sudu teh gula (optional)
garam secukup rasa

Cara:
Satukan Bahan B dalam sebuah bekas dan ketepikan.
Gunakan 1/2 cawan minyak bekas menggoreng bawang , tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging dan minyak sapi. Kacau rata.

Kemudian, masukkan Bahan B, kacau rata dan masak sehingga daging 3/4 empuk selama kira-kira 45 minit. (Kalau guna pressure cooker abt 25-30 min). Kacau sekali sekala agar daging/rencah tidak hangit.

Setelah itu, masukkan bawang goreng , kacau rata dan masak sehingga daging empuk dan kuahnya pekat. Setelah daging empuk, kecilkan api dan biarkan sehingga minyaknya naik.
Enak dimakan dengan nasi atau sebarang jenis roti.


Nota:
1) Kalau nak senang/ringkas, gunakan bawang goreng siap-sedia sebanyak kira-kira 6-8 sudu makan.
2) Sukatan minyak jika kurang, boleh ditambah sedikit.


TONGSOUFFLES

Hi & Salam semua. Maaf kerana lama tak update blog. Lately not very much in the pink of health so..I guess I'll take little rest. Otherwise I see stars all over heheh...

OK, back to food issue ya.. Semalam , saya buat sejenis cucur/cikodok/jemput2- whatever you may call them! Resipi yg saya tukil dari akhbar (lama dah, tak capture pun tarikh atau penyumbangnya...) mmg dah lama ada kat simpanan tp baru ni nak mencuba. Nampak mcm senang dan menarik tp as I go along, hampir2 nak abandon ship. Maklumlah kdg2 resipi yg diberi tu, tak menjadi... So selepas sedikit adjustment, this is the recipe yg saya boleh share dgn anda. Rasanya not bad cuma agak "rich" dgn keju dan menteganya. Btw, jangan ditanya camner juadah ni mendapat namanya yg unik tu! Kalau nak cuba, silakan.



TONGSOUFFLES

Bahan-Bahan:
400 gm air
280 gm tepung gandum
250 gm daging cincang
100 gm mentega
50 gm keju parut
3 biji telur
½ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih
2 tangkai daun sup/bawang atau daun ketumbar
2 batang lada merah (hiris)
minyak utk menggoreng

Cara:
Masak mentega, air dan daging hingga mendidih. Masukkan garam & lada putih lalu gaul hingga rata. Alihkan adunan dari dapur dan biarkan sebentar (5-10 minit).

Kemudian, masukkan telur sebiji-sebiji sambil dikacau/gaul rata-rata. Masukkan pula daun sup/bawang, lada merah hiris, tepung gandum dan keju parut. Gaul hingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali dan gorenglah adunan seperti menggoreng jemput-jemput. Toskan di atas kertas serap minyak. Hidangkan panas-panas dgn sos cili kegemaran anda. Hidangan ini sesuai sebagai sarapan atau jamuan petang.




Nota:
Konsistensi adunan ni seperti adunan cucur. Kalau adunan anda terlembik, bubuh sedikit tpg lagi.