Friday, February 29, 2008


Did this simple cupcakes tonite. The actual recipe calls for fresh cherries but I substituted for cranberries and prunes.


150 gm butter
(plus a bit more for greasing the moulds)
150 gm castor sugar
2 eggs
200 gm self-raising flour (I used HongKong flour)
125 ml milk
1 tsp baking powder (Iused 1 1/2 tsp)
50 gm dried cranberries
50 gm pitted prunes (diced)

Preheat oven to 180 degrees C. Butter all the cupcake moulds. You could also butter paper moulds to stand inside the cupcake moulds. Place the butter and sugar in the bowl of the food processor or mixer and cream together. Beat the eggs in one at a time, then add milk. Don’t worry if the mixture appears curdled, it will turn out creamy again at the next stage. Sift flour and baking powder into a separate bowl and fold in the mixture half at a time. If you are using a food processor, transfer the mixture into a bowl and fold in the cranberries and prunes by hand (I just used a ladle to mix it). Spoon the mixture into the cupcake moulds until they are filled up to abt 2/3 or ¾ of the moulds. Smooth the the surfaces. Place in the oven and bake for about 20-25 minutes until it is golden brown in colour.

Thursday, February 28, 2008


I've not been in the pink of health lately. So, masih tak berapa sihat nak indulge in culinary activities. Maaf jika blakangan ini tak banyak updates. Anyway, for today, I just wanna share what my other half cooked for dinner. I'm pretty much thankful to her for preparing this noodle which has always been one of my family's favourite. "Thank You my Dear". As for the recipe, saya belum lagi sempat nak take note of the sukatan yg tepat, main "campak2" jer! Kalau nak cuba, saya catitkan serba sedikit mengenainya. Insya'allah next time jika saya buat, akan saya berikan resipi yg tepat.


1 1/2 kg mee kuning (cuci dan toskan)
300 gm sawi (potong ikut suka)
1 btg lobak merah (hiris)-optional
2 biji bawang besar (hiris bulat, goreng sebentar)
3-4 ulas bawang putih - tumbuk
3-4 ulas bawang kecil - tumbuk
sedikit serbuk lada putih
sedikit gula (abt 1-2 sudu teh)
garam secukup rasa
kicap manis (abt 1/4 botol besar)
minyak utk menumis

daging lembu (abt 500 gm, hiris nipis & rebus dgn 1 1/2 liter air)
secukup udang (bersihkan, tinggalkan ekor jer)
fish cake (hiris)
crabstick (potong ikut suka)
cendawan butang (hiris)-optional
telur burung rebus (optional- ni isteri I yg pandai2 taruk, nak lawan tokeh gak!)

Rebus daging lembu dgn air di dalam periuk hingga daging empuk. Ketepikan. Kita akan memerlukan stok dari rebusan daging ini utk membuat kuahnya.

Di dalam kuali besar, panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang kecil tadi hingga garing. Kemudian masukkan sedikit air rebusan tadi. Selanjutnya, masukkan hirisan lobak merah, sawi, cendawan, udang, fish cake, crabstick dan daging. Kacau sehingga sayur empuk.

Kemudian masukkan lebihan stok air daging tadi bersama mee, kicap manis, gula, serbuk lada putih dan garam. Sesuaikan rasanya, jika perlu boleh tambah lagi air. Jgn terlalu manis atau masin. Akhir sekali, masukkan gegelang bawang yg telah digoreng tadi dan juga telur burung. Mee Jepun ini sedap dimakan dgn lada hijau jeruk.

Mee Jepun ini ala-ala mee kicap dgn menggunakan stok daging lembu sebagai asas utk kuahnya. Sesuaikanlah rasanya dgn citarasa anda. Anda bebas utk menggunakan bahan2 perencah yg anda suka seperti daging, udang, sotong, dll.

Actually, cara kami menghidangkan Mee ini ialah, kami sediakan kuahnya bersama daging dahulu. Bahan2 lain kami tidak campurkan. Bila nak makan barulah kami ambil secukup kuah kicap tadi, panaskan dalam kuali dan masukkan bahan2 sprti lobak merah, sawi, udang, fishcake, dll. Kemudian masukkan mee dan gaul rata.

Kenapa kami gelarkan 'Mee Sukiyaki'? entah eh..sbb arwah ibu saya yg berkata demikian. Yg pasti, enak...

Sunday, February 24, 2008


Have been feeling really lousy lately due to the flu which I'm having now. Was on mc , not well enough- I took my own leave to rest. Came back to work next day, ok. Day after, lethargic again. I guess the flu virus is 'in the air' lately. Alas Sunday, thought would be able to rest right? NO, wrong. Got to come back for OT. Wish someone could rescue me and willing to 'earn' the OT pay. It was not to be though. Well, I have to put up a brave and 'healthy' front arr- anyway, 6 hours isn't that bad..

Was home before the Asar prayers. As my other half is not cooking today, me and my big mouth had earlier promised I'll whip up some easy food for dinner. So after prayers, I started preparing for a really simple food- Roti Bawean. Even the mandatory sambal tumis was also omitted. My other half was kind of concerned. "Never mind lah, you dont have to cook. You're not well either". But I guess, I need to fulfill my promise as she kept her part - she already boiled the potatoes. So, in 1 hour's time, it was ready. The recipe is simple, which I have came across in one of our local cook book but with a little modification.

Btw, me also having problems with my pc. Can't really make out whether it was a virus attack or something else. Izad or Lela- if you're reading...SOS plse!!


Bahan-Bahan Kulit
650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
½ sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam

Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

Bahan Inti
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa

Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.

Cara Membuat Roti Bawean (2)
Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.

Monday, February 18, 2008


I have always been fascinated (if not mesmerised) by the beauty of Layered Cakes whether the normal types or the Sarawakian Layered varieties. I always envy those who really have the time, patience and skills in doing these cakes. However so, to do the Sarawakian Layered Cakes, one really need to be equipped with the right utensils/appliances especially the various sizes of cutters. This will definitely help to churn out nice and beautiful cakes, without any doubt!

I'm for sure, have not reached those standards yet, not even near that...heheh, but I'm always willing to try though. To prove that, I did Kek Lapis Seri Balas yesterday. I came across the recipe from Forum Cari and if I'm not mistaken, the contributor is KakPahSherry at . Thanks Sis!

Baking this layered cake is very time-consuming, and tedious too without the privilege of having the right and/or required appliances. So, its just like... OK, I'll do it with whatever things I have- ruler, tapes, knifes (flat or serrated), etc, etc. Along the way, I'm also prepared to "abandon ship", just in case, I couldn't "weather the storm". Alas, I managed to bake a cake, decent enough to justify the time and effort I've put in.

I'll post the recipe here and also some pics of my 'hardwork' instead of "artwork", sigh.... I actually did 70% of the original recipe and therefore, the recipe attached has been edited accordingly and in Malay though. I also did not follow the colour rule. I just chose the colours I fancied. Anyway, don't laugh K! We learned from mistakes and... as the saying goes, "practice makes perfect". Hopefully, I can do better next time.

Bahan A:
7 biji telur (ambil 3 biji putihnya)
120 gm gula kastor (boleh kurangkan kpd 100 gm)
150 gm tepung hong kong
¾ sudu makan ovalet
35 ml air sejuk

Bahan B:
225 gm mentega
3 sudu makan susu pekat manis
160 gm sekaya
1 sudu teh esen vanilla

Jem (sebarang perisa) utk melekatkan kek

Cara Membuat Inti Kek:
Pukul semua Bahan A dengan kelajuan tinggi hingga pekat (kira-kira 6-8 min). Pukul Bahan B hingga putih/kembang. Satukan kedua-dua Bahan A & Bahan B. Gaul hingga rata. Adunan ini cukup utk memberikan anda 8-9 lapisan (dgn 1 lapisan menggunakan 2 senduk besar). Bubuhlah pewarna yg anda sukai.

Dengan menggunakan acuan 8"x8"x2", bakarlah inti kek ini selapis-selapis dgn warna yg anda telah pilih dgn suhu lebih kurang 180 darjah Celsius sehingga selesai semua lapisan tersebut. Kemudian sejukkan dulu sebelum anda memotongnya dalam bentuk segitiga mengikut ketinggian kek tersebut.
Cara Membuat Lapisan Atas & Bawah:
Adun satu lagi Bahan A & B. Kali ini bahagikan kepada 2 bahagian dgn warna asal. Bakar lapisan kek (bahagian bawah) sebanyak 5-6 lapisan (satu lapis abt 2 senduk). Kemudian bubuh Inti Kek yg telah anda potong tiga-segi dan susun tadi di atas lapisan bawah kek dgn menggunakan jem. Seterusnya, bakar lapisan atas kek bermula dari permukaan inti kek tadi, sebanyak 5-6 lapisan lagi. Guna acuan 7½" x 7½" x 3". Kepanasan suhunya juga sama seperti tadi, iaitu 180C.

Nota Dari Saya:
1) Gunakan jem yg cerah warnanya seperti peach, orange atau apricot. My mistake was, I used raspberry jem yg gelap warnanya (bukan apa- sbb nk clear stock). Tu pasal bila dipotong, kek saya kelihatan comot!!

2) Saiz acuan/loyang membakar Inti Kek mestilah besar sedikit daripada loyang membakar lapisan atas dan bawah kek kerana selepas inti kek siap dibakar; bila sejuk, ianya akan mengecut sedikit dan just nice utk dimuatkan dalam loyang lapisan atas/bawah yg kecil sedikit.


Batura merupakan sejenis makanan kaum India/Pakistan yg enak dan dapat dinikmati di restoran2 India yg menjual pelbagai hidangan seperti Thosei, Capati, Idli dan lain2. Bahan-bahan asas yg digunakan adalah seperti tepung, susu, tairu (yoghurt), minyak sapi dan yis atau bic of soda. Semalam, saya mencuba resipi Batura yg mmg telah lama ada dlm simpanan. Ianya bersumber dari Chef Tania, seorang chef tempatan (Thanks Chef! ). Berikut adalah resipinya:

400 gm tepung gandum
120 gm susu cair
100 gm minyak sapi
½ sud uteh garam
1 sudu makan yeast segera
3 sudu makan tairu
½ sudu teh bacom A100 (sejenis pemangkin)- saya gunakan bread improver
1 sudu teh baking powder
secukup minyak jagung utk menggoreng (saya guna minyak biasa)

Satukan kesemua bahan dan uli hingga rata. Kemudian perap doh selama 10 minit.
Selepas itu, ambil secukup doh, canai setebal 5 mm ( ½ cm) dalam bentuk bulat atau bujur.
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan sekeping doh tadi perlahan-lahan ke dalamnya.
Teruskan menggoreng hingga kekuning-kuningan dan masak.
Angkat dan toskan. Hidangkanlah bersama Keema Madras.

350 gm daging lembu atau ayam (kisar)
2 biji kentang (potong dadu)
2 biji tomato (potong dadu)
1 cawan sayur campur (mixed vege)
beberapa tangkai daun ketumbar
2 biji bawang besar (potong dadu)
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 sudu makan garam masala (saya gunakan 1 sudu makan)
4 sudu makan rempah kari daging (tumis bersama halia, b.putih)

Tumbuk halia dan bawang putih hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk ini hingga garing. Masukkan bawang besar serta garam masala dan terus menumis hingga bawang layu. Masukkan daging cincang, kentang dan tomato. Tuang air secukupnya dan masaklah hingga daging dan kentang empuk. Akhir sekali, masukkan garam dan sayur campur. Masak hingga kuahnya agak pekat.

Pemerhatian Saya:
1) Resipi Batura ni mmg sedap cuma.. agak muak sedikit kerana penggunaan minyak sapi yg agak banyak – 100 gm bagi 400 gm tepung. Mungkin, percubaan seterusnya, saya akan kurangkan sukatannya atau gunakan 50 gm minyak sapi + 50 gm minyak jagung/biasa.

2) Oleh kerana susu cair/sejat pun agak lemak, mungkin anda boleh gunakan susu segar atau susu rendah lemak.

3) Oleh kerana tidak terbiasa dgn pengunaan garam masala, saya telah ubah sedikit resipi keema ini dgn menambah serbuk rempah kari ke dalamnya.

4) Di negara India/Pakistan, Batura juga dimakan dgn hidangan Chana Masala iaitu sejenis lauk yg diperbuat dari kacang kuda.

Cuba lihat ......... demonstrasi masakan ini.

Wednesday, February 13, 2008


This afternoon, we had epok-epok sardin for tea-break. Did a small quantity just about enough for the five of us. The dough yielded 10 big pieces of epok-epok/karipap which I filled with cooked sardines and one big circular epok-epok which has egg in it. So, let's see the pics and the recipe as well.

Karipap/ Epok-Epok Sardin

400 gm tepung gandum
2 sudu makan majerin planta
40 ml minyak masak .......(majerin dicairkan & campur dgn minyak masak)
150 ml air hangat
½ sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Masukkan tepung ke dalam sebuah mangkuk besar. Tuang kedua minyak & majerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit, sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Buatlah bebola-bebola mengikut saiz yg anda perlukan. Kemudian canai, bubuh inti dan kelim kemas-kemas. Goreng dgn kaedah terendam (deep frying) dgn api yg sederhana. Angkat dan toskan atas kertas serviette.

Inti Sardin
1 tin sardin (kalau nak sedap, gunakan Ayam Brand)
3 biji bawang besar (hiris)
2 sudu makan cili kering kisar
1 batang cili merah (hiris)
1 batang cili hijau (hiris)
½ sudu teh gula
secubit garam
jus dari ½ biji limau kasturi
2-3 sudu makan minyak utk menumis

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis separuh dari bawang hiris. Masukkan cili kisar dan kacau lagi hingga garing. Masukkan pula sardin dgn sedikit jer sos tomatonya, lebihan bawang hiris tadi dan juga cili hijau dan merah. Kacau rata tapi pastikan ikan jgn terlalu hancur/lumat. Biarkan kasar-kasar sedikit. Akhir sekali, masukkan garam, gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat dari api.

Inti Telur
1 biji telur
1 biji bawang besar
sedikit hirisan cili merah & cili hijau
secubit garam & serbuk lada putih.
(Kacau semua bahan2 di atas)

Cara Membuat Epok-Epok Telur
Ambil satu bebola adunan yg besar dan canai leper membulat. Buat lagi utk bebola yg kedua. Ambil satu piring yg agak mungkum (gunakan saiz yg sama dgn lebar adunan yg telah dicanai tadi). Ambil satu adunan kulit epok-epok yg telah dicanai tadi dan taruk atas piring yg digunakan. Bubuh inti telur yg telah disiapkan. Ambil adunan kulit epok-epok yg kedua dan tutupkan dgn teliti ke atas inti telur tadi. Cantumkan kedua-dua kulit epok-epok itu dgn kemas dan kelimlah sekelilingnya. Goreng dgn minyak yg banyak. Setelah nasak, angkat dan toskan.


Bingka Beras adalah salah satu di antara kuih feberet saya waktu kecil2 dulu. Kat sini, selalunya kuih bingka beras dibuat dgn menggunakan gula melaka utk mengenakkan lagi rasanya. Dah lama rasanya saya tak membuatnya. So, smlm saya membuat seloyang kecil kuih ni. Resipinya lebih kurang sama dgn yg terdapat di beberapa lelaman internet/blog. Cuma saya ubah-suaikan sedikit mengikut citarasa saya. Jom, cuba resipi ini !


1¼ cawan (abt 150gm) tepung beras*
60 gm gula melaka*
120 gm gula pasir* (kurangkan sedikit jika anda penawar)
350 ml santan pekat*
450 ml air*
½ sudu teh garam atau secukup rasa*

1 helai daun pandan (disimpul)

1. Masukkan semua bahan * kedalam bekas lalu dikacau hingga rata.
2. Kemudian tapis kedalam sebuah periuk dan masukkan daun pandan.
3. Masak/kacau di atas api sehingga adunan pekat dan licin.
4. Tuang ke dalam loyang yg telah disapu minyak pada dasar dan keliling loyang.
5. Bakar di dalam oven sehingga masak dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 50 minit - 1 jam.

Kekadang tu bila dah cukup waktu memasak, bila dikeluarkan loyang dari oven, kuih kelihatan 'bergoyang-goyang' seperti belum masak. Jgn bimbang, bila sejuk nanti, texture kuih akan mengeras sedikit tapi tetap lembut.

Monday, February 11, 2008


Semalam mlm buat kek tapak kuda atas request dari anak-anak. Untuk resipinya, sila rujuk pada posting ini

Sunday, February 10, 2008


Resipi bubur suji ni, telah pun saya kongsi bersama ramai kengkawan. Alhamdulillah, ramai yg telah berjaya membuatnya. Buatnya tak susah, bak kata kanak-kanak- "chicken jer!" Anda ikut dgn teliti caranya, Insya'allah jadi lah bubur suji ni. So, kat sini saya catatkan lagi resipinya agar anda tak perlu susah-susah menyemak posting asalnya yg kalau tak silap saya bertarikh 31 Disember 2007. Jom, tengok sekali lagi resipinya dan gambar-gambar terbaru bubur suji ini.


Bahan bahan:-
350 gm tepung suji

1350 ml air
1 tin besar susu cair/sejat
½ botol air mawar (boleh kurangkan sedikit)
300 gm gula
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
sedikit pewarna kuning (optional)
secukup kismis- abt 150 gm
(digoreng dgn sedikit minyak sapi, diketepikan)
secukup badam-abt 50 gm
(dibuang kulit, hiris memanjang, digoreng hingga kekuningan)
secukup gajus-abt 150 gm
(digoreng hingga kekuningan, separuh dicincang kasar2, separuh dibiar sebiji-sebiji)

1. Masukkan suji, air, susu cair & gula ke dalam sebuah periuk besar dan kacau hingga sebati.
2. Masak di atas api yg sederhana sambil dikacau-kacau agar suji tidak bergentel.
3. Setelah suji pekat, masukan air mawar, minyak sapi, pewarna kuning, garam, sedikit kismis goreng dan gajus cincang.
4. Pastikan adunan suji tidak terlalu pekat sbb kalau ia sejuk akan menjadi lebih pekat. Tambah sedikit air jika perlu. Setelah itu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Cara Menghiaskan Suji
1) Bubuh suji ke dalam bekas-bekas kecil (ataupun saiz mengikut citarasa anda).
2) Taburkan sedikit kismis goreng, hirisan badam goreng dan gajus.
3) Akhir sekali bubuh ceri ditengah-tengah.

Nota: Untuk acuan yg saya gunakan itu, kita dapat menghasilkan kira-kira 24 bekas suji


Hari ni Ahad- pagi-pagi me & wife dah ke Geylang Serai. Bukan nak ke pasar; saja pergi bersarapan dgn orang rumah (ni dah jadi macam hobby saya hujung minggu!) -btw, kalau terjumpa kami di Geylang, jgn lupa sapa tau.. heheh.. Menyentuh soal stok barang-barang pasar, phew! penuh dah satu freezer! Mintak ampun, jangan ditambah lagi.

Setelah pulang, saya hanya siapkan kue teow goreng (cara Melayu) jer! Oleh kerana anak2 pun bangun lewat, kira-kira untuk santapan brunch laa. So, here's the pics and the recipe which I'm sure ramai dah tau buat pun! Betul kan?


1 kg kue teow
20 sen taugeh

8-10 sudu makan cili kering kisar
10 batang cili padi (kurangkan jika mahu kurang pedas)
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu makan bumbung udang kering (rendam)
(kisar semua bahan2 ini)

150 gm daging (hiris kecil2-rebus hingga empuk)
2-3 keping fish cake (hiris)
beberapa batang crab stick (potong kecil)
5-6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tomato
2 biji tomato (belah 4 atau 6)
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
sedikit daun sup/bawang (hiris)
telur dadar, bawang goreng
minyak secukupnya

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 kisar hingga garing. Kemudian masukkan garam dan gula. Kacau rata lalu masukkan pula daging, crab stick dan fish cake. Masukkan pula kue teow dan taugeh. Gaul lagi hingga sebati. Bubuh kicap manis dan sos tomato, gaul. Sesuaikan rasanya mengikut selera anda. Tambahlah apa-apa yg perlu. Seterusnya, masukkan tomato dan sedikit daun sup/bawang. Gaul rata dan bolehlah diangkat. Semasa menghidangkan kue teow, taburkanlah hirisan telur dadar, daun sup/bawang, bawang goreng dan sepotong-dua limau kasturi. Selamat bersantap!

Friday, February 08, 2008


Roti wholemeal kat dapur tu dah beberpa hari tak disentuh. Nak dibuang sayang- rezeki! Teringat waktu dulu2 buat sejenis cucur ataupun jemput-jemput roti. Jadi, daripada terbuang begitu saja, baik roti tu dijadikan hidangan sarapan pagi. So, here it is!


14 keping roti (wholemeal atau plain white bread)-koyak2kan menjadi kepingan kecil
8-10 sudu besar tepung jagung
1 ½ cawan air
½ cawan susu cair
3 biji telur (saiz besar)
80 gm isi ayam (potong dadu kecil2)
80 gm udang sederhana (buang kulit dan cincang kecil)
2 batang cili merah (potong kecil2)-kurangkan jika tak mahu pedas
1 biji bawang besar (dadu halus2)
50 gm jagung (whole kernel corn)
sedikit daun sup/bawang (hiris)
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Tuang air dan susu cair lalu biarkan sebentar supaya air/susu meresap ke dalam roti. Pastikan kesemua kepingan roti itu telah diresapi air/susu. Kemudian masukkan telur, isi ayam, udang, cili merah, bawang, jagung dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. Akhir sekali, masukkan garam, lada putih serbuk dan tepung jagung. Gaul lagi sehingga adunan sebati. Jikalau adunan cair, tambahkan sedikit roti atau tepung jagung. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa. Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.

Thursday, February 07, 2008


Terlebih dulu, nak mintak maaf dgn kak hanieliza ya, kerana terlambat pi amik award yg dianugerahkan pada saya. Oversight pun ya sbb blakangan ni banyak urusan lain yg harus diberi perhatian. Anyway, mekasih bebanyak2 kak liza di atas ingatan anda. Apa pun, selagi ada yg nak jenguk kat blog saya ni dan selagi kesihatan/kesejahteraan masih diberiNya kpd saya, Insya'allah akan saya teruskan berkongsi dgn anda semua.

OK, bagi anda yg belum mengenali kak liza, meh pi jenguk kat 2 dapur beliau di atau Terdapat pelbagai resipi menarik yang pasti dapat menepati citarasa anda semua. Jom!

Wednesday, February 06, 2008


Kami makan malam tadi dengan sejenis juadah yg ringkas. Dah lama saya tak membuatnya. It's quite filling though. Namanya juga agak unik - Daging Sayur Markono, tapi jangan ditanya kenapa namanya sedemikian. Mungkin kerana bahan yg digunakan mengandungi daging, sayur dan makaroni tapi mengapa 'markono'? Ahah...maybe si pencipta resipi orang Jawa kot!! jadilah 'markono'!!! heheh.. Walau apapun, it's very nice (at least to my taste bud). Kalau nak cuba, silakan.


500 gm daging cincang
4 sudu besar rempah kari
4 ulas bawang putih
2 sm halia
( satukan bahan-bahan ini )

3 biji bawang besar potong dadu
600 gm kentang (potong dadu dan rebus hingga empuk)
2 biji tomato – potong bulat2 (optional)
1 tin kecil cendawan butang (potong kecil-kecil)- saya lupa nak taruk!
100 gm mixed vegetables (sayur campur)
100-150 gm makaroni (rebus hingga empuk)
10 biji telur (kocok sedikit dan bubuh sedikit garam)
½ botol sos tomato
½ botol sos cili
30 sen daun sup/daun bawang (hiris)
2 batang cili merah (hiris)
sedikit mentega utk menumis daging
100 gm keju parut (cheddar atau mozarella)

1. Panaskan mentega dan goreng bawang hingga layu lalu diangkat. Ketepikan

2. Kemudian masukkan pula daging cincang yg telah digaul dgn rempah kari, halia dan bawang putih tadi. Bubuh sedikit air jika perlu dan taruk sedikit garam dan masak sehingga daging empuk dan kering sedikit.

3. Alas aluminium foil di dalam loyang berukuran 8”x 8” dan sapukan dasar dan kelilingnya dgn mentega.

4. Taburkan ½ bahan kentang dan makaroni lalu diratakan. Kemudian bubuh ½ bahagian daging ke atasnya dan tabur rata separuh bahagian cendawan, sayur campur, bawang, tomato dan keju parut. Seterusnya bubuh sedikit daun sup/bawang dan hirisan cili merah. Kalau suka boleh bubuh sos tomato dan sos cili.

5. Ulang sekali lagi proses ini utk separuh lagi bahagian kentang, makaroni dan bahan-bahan yg lain.

6. Akhir sekali, jiruskan telur ke atasnya dan biarkan kira-kira 10 minit sebelum dibakar selama kira-kira 1 – 1 jam 15 minit dgn suhu 170 -180 darjah Celsius.

7. Daging sayur markono ini enak dimakan bersama sos cili.


Ok, as I had mentioned earlier, last night I baked 2 lapis cakes- one fr my colleague and another one for hmmm.... for fun I guess. No lah, actually I'm bringing some for sharing with my colleagues. So, here it is.

Kek Lapis Horlicks

10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum (saya gunakan tpg HK)
200 gm Horlicks
1 tin susu pekat (397gm)

Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung dan horlicks. Kacau/gaul rata-rata. Bakar dgn suhu abt 200 darjah Celsius (api grill je) selapis-selapis hingga selesai.

Kek yg dibawah ni pula request dari teman sekerja, Kek Lapis plain jer. Tak mau taruk apa2 agar anak2 beliau dapat sama2 menjamu selera. Oleh kerana tempahan orang, tak dapatlah saya "bedah-siasat" kek tu utk melihat isi dalamannya, heheh...


As I'm in the afternoon shift today, I'm a little free today. So I managed to prepare a simple breakfast of nasi goreng - sempoi jer! Main campak2 je bahan-bahan ikut suka hati.

Nasi Goreng
secukup nasi yg telah dimasak (kira-kira 1 1/2 tin susu beras)
2 batang cili merah
15 batang cili padi (boleh kurangkan jika mahu kurang pedas)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
2 sudu makan udang kering (rendam sebentar)
sedikit minyak dan minyak sapi (optional)
garam secukup rasa
Tumbuk semua bahan-bahan ini.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk sehingga garing. Masukkan garam dan kacau rata. Masukkan pula nasi masak tadi dan gaul rata. Hidangan siap utk disantap!!


Kelihatannya sekarang ni, sibuk rakan bloggers hadiah/menghadiahkan Award. Perasan juga saya ttg kehadiran award2 tu di alam blogging, kebelakangan ni. Namun tak terfikir pula ada yg nak beri saya award ni. I guess I just go with the flow lah. Seperti tag-mentag sesama bloggers dulu - suka-suka jer, heheh..

Of late, I feel as if I really don't have the time and energy to continue blogging. Pernah juga terlintas nak pencen dan 'tutup kedai' jer! Kerana kasihan, bila ada yg mengunjungi my blog tp takde updates. Hampa kot... Maybe age is catching up; or health is getting in the way, perhaps. Anyway, I see how it goes lah..

So, back to the Awards. I wish to thank Ah Mat Gebu and KakMon for 'bestowing' me the following two awards:

Drpd Ah Mat Gebu

Drpd KakMon

Terima kasih di atas ingatan anda ya. Nevertheless, I always remind myself the reason why I created this blog. I sincerely wanted to share whatever little knowledge I have with the rest. It gives me great satisfaction when someone feedback that he/she had successfully tried what I have shared here. Your Doas really brighten up my day.

Btw, saya baru selesai buat 2 biji kek lapis - satu utk rakan sekerja manakala lagi satu buat makan jer (or maybe nak bawak pi ofis share dgn kawan2). Nasib baik I didn't really take orders! Penat lerr berdiri 3-4 jam depan oven. I'll update it later.

Monday, February 04, 2008


Kuih Bakar Ubi ini adalah satu lagi jenis kuih-muih tradisional yg masih digemari ramai sehingga kini. I've done it before and had posted the recipe in my earlier posting. Utk tidak menyusahkan anda mencari2 resipi tersebut, saya catatkan lagi resipinya di sini. Cuma saya ada membuat sedikit perubahan dlm sukatan cecairnya iaitu saya menggunakan campuran santan pekat dlm kotak, air dan susu sejat.

1 kg ubi parut (perah dan buang semua kanjinya)
400 ml santan pekat (santan kotak)
200 ml air
50 ml susu sejat (evaporated milk)
260gm gula
4 biji telur (saiz besar) –kacau sedikit
1 sudu besar minyak sapi atau mentega
1 sudu teh vanilli
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning

Peraturan :
Satukan ubi parut dan gula dalam sebuah mangkuk besar. Masukkan minyak sapi dan telur, lalu gaul rata bahan-bahan ini. Kemudian masukkan campuran santan, susu sejat & air sambil di kacau terus sehingga sebati. Bubuh garam, vanilli dan pewarna kuning. Gaul lagi hingga rata. Sapukan sedikit minyak pada dasar dan keliling loyang/acuan. Bubuh adunan ubi tadi. Bakar di dalam oven selama kira-kira 1 jam – 1 jam 10 minit dgn suhu 220 darjah Celsius selama. Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.

Saturday, February 02, 2008


Di Singapura ni, Karipap merupakan istilah bagi pastri yg berisi inti kentang/daging yang pembikinannya telah dipelopori oleh kaum India Muslim. Dahulunya bila sebut karipap je, terbayanglah juadah yg berbentuk tiga-segi berintikan kentang. (Ianya berlainan sedikit dengan "curry-puff" moden kerana curry-puff yg biasanya kita beli dikedai2 kek berasaskan "puff pastry" atau "flaky pastry"). Seingat saya, sewaktu saya kecil2, harga sekeping ialah 20-30 sen. Sekarang ni, terdapat pelbagai jenis karipap dan berbagai bentuk dan perisa. Pilih saja yg anda mahu. Saya telah membuat karipap dgn menggunakan salah satu resipi yg ada dalam simpanan saya. Kalau anda ingin mencuba, ayuh!!

Bahan-Bahan Utk Kulit Karipap
580 gm tepung gandum
180 gm pastry majerin (lemak pastri) }
1½ sudu teh baking powder } … diayak
1¼ cawan( kira-kira 250-280 ml) air sejuk
1 biji telur ayam
1 sudu teh garam
2 sudu teh pewarna kuning
2 sudu makan jus lemon (optional)
95 ml minyak

Utk Sapu atas Karipap
1 biji kuning telur }
2 sudu teh susu cair } … dipukul

Lemak pastri digiling nipis lalu simpan dalam peti sejuk. (Saya biarkan saja kat luar-senang nak sapu ke atas adunan nanti). Tepung, minyak dan telur dipukul atau diuli hingga menjadi serbuk roti. Kemudian masukkan air, jus lemon dan garam lalu uli hingga lembut tetapi tidak melekit.

Taburkan tepung atas papan pencanai. Canai adunan memanjang lalu letakkan lemak pastri tadi. Kemudian lipat dan canai (giling) 2 kali ganda panjangnya. Canai dan lipat lagi. Buat begini sebanyak 3 kali. Rehatkan adunan selama kira-kira 1-2 jam dalam peti sejuk

Kemudian, canailah adunan mengikut ketebalan yg anda suka dan bubuh inti. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan (170-180 darjah) selama kira-kira 25-30 minit.

Bahan Inti
300 gm kentang (potong dadu)
100 gm daging kisar atau isi ayam
4 biji bawang besar (potong dadu)
2 sudu makan rempah kari daging
1 ulas bawang putih (cincang)
sedikit daun kari, sedikit garam
minyak utk menumis

(Masaklah seperti memasak inti karipap/epok-epok biasa)

1) Ada resipi lama yg menggunakan lemak kambing instead of pastry margarine.
2) Ada resipi yg menyuruh anda mencelupkan karipap ini ke dalam air sejuk sebelum disusun di dalam dulang pembakar. Kemudian sedikit minyak dibubuh ke atas karipap tersebut dan seterusnya dibakar dalam ketuhar.